torsdag 14 juli 2016

Mulltoan Mulltoa 65, helautomatisk, the true story

Efter tre tömningar av mulltoan på tre dagar måste jag nog gnälla lite till. 
Vill du inte läsa om sådant bör du sluta nu, för det är allt som dagens inlägg kommer att handla om. 
Står du i begrepp att köpa en mulltoa frå MullToa, läs detta, leta efter fler "reviews"  ( i USA heter den Biolet) och välj sedan annan lösning.

Som sagt, vi är erfarna mulltoaanvändare så när vi läste negativ kritik tänkte vi att folk som skrev var äckelmagade eller hade installerat fel, för hur fel kan det bli? Vi hade en trist upplevelse då värmen i botten på vår Sunmar inte slog på efter ett strömavbrott vilket ledde till att jag öste brun vätska (som inte alls var kaffe) med en kaffekopp. Men utöver det tömde vi en gång på våren ut fin mull och sedan var det bara att använda. Fyra personer hela sommaren och en del helger och lov, vår och höst.
Anledningen till att vi inte satsade på en ny Sunmar var att den var lite klumpig, det krävdes en pall även för vuxna att nå upp.

Istället satsade vi svenskt. Vi köte MullToas "flaggskepp", MullToa 65. Enligt broschyr "...allt man kan  drömma om när det gäller en toalett utan avlopp och vatten."
Den klarar åretruntbruk för fyra så vi satsade verkligen på överkapacitet för att inte få problem.

Ett vanligt bekymmer för MullToa-ägare är att "brytpinnen" går av. Det har inte hänt oss. Istället gick motorn sönder efter ca två månaders användning förra sommaren. En väldigt trevlig och vettig person på MullToa skickade omedelbart en ny. Att byta motor var inte svårt utom att den satt placerad så att man stod lutad över den öppna mulltrumman. Jag har alltid varit känslig för lukter och är en hejare på att stänga näsan invärtes, det kom bra till pass vid det tillfället! Och, skulle det visa sig, även längre fram.
Resten av säsongen funkade allt som det skulle.
Under våren och försommare har omrörningen inte funkat så varje dag har jag stått med den separata omröraren, aka "bajspinnen" och petat i ...komposten... tills motorn orkat gå runt, man vill ju nämligen inte att den känsliga brytpinnen som skyddar motorn mot överbelastning, ska gå av.

Så glädjen var stor när ...komposten... började bli ordentligt fuktig för tio dagar sedan. Omrörningen gick som en dans! Maken frågade om det inte var väl fuktigt och sonen anmärkte att det började verka fullt men frun i huset och tillika mulltoageneral meddelade kaxigt att blött är bra och att vita lampan ska lysa när det är dags att tömma, vilket borde vara till våren. Jag tömde ju i april och det behövs bara två gånger om året, står det i broschyren. 
Ingen vätska i skvallerrören heller, så allt framstod som lungt. Det finns två skvallerrör. I det ena SKA det stå vätska upp till halva, är det vätska i det andra har toan svämmat över, detta kallar jag katastrofröret.
Till slut insåg jag att detta var skumt, ordentligt blött i trumman men inget i normalröret? 
När jag öppnade luckan för att inspektera insåg jag att mulllådan var överfull och hindrade normal tömning av ...komposten... ur trumman. När jag med viss möda lirkat ut mullådan störtade förstås delar av den överfuktiga...komposten... ned direkt på mulltoans botten. Skynda, skynda bort till lämpligt ställe med överfull mullåda. Den rymmer nog ca 12 liter så med lite råge kanske 15. Jag är inte klen men  att bära den på raka armar, vem vill stödja en sådan sak mot höften?, var ganska tungt.
Själva mullådan är brun, gott så. I mullådan finns ett komplicerat mönster av fack, två fasta vita rör samt en flottör, den är ett elände att få ren.
Medan mullådan fick rinna av hanterade jag kladdkatastrofen i botten av toan. Detta sker liggandes på golvet med ansiktet framför öppningen och ena armen hela vägen in.
Massor med hushållpapper gick åt. Soptöming samma dag, väldigt skönt.
Jag tryckte in mullådan, stängde luckan, fyllde på specialmull uppifrån, duschade och njöt av min nya hjältestatus i familjen.
Meeen....ingen vätska i normalröret...bäst att kolla! Det visar sig att mullådan är full igen, till och med lite översvämmad. Normalröret tomt på grund av att jag troligen inte fått mullådan samtliga rör helt rena.
Ny, något äckligare, promenad med 15 kg mullåda i raka armar, betydligt kladdigare denna gång. Noggrann rengöring av normalskvallerrör, mullåda och mullådans plats. Dusch och så vidare. Lite gnäll på bloggen. 
Meeen...fortfarande ingen vätska i normalröret trots lite i katastrofröret? Började med stoppa huvudet i sanden, höjde temperaturen och drömde om att det skulle lösa sig av sig själv...
Det gjorde det inte, ingen som helst förändring i katastrofröret. Jag beslöt mig då för att dränera ut översvämningen, som ju inte kunde vara så stor, genom katastrofröret. Lossade det i toppen, full kontroll, böjde det åt sidan, inget rann ur? Knådade röret varpå seg propp gled ur och efter den syndafloden och i detta skede lossnar katastrofröret i sitt undre fäste och skvätter runt brun...vätska.
Jag öppnade, stönande och stånkande, luckan och finner mullådan full. Igen. Det är nästan som trolleri, var kommer allt ifrån? Denna gång tror jag att jag inte fått mullådan helt och hållet på rätt plats.
Nu är alla rör noggrannt genomspolade, mullådan ordentligt genomspolad, ordentligt intryckt på plats, ny mull påfylld och toalettgolvet städat. 
Längre fram på dagen idag ska jag kolla mullådan...

Jag är en motiverad mulltoaentusiast! Vattentoaletter förbrukar massor fint vatten och det som verkligen kan bli fin mull och jordförbättring blir till något äckligt i ett reningsverk. Men just nu finns ingen tvekan, nästa gång jag är på coop ska jag välja ut en tron i porslin och så fort det kommunala vattnet kopplas på åker flaggskeppet MullToa 65 ut! 
Någon som vill köpa? :-D


7 kommentarer:

KataM sa...

Det där verkar vara en riktig skitprodukt... ;-)

Förstår att porslinstronen hägrar, jag skulle tänka precis likadant.

fale artut sa...

Men va Fagerlund, så där skall det väl ändå inte vara? Tanken låter ju så bra, men det där blev ju bara skit...... Du måste ju få ett Pris av något slag, för din heroiska insats.

Sjömans-Elin sa...

Ha ha haaa! Du håller dig sysselsatt i alla fall! :D Jisses!

AnJa sa...

Skit-roligt inlägg om du ursäktar :-). Allvarligt, ta dit de som sålt den åt er och låt dem göra skitjobbet! Usch, vilket elände du har fått hålla på med.

martin rydell sa...

Synd man inte läste detta innan vi köpte vår :) samma problem här, dock så är det jag som är tömningsgeneral i vårt hem.

Marianne Zetterlund sa...

Samma erfarenhet som du av Mulltoa 65. Så trött på en toa som inte fungerar!

Cecilia sa...

Måste göra ett tillägg: det blev inget kommunalt VA och vi har strävat på med flaggskeppet. Om vi tömmer oftare så funkar det rätt så bra, inga fler katastrofer. Men rejält blött i själva toan och torrt i skvallerröret är mysko och löses med hjälp av tömning.