onsdag 26 januari 2011

Fibrer och miljötankar

(Obs, ingen stickning, inget skojigt och inga lösningar i detta inlägg!)
Det är svårt att veta vad som är miljövänligt på riktigt. Att konsumera mindre är det förstås men om man nu ska köpa något man faktiskt behöver.
Bomull: Det trodde jag förr (i min ungdom!) var optimalt för det innehåller inga oljeprodukter till skillnad från normalfibern på 70-talet; akryl. Nu vet vi att bomullsodlingen är svår och även om man köper ekologisk bomull kanske det finns bättre alternativ?

Lin: skulle kunna vara det men det är inte så lätt att köpa t-tröjor och underkläder i lin. Min syster köpte en frottéhanduk i lin; helt underbar men 289 kr för en ganska liten handduk? Man drar sig...

Syntet:Skulle kunna vara bra om råvaran var annan än olja, men vilka finns i så fall? Och är processen miljövänlig?

Ull: Bättre går väl inte att få? Tillgången är ju obegränsad om man bestämde sig för att ta tillvara all ull som växer ute i hagarna...men den ull jag köper, är den processad på något bra sätt? Fraktad kortast möjliga väg?


Stod igår med två par strumpbyxor i händerna; ett par i ullblandning (52% ull, 48% syntet) och ett par i bomull, vilka var bäst?
(Jag tog bomullsbyxorna helt enkelt därför att de andra inte fanns i min storlek...)

Fick rådet att köpa vilket som och så äta potatis istället för ris för att kompensera men jag är inte nöjd med det, jag äter ju redan potatis och vill göra rätt i båda fallen, inte kompensera!

7 kommentarer:

AnJa sa...

Ja, visst är det förvirrande! Och så är jag så kluven. Ibland tycker jag att det känns viktigt att tänka sig för. Ibland känns det som om det kvittar totalt.

aliel sa...

Viktiga frågor. Jag är övertygad om att den största boven är överkonsumtion. Många handlar kläder i såna mängder att en bråkdel skulle vara nog. Jag tror på att återanvända, handla second hand etc...Det som förstör miljön är inte det jag använder utan det som ligger i garderoben till ingen nytta...Om alla nyttjade jordens resurser till vad de verkligen behövde så skulle det dels räcka till alla men också skona miljön, det är jag övertygad om.
Sen kan man visst få "kompensationstänka" lite också tycker jag... Typ, "Jag vet inte hur mina nya jeans skadat miljön men jag äter ju aldrig kött och kör i princip aldrig bil så det jämnar ut sig"...
Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Rosenvante sa...

Jag lever med en miljönisse. Ibland när jag tror att jag köper nått som är bra och ratar nått som är dåligt kan det vara helt tvärtom som gäller. Så lätt är det inte att göra rätt. Men vi får väl göra vårt bästa bara och hoppas det ger nått bra ifrån sig.

Sanne sa...

Läste nyligen att av all mat som köps så slängs ca 25%! Tycker det är nästan mer skrämmande eftersom man i alla fall kan hoppas på att kläder används många gånger och därmed så att säga "återanvänds". Men mat...

Tigris Predikantan sa...

Visst är det svårt. Läste att man skall avstå från att köpa "slittvättade" jeans t.ex då arbetarna ofta får kvartshaltigt damm från sandblästring som ska ge jeans den "rätta" slitningen och dör av detta.

Lilli sa...

Ett livstecken från mig kommer här :) Ja, det är en snårskog för oss konsumenter att reda ut, inte lätt. Vet att det flesta lingarner som säljs i Sverige är ekologiska. Kanske kan du sticka en handduk själv i lin så att det blir billigare, eller bomull? (då kan ju ej arbetet inräknas förstås) Har ej räknat på det, så jag vet inte :) Jag försöker göra allt så naturligt som möjligt tex cykla,gå,göra själv så långt det är möjligt (men fuskar ibland med tex halvfabrikat) Det är ju begränsat vad vi själva kan göra, i det här samhället som vi lever i nu, dessvärre. Ja, det finns mycket att säga i detta ämne. Att vara medveten i saken är dock en bit på väg :) Ha en riktigt bra helg!

Maritas Maskor sa...

Det är verkligen inte lätt det där med att försöka vara miljömedveten och leva hälsosamt...
Tack för skojig kommentar på min Väs! jag skrattade högt när jag läste! Jaa, du har helt rätt i att han vindar till när han bäddar ner sig i vaggan. Jag vet precis vart i filmen du menar, ha, ha, ha!!
Ha en jättefin helg!