söndag 29 augusti 2010

Söndag i stugan

Vi gick ut i regnet och plockade kantareller. Nu visade det sig att några ovanligt snikna personer varit före och nästa skrapat bart, men till en kvällsmacka hittade vi i alla fall.
Jag har ett litet äppleprojekt på gång. När vi besöker förfallna gårdar och ruiner händer det att det finns små äppleträd som förvildats. Jag plockar då ett äpple eller två för jag tänker att om trädet överlevt sådär så måste det vara en härdig och ovanligt god sort.Här är årets skörd; från Örestens fästning, från Tolkens strand och något mer som jag inte minns just nu.
Och här är mitt lilla träd från förra året, det äpplet kom ett träd vid Björkesbacka. (Björkesbacka är en gammal gård som kommunen har tagit hand om, man kan promenara kring en slinga och lära sig om livet på gården; smedja, linbasta, kattdränke, hjortronmyr mm.)Sedan har vi förstås ett litet fint träd på tomten redan som ger mig barndomens älsklingsäpple, Transparent Blanche! Mmmm.... Trädet är makens men han är inte så glad i äpplen! Tror det får bli lite kräm eller paj ikväll!
Nr 0 är klar:Nr 1 på G:

11 kommentarer:

anli sa...

Så härligt med kantareller. Det får mig alltid att längta ut på landet!

Zandra sa...

Tack för det du skrev! Det värmer och visst kände jag ett stänk av stolthet ;-)
Vilket roligt äppelprojekt du har! Blir avis på dig som har möjlighet att påta med sådant, lite svårt i en lgh på 4e våningen...

Emmas dagar sa...

Vilken kul äppelidé du har!
Det ska jag komma ihåg...
:-)

Sanne sa...

Transparent Blanche är en av mina favoriter också!

Susilull sa...

Så kul att du tar vara på gamla äpplesorter.
Men så taskigt att något hunnit före er i svampskogen!

Mia stickar sa...

Har du tänkt plantera en kärna av varje? Vilken ide!

Ulla-Bella sa...

Kantareller er så godt. I år er det skikkelig soppår her også:)

Maritas Maskor sa...

Åh vad mumsiga äpplena ser ut!!
För att inte tala om kantarellerna!
Mina små äppelträd ger ingen frukt än, men kantareller finns det allt i skogen där jag bor också.Himmelskt gott!

Rosenvante sa...

Tänk att de där snikna människorna måste gå våra vägar också, för vi hittar aldrig några kantareller. :D
Hoppas du får lycka med det där äppelträdet. Vi har ett familjeträd på tomten och det är faktiskt bra, tre sorter tror jag det har, så det är äpplen från augusti till oktober.

Crola sa...

Jag vill också ut och plocka svamp, men jag brukar aldrig göra det, så jag har ingen som helst aning om vart man ska åka, speciellt inte här i krokarna!

Härlig svamp och helt fatastiska äpplen på ditt träd! Jag har ett äppleträd i trädgården, men det är typ vinteräpplen för de mognar inte förrän i oktober.

The Willow Fairy sa...

Blir väldigt gott mos på transparent Blanche - härligt äpple. Vildäpplen är också underbara att göra mos på. Tycker det är roligt att göra flera olika sorter och jämföra färgen på moset - allt från nästan vitt till ljuvligt rosa. Och ett väldigt bra sätt att konservera sommar på.