söndag 11 oktober 2009

TADA!

Efter att tillbragt kvällen i källaren kommer nu min presentation:

Vante med Pensé


När jag fick min utmaning, att koreografera tänkte jag genast på tulpantröjan på Nordiska muséet. När jag såg den i bok i somras tänkte jag att den skulle jag vilja ha stickat, jag snuddade inte ens vid tanken på att jag skulle försöka sticka något liknande.
Sedan tänkte jag på mina strumpor, även om sockstickning kändes lite fel.
Men blommor, i någon uppnåbar form, fick det bli och mitt första försök, i amigurumigarnet, blev såhär:

Långt från tulpantröjan och gotländska rosenvantar och annat vackert...
Kanske blir det fint... i många färger, med blad emellan, med tunnare, vackrare garn...men NEJ.
Jag försökte tänka annat än blommor; geometriska mönster i strukturstickning, keltiska knutar i flätteknik, fantasimönstra hejvilt... men det kändes inte som koreografi, även om jag då kunde fått utlopp för "färgsprakande och överdådigt!"
Någonstans dök tankarna på de där bokstäverna jag lyckades med på hälkappan på sockorna:
Kanske kunde man göra bara blomkonturer? Kanske penséer, av den enkla anledning att det är den enda blomma jag kan rita. Och så är de fina, förstås! Och ordet har kopplingar till ordet att tänka eller tankar på franska.

Nu tog ritandet och kryssande ny fart och en ledstjärna var att det inte skulle bli långa trådar på baksidan. Helst inte några längre än 5 maskor:
Dags att skaffa garn; som en unge i godisaffären njutade jag mig igenom Deisy Design (jag bara låtsas leta, jag vet var det mesta ligger redan!) fram till Alpaca-hyllan:
Till slut fick jag ur mig en grovskiss på vad jag ville göra:
Sedan fick verkligheten komma i kapp, dags att börja räkna maskor. Mitt första utkast landade på 60 maskor runt om, i Alpaca...kunde lika bra planera för en påse att trä utanpå en gipsad hand!
Så det fick bli lite provstickningar:Så jag krympte det hela, tog bort lite fina "kurbitsar" och plötsligt var det lite mer rimliga 52 maskor (jag hoppas det ska funka!)

Jag kommer att starta i toppen av vanten, det har jag aldrig gjort förut, men går det med sockor ska det väl gå med en vante!
Vanten ska ha rakt istickad tumme, troligen med grönt stjälkmönster.
Jag kommer antagligen brodera en liten detalj på blomman.
Mudd ska det vara, för värmens skull, och den blir enfärgad eller kanske randig.
Slutklämmen blir en snömanschett, antingen att trä över tröjärmen eller vika fram över mudden som volang. Troligen randig. Den ska i alla fall inte ha avigsida eftersom den kan synas från båda håll!

I idélådan finns ett par detaljer till som jag inte bestämt än och så finns ju alltid möjligheten att jag måste tänka om hela grejen! :-D

OCH NU FÅR JAG BÖRJA STICKA!!!! MAÑANA! :-)

Lycka till önskar jag oss alla, och sov gott!

1 kommentar:

Eva sa...

Så spännande det ser ut! Lycka till!