onsdag 3 februari 2010

Blommor och snoddar!

Hur pysslar man om amaryllislökar?
Näringsrik jord, sol och luft utomhus hela sommaren om det är möjligt.
Man kan inte invänta att bladen vissnar ned som det står i en del böcker, låt dem vara till lökarna tas ur jorden i september/oktober. Så svalt och mörkt som möjligt någon månad så de tror att det är vår när de planteras i slutet av november (för egentligen är de bara stora maffiga vårlökar!)

Monsterväxten sköter jag genom att då och då såga ned den. Det är då en lång, knotig stam med stora blad åt alla håll. Luftrötterna var senast sammanlagt 15 meter långa! Dem slängde jag bort. Sedan delade jag upp stammen i bitar med två blad på varje, lämnade någon liten luftrot kvar, tryckte ned i fuktig jord och så är det klart! Sist gång blev det 6 nya exemplar som jag gav bort på jobbet. En av dem står fortfarande i vatten i en liten syltburk för arbetskamraten tänker ta hem den för plantering när han flyttat till större lägenhet... Den har just fått ett nytt blad, tror de överlever vadsomhelst! :-)

Min ena orkidé gjorde emellertid inte det, jag vattnar för mycket... :-( Den har nu ett enda blad kvar men det ruttnar nog strax, det med!

Jag kan göra i princip 4 sorters snoddar, om man inte räknar I-cord och tvinnad snodd, då kan jag sex! :-)

Först ut idag blir PÅTAD snodd. (Scoutkunskaper, tror jag fast jag aldrig varit med där!)
1. Tag lämplig tråd
2. Knyt en vanlig löpögla3. Håll om knuten med ena handens tumme och långfinger, låt den rörliga tråden vila i handen.4. Fatta tag om den fasta tråden med andra handens tumme och långfinger5. Stick in pekfingret i öglan bakifrån och hämta upp den fast tråden genom öglan6. Behåll pekfingret i den nya öglan. 7. Tag tag i knuten med andra handens tumme och långfinger och drag åt den rörliga tråden.8. Nu ser allt ut som från början fast i andra handen!
9. Upprepa från 4.

Här i rörliga bilder! :-)

Nästa gång som snoddlusten faller över mig blir det GAFFELsnodd! :-)

3 kommentarer:

Emelie sa...

Vad bra! Då ska jag gå lös på Monsteran när det börjar våras lite här, den ryms snart inte i fönstret längre.

Therese sa...

Läste du mina tankar när jag la huvudet på sned här hemma och funderade på hur sjutton man gör en påtad snodd! Tack för en utmärkt lektion! Har skickat ett mail till dig föresten!

The Willow Fairy sa...

Jag förstår nog inte påtningen riktigt, men jag har inte haft möjlighet att kika på filmen ännu.

Jag hade en monstera för länge sedan och bredvid/under den hade jag en hemmabyggd damm. Luftrötterna sökte sig till vattnet hela tiden. Jag fick plocka bort luftötter varje vecka för jag var rädd att de skulle växa hål på dammplasten.