måndag 6 januari 2014

Berättelsen om ett par sockor eller Är detta galenskapen som knackar på?

I december 2009 besökte min dotter och jag London. Vi såg Pink och så köpte jag garn. Bland annat Cherry tree hill supersock yarn, tror jag att det var.

Det rosa är ett klappgarn som fortfarande väntar på att bli ett par fina sockor till mig. Det andra stickade jag sockor till dottern av men de var inte klara förrän i maj 2011.

Sedan dess har hon använt dem en hel massa, de har tappat i färg och förra julen var det dags att laga dem. Då hade jag inget kvar av ursprungsgarnet så jag valde ett i lagom tjocklek.

Hela processen kan följas här, det var en ganska så djärv insats och resultatet blev inte vackert men sockorna gick ju att ha ett tag till. Närmare bestämt ganska precis ett år till, för här är de nu.

Rejält trasiga både här och där.
Men nu hampade det sig så att resten av garnet (som jag hade använt till ett misslyckat projekt, repat upp, härvat och tvättat) låg och väntade på sin chans. Så nu hade jag möjlighet att ge sockorna en varsin ny tå i originalgarn!

Jag stickade lika många maskor men sockorna har nog töjt sig lite med tiden!
 
Lite trixigt att få ihop gamla sockan med nya tån, de får ju inte bli löjligt långa eller alldeles för korta.
 
Man kan ju verkligen undra om det är nya sockor med gamla skaft eller om det är de gamla sockorna med STORA lagningar?! :-D
Sedan var det det stora hålet på hälen. Precis i skarven mellan gammal lagning och originalskaft. Först försökte jag en hederlig, gammaldags stopp men min svamp var för liten och jag fick det inte fint. Så då tänkte jag sticka en lapp och fästa i kanterna men det blev knöligt, skavsårsvarning! Så det slutade med att jag i maskorna på sidan sydde fast en tråd, stickade ett varv på lappen och fäste tråden med maskstygn på andra sidan. Varv för varv.
 
Jag avslutade med maskstygn i överkanten. Med lite övning borde det kunna bli väldigt fint, min lagning blev väl sådär.

Det här lagandet är väl lite över gränsen, det som är kvar av de ursprungliga strumporna är så slitet och tunt så jag tror inte att de kommer hålla särskilt länge, ville bara se om det var möjligt...

Kanske ska nämna att jag hade drömmar om att bli konservator i yngre dagar! :-D

Men i sammanhanget vill jag också prata lite mer om garn.
Parallellt med Cherry tree hill sockorna har dottern använt ett par sockor stickade i Fabel. De har kvar det mesta av sin ursprungliga färg och form och är inte lagade. Trevligt, billigt och lättstickat garn som ger bra valuta.

Men tveklöst är att Cherry Tree Hill garnet (som inte är billigt!) är en ren dröm att sticka och det är mjukt som en bebispuss och om man tvättar det mer varsamt kanske färgen består lite bättre?
I förra inlägget gnällde jag lite om Fame trend och jag har gnällt förut om Zauberball, samma sak där! Vackra färger, inte alltid kul att sticka men sockorna verkar faktiskt hålla!

10 kommentarer:

tilda sa...

Oj vilket tålamod du har...jag skulle nog ha slängt sockorna och stickat helt nya:) Men om din dröm var att bli konservator ser man ju det från ett annat perspektiv! Och utmanande var det ju! H.Tilda

fale artut sa...

Garn är verkligen olika! Det är jättebra att veta vilka som håller, för har man väl stickat vill man ju att de skall leva så länge som möjligt! Skojig läsning om sockarna som fått nytt liv! God fortsättning!

Mia stickar sa...

Vilken titel: sockkonservator, låter finare än sockstoppare! VIlket arbete du lagt ner, mitt tålamod skulle tryta fort och nya sockar skulle vara på stickorna! Fabel är ett garn jag gillar även bra vantgarn! Till mannens sockar använder jag Raggi, det håller otroligt! Alla andra sockar nöter han ut i stövlarna men inte raggisockarna!

KataM sa...

Bra jobbat! Att laga är inte alltid det roligaste, men när man får experimentera och trixa och faktiskt lyckas, då blir man både stolt och glad.

Jag gjorde förresten ett test (mest på kul) för många år sedan för att se vilka yrken som kunde passa mig, och konservator kom högt upp på listan. :-)

Rosenvante sa...

Det kallar jag kärlek till både garn och dotter. :)

Robellas atelje´ sa...

Riktigt kul läsning om sockorna !

AnJa sa...

Man kan ju undra varför man ska lägga ner så mycket jobb (och kärlek) på att sticka sockor. Det är ju för sorgligt när favvosockorna blir utslitna. Får man skicka ner några par till dig för konservering? :-)

Sjömans-Elin sa...

Jag har gjort några vansinnesprojekt också. Inte riktigt i din klass, men nära. Mest för att det är kul. Och för att man lär sig en hel massa på det. Du kan väl Hojta till när mellandelen ger sig? :P

Margita sa...

Mina tofflur är för vuxna men mönstret finna på ullcentrum.com och går att variera. Vilket jobb du alde ner på sockorna.

Ann-Sofie sa...

'''Vilken skillnad det är på garn och garn. Inget fel på ditt tålamod måste jag säga. Jag är imponerad.