lördag 22 oktober 2016

Pomologi

På andra sidan om vår å böljar ett stort område med ängar, madmark, tunna björkar, hasselsnår och stora ekar. Och två äppelträd.  Det ena ger gröna äpplen i augusti, september och det andra bär som bäst i oktober.
Nordiska museet har en app som heter  Äppelappen och med hjälp av den har vi kommit fram till att det är Hösthampus, men om någon vet bättre är jag intresserad!

2 kommentarer:

AnJa sa...

Nu blev det att googla lite :-). Har lärt mig vad Pomologi betyder. Tack! Men däremot gick jag bet på madmark? Visst är det härligt med svenska äpplen. Vår lokala affär har sålt ett antal sorter nu som man fick blanda som man ville. Det gäller att passa på, för vi har inga äppelträd. Min farmor där jag växte upp, hade däremot en fantastisk trädgård med mängder av äppelträd av olika sorter. Farfar plockade, sorterade, paketerade och fyllde hela cykelkällaren. Och när våren kom var det bara att kasta allt som inte hunnit ätas upp. Och det var inte lite! Synd på så rara ärtor.

Många barn hade som nöje att försöka palla äpplen hos farmor och farfar och jösses så han jagade dem. Däremot ställde han ofta ut någon låda vid vägen så alla som ville fick ta. Men det var ju inte lika roligt. Sorry, det här blev väldigt långt, men jag hamnade i en nostalgikick :-).

Mia sa...

En smart app, ska se efter den. Pomologi tillhör nog inte min kunskapsnivå. Men frukten ser god ut :)