tisdag 7 augusti 2018

Kulturmark

Igår var sonen och jag på bilpromenad och råkade hitta en pärla. Så här var det:
I min barndom åkte vi till Skalmeja och köpte billigt tyg. Som jag minns det var det stora kar med tyg och man kunde dra fram det som såg intressant ut. Ibland var det bara en kort snutt eller så var det något stort tryckfel men det gick att göra fina fynd och mamma sydde fina kläder till sina fyra barn.
Detta har jag förstås pratat om så när vi var i närheten av Skalmeja googlade sonen och hittade Kristinedals fabriker i närheten.
Och det var en jättestor tygaffär men det häftigaste var miljön. Fabriken grundades 1847 och där har spunnits ullgarn, vävts ylletyg,  spunnits bomullsgarn och till slut cottolin tills fabriken lades ned 1976. Eller...lite produktion återstår, en stor kardmaskin står och brummar i bakgrunden och gör kuddstopp.
Och kraften kom ursprungligen från vattnet i vår å, några mil nedströms!

3 kommentarer:

KataM sa...

Oj, vilket ställe! Synd att det ligger så långt bort, över tjugo mil. Om inte den där stora vattenpölen låg i vägen, skulle det bara vara hälften så långt och en tänkbar dagstripp. Ibland är Vättern verkligen irriterande!

fale artut sa...

Fantastiskt! Härligt!

AnJa sa...

Så härlig utflykt! Det finns mycket saker söderut som man aldrig kommer att få uppleva och det är synd. Men man får glädja sig för allt som finna häruppe i högan nord.