måndag 13 september 2010

Ordning på garn men tågtrassel

Min mor hade egentligen hoppats på en sväng till Coop forum, men eftersom jag kom utan bil hade hon en plan B; på bordet låg lin och cottolin i juliga färger och bara ville bli till en varpfläta.Jag blir lika förvånad varje gång jag ur ett dimmigt förflutet lyckas skaka fram kunskaperna och det blir nog inte bästa varpen (övar för lite!) men nu sitter den på plats på garnbommen. Det där är det jag gillar bäst med vävning; ordning och reda! Parallella trådar som var och en går genom ett solv och ett rör och när allt är klart vet alla trådar sin plats och drar sitt strå till stacken eller sin fiber till väven! (Jag tycker att det är lite trist att väva....)

Tåg resan till mamma gick bra, men Falkenberg har byggt en tågstation utanför centrum vilket fungerar bra för mig, 8 gånger avv 10. Denna helg var det den nionde och tionde...
På väg till mamma fick jag vänta 40 minuter på den ödsligt belägna stationen. Där finns inte ens en kaffeautomat. Mitt enda sällskap var denna pingvin.Nä, det är inte bloggers fel, bilden är rättvänd.Vet inte om konstnären velat påminna om att pingvinerna finns på Sydpolen, kanske? Sedan kom bussen och efter 10 minuters bussresa in till den gamla tågstationen som nu är buss-station vidtog 20 minuters väntan. Det hade varit trevligare att vänta 60 minuter här för då kunde jag gått en sväng på stan eller suttit inne i korvmojen och druckit kaffe och ätit delicatoboll! :-)
Nåväl, det var värre på hemresan får då skulle det inte blivit någon väntan alls...
Så eftersom buss nr 1 var försenad missade jag buss nr 2 och fick, efter en Indiana Jones-lik satsning på en taxi, se mitt tåg lämna obygdsstationen... precis när jag klev ur bullen. Nästa tåg kom endast 19 minuter senare så maken försökte skaffa mig en biljett till det, men avgången var fullbokad...
Dessutom var det ett x2000 men min biljett gällde Öresundståget fast det var förstås SJ som sålt biljetten! Den snälle konduktören lät mig följa med trots allt, så jag satt i Bistron hela vägen hem.
Tur att jag hade gladsockorna med!Två praktiska tips:
1) Vid magic loop med EN färg går det bra attt använda ett nystan ur båda ändar. Med två färger måste båda nystas om man inte ska få krupp på trassel!
2) Om jag ska lägga upp 30 maskor och undrar hur lång den "korta" änden ska vara så vevar jag den 10 gånger runt båda stickorna och så tar jag en tre gånger så lång tråd innan jag gör löpöglan.
Trevlig måndag!

15 kommentarer:

Carola sa...

Smart tips. Jag blir alltid så himla frustrerad över att jag tar för lite eller för mycket garn till upplägget. ska försöka komma ihåg detta!

Rosenvante sa...

Jisses vilken resa du fick. Tur att konduktören var snäll o lät dig följa med ändå, för vem vet, annars kanske du suttit där ännu o väntat.
Bra att du hade lite sticke med också så du inte satt sysslolös hela tiden, men en delicato hade ju förståss inte varit helt fel. Hoppas du fått tillbaka andan efter allt jagande.

AnJa sa...

Fler morgonpigga :-) Morgonstund har ... Stackare, fast pingvinen verkar vara en kul typ. Och din taxiresa hade varit roligt att följa!

Margita sa...

Tack för att jag fick följa med på din strapatsrika resa

Stickverk sa...

En stickerska far aldrig någonstans utan sin stickning:) Man vet ju aldrig om det blir lite "tom-tid"! Tack för tipset om tråden. Måste nog lära mej magic loop, mkt på att göralistan nu! Ha de´

Renée sa...

Smart tips! Vilken resa du gjorde... Jag hann inte med i svängarna...

Sunna sa...

vilken resa och vad duktig du är på mycket, väver också. Magic loop står på min önskelist på vad jag vill lära mig

Sanne sa...

Har varit med om liknande resor, inte roligt alls...
Får nog försöka mig på Magig loop vad det lider.

Anette sa...

Vilka härliga sockar du stickar! Glada var verkligen rätt ord.

Dabelin sa...

Gillar verkligen dina sockor!!
Magic Loop is the best! :-)
Oh, jobbig resa... Tur att det finns trevliga service-minded konduktörer!
Och du, förlåt... Jag har blandat ihop dig med Cecilia N...
Men här kommer svaret i alla fall... jag hade ren tur att jag hittade länk till kurs hos The Knitting Seaman... och jag tror jag fick en av de sista platserna...
Oh... det är nu i helgen... Spännade! :-)

Mia stickar sa...

Vilken resa! JAg är så glad att allt fungerade när jag åkte ner till dottern, oresvan som jag är! Tur du hade sockstickningen med dig!

Anelias hantverk sa...

Jag tycker om att veva men att att göra varpfläta och lägga opp en så det klarar jag inte av. Det var ingen rolig resa men tur du hade din glada sockstickning med.
Ha en fin dag!

Lilli sa...

Har försökt kommentera tidigare men det har inte gått, men försöker igen nu. Jag älskar just den där ordningen i vävningen :) ja allt med vävning egentligen. Så fina, läckra och glada dina gladsockor blir. Håller på med makens blåa sockor och de blir nog bra när de blir klara (nån gång..). Gjorde om hälen 3 gånger!! Ha det gott!

The Willow Fairy sa...

Usch vad jobbigt med tågtrassel. Skönt att det finns snälla människor.

Jag tycker det är kul att väva. Möjligen kan det vara lite väl tålamodskrävande att sätta upp en varp med hikeligt många tunna trådar i något komplicerat mönster. Som mest har jag nog satt upp en väv med 1500 trådar - hade lite träningsvärk i axlarna efter varpandet...

tilda sa...

Det är så inspirerande att se andras alster. Kanske ja får mina sockor färdiga i höst. Har hållit på med dom läääänge:D