torsdag 14 juli 2016

Mulltoan Mulltoa 65, helautomatisk, the true story

Efter tre tömningar av mulltoan på tre dagar måste jag nog gnälla lite till.
Vill du inte läsa om sådant bör du sluta nu, för det är allt som dagens inlägg kommer att handla om. 
Står du i begrepp att köpa en mulltoa frå MullToa, läs detta, leta efter fler "reviews"  ( i USA heter den Biolet) och välj sedan annan lösning.

Som sagt, vi är erfarna mulltoaanvändare så när vi läste negativ kritik tänkte vi att folk som skrev var äckelmagade eller hade installerat fel, för hur fel kan det bli? Vi hade en trist upplevelse då värmen i botten på vår Sunmar inte slog på efter ett strömavbrott vilket ledde till att jag öste brun vätska (som inte alls var kaffe) med en kaffekopp. Men utöver det tömde vi en gång på våren ut fin mull och sedan var det bara att använda. Fyra personer hela sommaren och en del helger och lov, vår och höst.
Anledningen till att vi inte satsade på en ny Sunmar var att den var lite klumpig, det krävdes en pall även för vuxna att nå upp.

Istället satsade vi svenskt. Vi köte MullToas "flaggskepp", MullToa 65. Enligt broschyr "...allt man kan  drömma om när det gäller en toalett utan avlopp och vatten."
Den klarar åretruntbruk för fyra så vi satsade verkligen på överkapacitet för att inte få problem.

Ett vanligt bekymmer för MullToa-ägare är att "brytpinnen" går av. Det har inte hänt oss. Istället gick motorn sönder efter ca två månaders användning förra sommaren. En väldigt trevlig och vettig person på MullToa skickade omedelbart en ny. Att byta motor var inte svårt utom att den satt placerad så att man stod lutad över den öppna mulltrumman. Jag har alltid varit känslig för lukter och är en hejare på att stänga näsan invärtes, det kom bra till pass vid det tillfället! Och, skulle det visa sig, även längre fram.
Resten av säsongen funkade allt som det skulle.
Under våren och försommare har omrörningen inte funkat så varje dag har jag stått med den separata omröraren, aka "bajspinnen" och petat i ...komposten... tills motorn orkat gå runt, man vill ju nämligen inte att den känsliga brytpinnen som skyddar motorn mot överbelastning, ska gå av.

Så glädjen var stor när ...komposten... började bli ordentligt fuktig för tio dagar sedan. Omrörningen gick som en dans! Maken frågade om det inte var väl fuktigt och sonen anmärkte att det började verka fullt men frun i huset och tillika mulltoageneral meddelade kaxigt att blött är bra och att vita lampan ska lysa när det är dags att tömma, vilket borde vara till våren. Jag tömde ju i april och det behövs bara två gånger om året, står det i broschyren. 
Ingen vätska i skvallerrören heller, så allt framstod som lungt. Det finns två skvallerrör. I det ena SKA det stå vätska upp till halva, är det vätska i det andra har toan svämmat över, detta kallar jag katastrofröret.
Till slut insåg jag att detta var skumt, ordentligt blött i trumman men inget i normalröret? 
När jag öppnade luckan för att inspektera insåg jag att mulllådan var överfull och hindrade normal tömning av ...komposten... ur trumman. När jag med viss möda lirkat ut mullådan störtade förstås delar av den överfuktiga...komposten... ned direkt på mulltoans botten. Skynda, skynda bort till lämpligt ställe med överfull mullåda. Den rymmer nog ca 12 liter så med lite råge kanske 15. Jag är inte klen men  att bära den på raka armar, vem vill stödja en sådan sak mot höften?, var ganska tungt.
Själva mullådan är brun, gott så. I mullådan finns ett komplicerat mönster av fack, två fasta vita rör samt en flottör, den är ett elände att få ren.
Medan mullådan fick rinna av hanterade jag kladdkatastrofen i botten av toan. Detta sker liggandes på golvet med ansiktet framför öppningen och ena armen hela vägen in.
Massor med hushållpapper gick åt. Soptöming samma dag, väldigt skönt.
Jag tryckte in mullådan, stängde luckan, fyllde på specialmull uppifrån, duschade och njöt av min nya hjältestatus i familjen.
Meeen....ingen vätska i normalröret...bäst att kolla! Det visar sig att mullådan är full igen, till och med lite översvämmad. Normalröret tomt på grund av att jag troligen inte fått mullådan samtliga rör helt rena.
Ny, något äckligare, promenad med 15 kg mullåda i raka armar, betydligt kladdigare denna gång. Noggrann rengöring av normalskvallerrör, mullåda och mullådans plats. Dusch och så vidare. Lite gnäll på bloggen. 
Meeen...fortfarande ingen vätska i normalröret trots lite i katastrofröret? Började med stoppa huvudet i sanden, höjde temperaturen och drömde om att det skulle lösa sig av sig själv...
Det gjorde det inte, ingen som helst förändring i katastrofröret. Jag beslöt mig då för att dränera ut översvämningen, som ju inte kunde vara så stor, genom katastrofröret. Lossade det i toppen, full kontroll, böjde det åt sidan, inget rann ur? Knådade röret varpå seg propp gled ur och efter den syndafloden och i detta skede lossnar katastrofröret i sitt undre fäste och skvätter runt brun...vätska.
Jag öppnade, stönande och stånkande, luckan och finner mullådan full. Igen. Det är nästan som trolleri, var kommer allt ifrån? Denna gång tror jag att jag inte fått mullådan helt och hållet på rätt plats.
Nu är alla rör noggrannt genomspolade, mullådan ordentligt genomspolad, ordentligt intryckt på plats, ny mull påfylld och toalettgolvet städat. 
Längre fram på dagen idag ska jag kolla mullådan...

