Klappgarn uppmanade mig att skriva lite om böcker. Jag läser inte längre, jag lyssnar enbart sedan ett många år vilket delvis påverkat mina bokval eftersom det i början fanns väldigt få inlästa böcker och det mesta var deckare. Då fick jag också vanan att då och då lyssna på engelska vilket jag tycker varit bra för både ordförråd och uttal.
Jag följer Klappgarns mall och börjar med
EN bok jag läser just nu:
Vårlik av Mons Kallentoft. Man kan läsa alla hans böcker, delvis väldigt spännande även om huvudpersonen, Malin Fors kan irritera ibland...
TVÅ böcker som jag nästan ångrar att jag slösat tid på:
När jag var ung lästa jag ALLTID ut men jag har inte tid med sådant längre, jag ger boken en ärlig chans, 2-3 CD, men sedan slutar jag .
Hursomhelst här kommer två jag INTE slösat onödig tid på:
Bitterfittan av Maria Svedland (som tidigare nämnts) gav unken smak av nattstånden 70-tals- kvinnokamp. Kontraproduktivt ur ett feministiskt perspektiv. Som memoarer urtråkigt.
Diagnos Mördad av Peter Gissy- Peter Gissy har en spännande privat historia och jag har läst artiklar och intervjuer av honom som varit bra men boken var ett sömnpiller...
TRE böcker som jag läst om
Jag är en omläsare av stora mått! Här kommer trettio... nej, jag håller mig till tre...
The curious incident of the dog in the night-time av Mark Haddon. För er som läser måste jag ändå föreslå lyssning och på engelska. Genialt inläst av ung pojke. Bokens huvudperson har Aspergers syndrom och kämpar på med att förstå vad som hänt i hans eget liv. Enligt ung bekant med Aspergers fångar författaren flera aspekter av hur livet ter sig väldigt bra. LYSSNA på den! (Mark Haddon har skrivit fler trevliga böcker!)
Narnia-böckerna av CS Lewis Behöver ingen närmare presentation, tror jag!
The world according to Garp av John Irving. Denna bok läste jag om direkt när den var slut första gången jag stötte på den på 80-talet. Att jag nämner den nu är på grund av att min dotter läser den precis nu och den verkar hålla bra ännu. (MÅSTE läsas på engelska enligt dottern! Hon och jag är ganska överens om detta fast jag läste nog boken på svenska på min tid. Hemingway är en författare som jag envetet läst på engelska så jag förstår hur dottern menar; hur genial översättaren än är går något av bokens karaktär förlorad vid översättningen!)
FYRA böcker som jag täkt att läsa
The behaviour of moths av Poppy Adams
Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Anne Shaffer (finns ej inläst!)
Dyngkåt och hur helig som helst av Mia Skäringer (finns ej inläst!)
Livets aviga och räta (finns ej inläst... måste kanske se över det där med att läsa med ögonen ändå...)
FEM böcker jag rekommenderar
Får nog bli fem författare...
Fay Weldon (INTE Hondjävulen i första hand men allt därefter!)
Margaret Atwood (Gillar allt hon skrivit, kanske Tjännarinnas berättelse mest)
John Irving (Den fjärde handen, till exempel eller den om tatueraren som reser runt med sin son...eller Ciderhusreglerna...)
Anne Tyler (i hennes böcker känner jag igen drag hos mig själv och människor omkring mig, till exempel Djupandning eller Utan bagage)
Anne Cleeves (Rött stoft, Vita nätter, Svart som natten. Finns en fjärde bok som jag inte läst ännu, Blå gryning)
Johan Theorin (Skumtimmen och Nattfåk)
(Oj, det blev visst sex stycken...)
Nu har jag slut på kategorier men här kommer ändå ett par bonus-sommar-läsning-tips!
Håkan Nesser, Anna Jansson, Neil Gaiman och Mari Jungstedt.
Tillägg 1:
Jag vet inte vilka mer som skulle vilja dela med sig av lästips; kan inte alla som brukar läsa eller någon gång har läst dela med sig? Formatet var bra, det gav liksom inspiration allteftersom!
Tillägg 2:
Stadsbiblioteket har en väldigt fin service; jag brukar söka böcker på datorn, reservera/beställa och sedan får jag ett mail när jag kan hämta böckerna, framplockade och klara i en särskild hylla!
Rosa pyjamas
1 dag sedan
5 kommentarer:
Själv har jag läst om Willhelm Mobergs böcker om utvandrarna flera gånger och jag blir lika gripen varenda gång över deras livsöde... Böcker är himla roligt, dock läser jag inte alls knappt nu för tiden vilket är sorgligt. Har försökt att lyssna på böcker men inte heller detta fungerar... Jag är helt enkelt ett hopplöst fall! Jag pysslar med min dator istället, den reder jag ut!
Ha det bäst!
Vilket bra upplägg på böcker. Det är bra att få lite tips och varningar, för det är inte alltid så lätt när man står där och ska välja. Just nu har jag inga talböcker kvar på lagret, bara en massa vanliga som jag köper då och då och ska läsa på semestern, måste ha en väldans lång semester för att hinna med dem.
En bokserie jag bara älskade på 80-talet var Grottbjörnens folk,jag har köpt in alla igen utom en och den serien ska jag ge mig på igen.
Tack för alla boktips!
Jag ska börja om för tredje gången med Den Orolige Mannen av Mankel.
Jag har fastnat mitt i två gånger, men nu ska jag ta mig tid att lyssna klart!
Åh, Narnia. Dem har jag älskat långt innan de blev så poppis :) Älskade dem som bara den när jag var barn och gör fortfarande!! :)
Åh, vad bra med ljudbokstips! Även om jag älskar att läsa vanliga böcker så är ju ljudböcker väldigt praktiska med tanke på att man kan sticka samtidigt som man läser/lyssnar dem. Just nu lyssnar jag på The hitchhiker's guide to the galaxy inläst av Douglas Adams själv - mycket roande.
Skicka en kommentar