fredag 25 december 2009

Fredagen den 25 december , Where is the rum gone? Och Kiwifrukten?

Efter julaftonsmorgonmyset (frampå förmiddagen!) bakade vi struvor, sonen och jag, och det gick som vanligt finfint till att börja med:Sedan händer ofelbart något och plötsligt vill inte smeten fastna på järnet. Spelar ingen roll hur vi försöker, smeten glider av ned i smetskålen och blir äcklig. Men det visade sig att dottern plötsligt utvecklade smak för struvor så eventuellt kokar vi en sats till idag!

Sedan skulle jag göra kiwisallad till julbordsefterrätt (för dem som inte gillar rom!) och stod inför ett mysterium, korgen med kiwi var väck! Efter att ha letat på alla rimliga ställen ryckte resten av familjen in och hjälpte till och vi letade igen på rimliga ställen och dessutom på orimliga, som frysen, toaletten, städgarderoben... Det var, som så ofta, maken som hittade dem.
I köket har vi ett litet skrivbord med en stationär, mycket gammal dator som sonen gillar på. Inskjuten vid bordet står en röd platsskrivbordstol. Såhär såg det ut när maken drog ut stolen:Och när han gläntade på grytlappen:Ett sådant mysterium! Varför ställde jag kiwisarna där och varför la jag grytlappen ovanpå?
:-D
Kivisallad är gott och funkar bra med lite omogna kiwi också.
Koka upp 2 dl vatten och 1 dl socker och 20 kardemummakärnor. Låt det koka tills sockret är helt upplöst och så en stund till, så det blir lite simmigt.
Skär under tiden kiwifrukter, 1,5 per person ungefär, i skivor, skala först! ;-)
Lägg skivorna (eller mindre bitar om så önskas!) i en skål och häll den ljumma sockerlagen över.
Ställ kallt och ät sedan med god vaniljglass.
Godare än man tror!

Vi som ville ha rom fick "Sommarfröjd" till efterrätt! Läste om det som tips i någon receptbroschyr i somras och testade.

Man plockar sommarens bär allteftersom de mognar och lägger dem i en tät burk och häller på socker och rom så det täcker. Sedan får det stå till sig under hösten och lagom till jul är det klart! Namnet är vårt eget, kommer inte ihåg vad det hette egentligen! :-) Det var starkt och gott, smultronsmaken gick inte igenom alls men björnbären var fina. God glass till och så blev det en bra avrundning på julbordet!Idag har maken och jag ätit en stilla frukost i soffan med en massa julljus tända, lugnet före stormen... för nu ska det stora 15-spelet ta sin början; vi ska "byta rum".
Processen kommer att starta i källarförrådet där det ska röjas, tätpackas och slängas för att vi ska kunna flytta ned saker från klädkammaren som ska få ta emot osv...
Det kommer bli så himla bra när det är klart! :-)
Mina ispynt har smält, jag visste det när jag hängde upp dem i går kväll, men ibland är det lite fint med det förgängliga. Tänker på min barndoms granar som hade saker som kunde gå sönder, nu studsar julgranskulorna, allihop.

Storebrorsstrumporna blir bra, tror jag:
Blixtfoto visar alltid fel färger, ser lite lamt ut...

1 kommentar:

Rosenvante sa...

Så duktiga ni är som bakar struvor på julafton. Har läst dina två inlägg nu och jag känner verkligen lugnet vid er, så mysigt. Förstår att det övergår i nått annat nu och det blir säkert bra när ni är klara.
Ha en fortsatt skön jul.