Jag är en motiverad mulltoaentusiast! Vattentoaletter förbrukar massor fint vatten och det som verkligen kan bli fin mull och jordförbättring blir till något äckligt i ett reningsverk. Men just nu finns ingen tvekan, nästa gång jag är på coop ska jag välja ut en tron i porslin och så fort det kommunala vattnet kopplas på åker flaggskeppet MullToa 65 ut! 
Någon som vill köpa? :-D

Tillägg sommaren 2018

Det blev inte kommunalt vatten och avlopp så vi har strävat vidare och...
Den här sommaren har toan fungerat perfekt!
Jag tror att de problem vi haft/har handlar om varierande temperatur och att komposten torkat när vi inte är här hela tiden under höst, vinter och vår. Jag tänker INTE lösa det med att hålla toarummet uppvärmt hela vintern men det känns fint med den ledtråden.

Mina bästa tips: *Håll noga koll på fukten, tillsätt lite torv om det är för blött, vattna varsamt om det går trögt med omrörningen/skramlar 😁. 
*Om familjemedlemmar kissar i busken, ersätt vätskan med vatten i toan. ( Ju mindre urin som avdunstar desto mindre risk för luktstötar från "skorstenen" så det kan vara en fördel. ) *Undvik lååånga papper
*Glöm snabbtömningar, lådan ska rengöras ordentligt varje gång!

Hoppas alla och envar får ordning på sin mulltoa eller möjlighet att byta ut den...💞20 kommentarer:

KataM sa...

Det där verkar vara en riktig skitprodukt... ;-)

Förstår att porslinstronen hägrar, jag skulle tänka precis likadant.

fale artut sa...

Men va Fagerlund, så där skall det väl ändå inte vara? Tanken låter ju så bra, men det där blev ju bara skit...... Du måste ju få ett Pris av något slag, för din heroiska insats.

Sjömans-Elin sa...

Ha ha haaa! Du håller dig sysselsatt i alla fall! :D Jisses!

AnJa sa...

Skit-roligt inlägg om du ursäktar :-). Allvarligt, ta dit de som sålt den åt er och låt dem göra skitjobbet! Usch, vilket elände du har fått hålla på med.

martin rydell sa...

Synd man inte läste detta innan vi köpte vår :) samma problem här, dock så är det jag som är tömningsgeneral i vårt hem.

Marianne Zetterlund sa...

Samma erfarenheter som du. Så trött på en toa som inte fungerar!

Marianne Zetterlund sa...

Samma erfarenhet som du av Mulltoa 65. Så trött på en toa som inte fungerar!

Cecilia sa...

Måste göra ett tillägg: det blev inget kommunalt VA och vi har strävat på med flaggskeppet. Om vi tömmer oftare så funkar det rätt så bra, inga fler katastrofer. Men rejält blött i själva toan och torrt i skvallerröret är mysko och löses med hjälp av tömning.

Magnus sa...

Har just nu exakt samma problem med vår mulltoa. Jag tömde lådan för tre veckor sedan, och nu lyser vita lampan igen. Kvinnorna i familjen beordrade att urinera på samma sätt som herrn, i busken.
Jag har torkat den bruna vätskan ett antal gånger, och idag är det dags igen trots värmereglaget stått på 10 i flera dagar. Snart åker eländet ut genom fönstret.

Cecilia sa...

Vi har haft försiktig vapenvila ett tag, men lagom till midsommardagen lyste det vitt. Obalans i själv komposten för nu luktade det rejält illa. Jag passade på att sprida hönsgödsel i trädgården för att kamoflera...ny tömning idag och rejäl sköljning av mullådan. Vet inte om det kanske blir stopp i mysterierören? Idag är den emellertid billig om någon vill köpa den på rot...

martin rydell sa...

