onsdag 18 januari 2023

Covid-19

Lååångt inlägg om covid, post-covid, kolesterol, statiner och andra tråkigheter:

 Hösten 21 blev jag förkyld.

Maken gav sig ut på stan och fick till slut tag på Covid-test men det visade negativt.

Såååå....kraftig förkylning.

Nu vet ju alla att de där testen inte var så tillförlitliga, men det var inte så självklart, då.

Senare fick jag diverse små hälsoproblem men med 60-årsdagen i sikte tänkte jag att det kanske var så det skulle vara.

Domningar i ben och armar, hård och snabb puls, andfådd för minsta lilla, otroligt glömsk, krånglig mage och trött.

Försökte promenera raskt  för att bättra på flåset men sökte till slut läkare för hjärtklappningen. Fick faderligt bemötande, lite latin (för att tysta mig, tror jag, fast just den grejen funkar inte på den här tanten!) och betablockerare.

Kände mig gammal. Pillren hjälpte inte. Sökte igen och fick denna gång remiss till hjärtspecialist. 

Denna,  något trulige person, undersökte mitt hjärta noga och hittade inget fel på the old ticker. Lättnad.

Dessutom fick jag av honom tre goda saker

1) Förklaringen till mitt hastiga åldrande, nämligen post-covid. Samtlig "ålderstecken"  skulle avta och troligen vara borta i maj! (Så blev det också, hurra!)

2) Bättre betablockerare, som hjälpte på allvar tills jag kunde fasa ut dem.

3) Besked om för högt kolesterol. Ja, det var ju inte kul att få, men bra så till vida att jag omedelbart bestämde mig för att fasa ut medicinen jag fick för genom att ändra min kost (maken hakade på) och röra mig mer.

Nu har jag halverat dosen, som läkaren trodde skulle höjas, två gånger och hoppas kunna sluta till våren. Utan stor saknad har jag slutat med vissa saker och ökat på annat. Det är kul att vara en enveten sort men det bästa är att både maken och jag mår väldigt bra av koständringarna! 

Och nu ser jag fram emot 61-årsdagen, betydligt piggare än för ett år sedan!

3 kommentarer:

Anja sa...

Så intressant inlägg! Vi har inte haft covid (tror jag). Däremot kan jag skriva under på en del av dina "små" hälsoproblem. Dessutom fick jag muskelreumatism i juni -22. Kortison är undermedlet! Jag är två år äldre än dig men kände mig som 87 stel och värk i kroppen. Efter kortison 43 :-). Tyvärr gör det inte samma verkan längre. Andnöd JA sedan några veckor tillbaka. Gjorde spirometri i går och det såg inte bra ut. Postcovid KAN det ju inte vara. Då har jag haft covid utan symptom? Önskar jag åxå vore en enveten sort men jag är onödigt glad i choklad och feta såser... Berätta gärna mer om era koständringar! Vad har ni ökat och vad har ni slutat med?

Cecilia sa...

Maken hade covid utan symptom, så kanske ni haft det?
Muskelrumatism låter inte roligt och att känna sig som 87 i kroppen sååå trist.
Koständringar...jag tänkte mest på vad jag skulle lägga till, som avocado, nötter, fet fisk, mer grönsaker. Havregrynsgröt till frukost istället för ostmacka. Försker hitta saker jag gillar (äpple och valnöt, fröknäcke tex) när maken äter glass, så jag inte ska tycke synd om mig själv...😊Och så lyckades jag skippa godis, kakor och gräddsås. Det var bra för magen också, jag älskar kakor och godis men blir bubblig i magen så där gör jag en annan vinst.

fale artut sa...

Intressant! Mycket knepig sjukdom. Men så obehagligt, och så mycket funderande det måsta ha varit. Men lärorikt! Vi har "nog" klarat oss, vi är också väldigt försiktiga. Hade något som gav en väldig trötthet och frusenhet fast knappt någon feber, men det var ett bra tag sedan. Vi har mycket bär så vi äter havtorn från frysen varje dag, och ingefärshutt. Äpplen och apelsiner är favoriter hos mig medan mannen är glad i sötsaker. Så lagar vi all mat i princip från grunden. Korv brukar vi köpa förstås............ Morötter är goda att knapra på! Lite choklad är ju nästan hälsokost...... Vi äter smör, grädde och sådant som har naturliga vitaminer och som finns här, så naturlig mat som möjligt i möjligaste mån. Vi har ju mycket grönsaker och potatis o rotfrukter själva, så vi lever ett liv i lyx. Men man kan ju köpa grönsaker när de är billiga, och göra grönsakssås på allt möjligt, bra att ha i frysen. Passar som sås och grytbas, jag kör i allt möjligt av egna grönsaker, tomater, lök, paprika, zucchini, morötter, chili, vitlök mm
Idag klämde jag ur en skvätt makrill i tomatsås och det blev utmärkt till köpt spagetti. Bra sätt att få i sig grönsaker o gott
önskar Dig en riktigt god fortsättning!