måndag 10 juli 2017

Invasiva växter

Det pratas mycket om invasiva arter numera. Det är ju bra att man varnar så att folk slipper få sin trädgård helt invaderad samtidigt är det ju roligt med växter som växer frodigt och lite sorgligt med daltandet med växter som absolut inte vill vara hos en.
Här kommer lite synpunkter från min horisont.
Lupiner: Tydligen svårt invasiva...men inte hos mig. Jag har försökt och försökt.
Parkslide: I delar av England måste man ha ett intyg som visar att tomten är parkslidefri om man vill sälja sitt hus, annars sjunker priset.  Jag har försökt med det med.
Daggkåpa: Dog direkt i min vård.
Jättebalsamin: Så fina! De första exemplaren i trädgården vårdade jag ömt... tills jag insåg hur de fungerar!  Men de är rätt lätta att bli av med,  man klipper ner eller river upp innan blommorna kommer, det är fröna som är problemet,  de sprätter iväg och tycks ha 100%  grobarhet.
Snöbollsbuske:  Jag har aldrig sett någon nämna den som invasiv.  Letar man efter torpruiner kan man leta efter fläder och syrén eller en matta av snöbollsbuskar. Vid gamla torpruinen på tomten finns både fläder och en sådan där matta. Just nu river jag upp så långa rötter jag kan respektive klipper så djupt jag kan. Området är stort, kanske 100 kvadratmeter men jag har gjort hälften.
Så, köp ingen snöbollsbuske eller om det redan finns, håll den kort!
Rättelse: Jag menar SnöBÄRsbuskar! Fel namn ovan!

5 kommentarer:

fale artut sa...

Här sprider myrorna växter, vi har blågull överallt!
Oönskade växter brukar ha ett ruskigt rotsystem! Heja!

KataM sa...

Det riktigt stora problemet med invasiva arter är väl när de sprider sig i naturen och konkurrerar ut den inhemska floran, tänker jag.

Hoppas du lyckas få pli på dina snöbollsbuskar!

AnJa sa...

Lupiner är så vackra utmed vägkanter. Snöbollbuske måste jag genast googla på. Nu bär det snart av hemåt och tur är kanske det. Det ska komma 60 mm regn på två dygn här.

Ann-Sofie sa...

Snöbollsbuske? Skojar du? Det står en hos grannen min (precis i tomtgänsen), men tänker den alltså ta över min tomt en dag? Fy farao!

Lupiner är samma sak här - hur jag än försöker så in dem i min äng invaderar de ingenting alls. :-(

Ann-Sofie sa...

Aha, då förstår jag. Jag ska säga dig att på min vildtomt har jag faktiskt en massa snöbärsbuskar och de sprider sig. Då vet jag precis vad du pratar om. Jag håller mig om att de är ganska invasiva.