fredag 18 februari 2011

Utflykt och sjödån!

En tanke jag har är att jag ska arbeta lite såhär på morgonen när sonen sover men ännu så länge har jag mest klappat mitt garn.... Tack för kommentarerna! "Som en smaskig bakelse" skriver Rosenvante och så är det nog, en glassbakelse med hallonsorbet inuti. Det blev mindre skränigt än jag tänkt men jag är nöjd, nu gäller det bara att sätta stickorna i. Jag valde att låta den andra tråden skifta i färg på samma sätt som den första men i långa sjok så jag HOPPAS att det kommer synas när jag stickar. Detta är spännande!

(Spinnrocken bereder mig lite problem, fast jag tycker att jag matar på som bara den så får jag lätt onödigt mycket snodd, så blir det aldrig med rocken i stan...måste klura på det...)

Gårdagens utflykt blev en riktig långpromenad, 11734 steg registrerade min iPod. Det var ganska ansträngande och bitvis väldigt halt, att gå och SMSa på samma gång funkade inte vilket jag blev varse ganska plötsligt. Inget skadat dock, utom värdigheten.... (Mobilen fick nog en repa till men det gör inget!)
Vi gick längs mitt kära Rör (Haby):På sommaren forsar här vatten på väg ned mot ett kraftverk på vintern sprutar det ut små fina strålar och bygger väldiga isvalkar (om man klickar på bilden kan man se vattendropparna stänka överst på isklumpen!):På sina ställen var växterna liksom glaserade med klar, fin is:När vi blev trötta och hungriga hittade vi ett kullfallet älgtorn, perfekt för trötta vandrare:Utsikten vill liksom inte riktigt fastna i kameran: men den var härlig, vattnet/isen är Kalven och jag började fantisera om att sitta här en daggig höstmorgon med hett kaffe i termosen och vänta på älg. Och när älgen kom skulle jag fotografera den och viska åt den att akta sig! :-)Nåväl, vi åt vår matsäck och sedan gick vi hem igen:
På kvällen gick vi en sväng till sjön och det dånade och sjöng i isen. "Isen kalvar" sa jag tvärsäkert och tryggt...varför gjorde jag det? Heter det så och VARFÖR dånar det i isen? (Jag tror att jag lärt mig det i skolan, mellanstadiet men aldrig hört det förut...)

10 kommentarer:

AnJa sa...

Men du! Det ser ju ut som om ni börjar få vår!!! Jo jag har åxå hört uttrycket att isen kalvar men vet inte varför det heter så. Fråga Pysselfarmor! Hon är som en levande uppslagsbok :-)

Mia stickar sa...

Vilken härlig promenad ni verkar haft! Längtar efter sommar, cykel, fikakorg........ Vaknade till minus 29,9, fullt upp att hålla värme inomhus! Vad härligt garnet ser ut, spännande att få se det stickat!

4U2! sa...

Häftigt med glaserad växtlighet! Är det din vackra mössa vi ser?

Rosenvante sa...

Tack för utflykten. Mysigt att få följa med när man sitter här i soffan.
Det du hörde på kvällen var nog bara att det var kallt och då krymper isen och det kan låta en hel del.
Men visst finns det nått som heter Isen kalvar, men det är väl när det är tötider tror jag. När isen smälter och bryts sönder, hm du får googla på det tror jag.
Men nu blir man nyfiken på det som du spinner nu, kan du slå bakelsen tror du?

aliel sa...

Ni verkar ha haft en härlig utflykt. Naturen kan ju vara skön även såhär års även om åtminstone jag inte njuter den så ofta vintertid.
uttrycket att isen kalvar ligger långt bak i minminnesbank men det måste väl vara ungefär som korna gör, att under en del bröl och vånda, föda fram vårtecken i form av kalvar. Isen spricker och föder fram rörligt vårvatten... Men det dröjer kanske ett tag till

Magganmagi sa...

Fiiiint!!
Alltihop.
Även ditt glada garn!
Trevlig helg!

Lilli sa...

Vilket läckert nystan du spunnit! Hos oss råmar,kvider,skriker,brakar,
dånar och låter havsisen otroligt mycket! Det är ett fantastiskt fenomen när isen är på väg att bryta upp. Så var det i år också. Nu kör "våran" lilla färja igen, vilket är jätteskönt. Visst är det vackra vyer även på vinter :) Ha en riktigt fin helg!

Veronica sa...

Vilken fin promenad ni har haft. Och vilken avancerad picknick... det är ju RIKTIG mat!!! =)

Jag läste en bok igår där de är och forskar på grönland och där skrev det att isen kalavade... säkert tusen gånger. Första gången trodde jag att de skämtade men det verkara vara sant =)

Maria sa...

Tänk om det såg ut så här hos oss också!! Nu längtar jag ännu mer efter våren... Men den kommer väl till oss också! Ha det så trevligt på landet!!

Emma sa...

Supermysigt hörru! Att isen kalvar kallar man det när isflak lossnar från inlandsis och faller ner i havet. Jag vet dock inte varför det dånar i eran is... Ha det bra! :)