Vi ligger i fullt krig med vår. Har även fått börja kalla in Sambon som understöd. Lyser rött o blir blött i nedre behållaren men snustorrt i övre. Även haft en hemsk tömning med sörja i katastrofröret. Har ni alla inluft ventil? Vi kör öppet fönster o vi får till svar att det blir kallras o däri ligger problemet.

Cecilia sa...

Vi har ingen ventil men rejäl springa under toadörren. Vi tycks ha gått in i en god period efter dubbeltömning kring midsommar. (Blött nere och torrt uppe har vi inte haft, alltid tvärtom.)

Unknown sa...

Har precis köpt Mulltoa 55ai - Bauhaus hade kampanj pris på 11269 kr i en vecka. Så jag sparade omkring 3500 kr inkl. installations parkett. Har fått shiit förbud från Växjö kommun från okt. nästa år, så jag vill vara ute i god tid. Ska ha en rörmokare som ska koppla ifrån det gamla, elektriker och byggare, för att säkre att installation blir rätt. Tråkigt att höra att så många har problem - produkten har ju funnits i så pass många år, så eventuelle problem borde vara löst. Undra om ni med problem, själv har installerat toan? Där ska ju vara min 18 grader for att toan ska fungera + luft ute ifrån (hull i väggen) Mitt luftrör kommer att gå rakt upp genom taket, utan nån böjd. Kommer att ha ett element, så där är 18 grader. Vi är generellt bara 2 i 30 dagar, men mest mig ensamme, som kommer att använda toan - totalt 50 - 60 dagar om året. Har sett på fler lösningar, men Mulltoa verkar som den billigast och bäste. Så jag undrar om ni verkligen har gjort som Mulltoa rekommendera ? tänk efter ! Det blir först till nästa år jag kommer att installera toan. Alla svar tas emot med glädje :)

Cecilia sa...

Jag vet ju inte hur andra gjort, men vår är korrekt installerad. Skulle jag köpa en ny skulle jag köpa en som man vevar själv, är din det? Kontinuerlig drift verkar funka bäst och just nu har vi lugn och frid på mulltoafronten! Hoppas du kommer igång bra och att det ska funka bra för er!

Unknown sa...

Hej - min är den nyeste model 55 AI, alltså automatisk, 3-4 pers. + överbelastning i kortare tid. Som sagt så köpte jag den nu då Bauhaus hade kampanj med minus 20%. Jag har först shit förbud från oktober 2019, så jag får den installerade nästa sommar. Havde elektriker i går som bland annat satte ett dubbelt uttag på toa - ska ha ett värmeelement för att där ska vara min 18 grader. Mit problem kan bli att där blir för liten belastning, är mest i stugan ensammen 2 gångar i månaden, från april tills oktober - min fru är här 30 dagar, och jag 50 dagar. Har läst mest negative saker om mulltoa, men den har funnits i 40 år, så helt så dålig kan den inte vara har vunnit en test i en finsk tidning https://www.temabostad.se/mulltoa-fortfarande-herre-pa-tappan/ - jag tror att dom flesta problem uppstår för att man inte gör som dom säger, temp,luft och värme, och att man överbelaster den, mera än den kan klara av. Vigtigt att där är balance i systemet. Men vi får se när jag gör mina egna erfarenheter - kan vara att jag också får en negativ upplevelse. Kan inte göra en infiltrering (dyrt), kan ha en tank, men det koster aldeles för mycket, min 50000 kr, och ska godkännas av kommun, som tar bra betalt för det, min. 5000 kr. Men vi får fortsätte vore shit historia, och höres vid. Med tanke på att mulltoa säljer många 1000 om året, så ville jag gärna höra från nån som är nöjda, och deras erfarenheter. Mvh. Martin

Madeleine Reisinger sa...

Vi köpte en förra året 65ai eller nåt sånt. Bytt sån där liten pinne 3 ggr!följer instruktionsboken exemplariskt men inget stämmer. Idag när vi kom upp o aka röra runt o starta upp funkar inte rakorna!! Vad fan O inte har de jour eller teletid helg. 15000 papp så vill man ju slippa strul men strul är allt vi haft med det som skulle vara mulltoans rolls royce😕 Så, ja, vi kanske inte kan fira semestern här? Vet inte om bauhaus byter ut?

Cecilia sa...

Åh, låter jättejobbigt ju! När den inte velat dra runt rakorna har vi ibland fått igång dem genom att röra runt med den där pinnen och så tillföra vatten i små doser. Men det är eländigt när allt man tänker på är mulltoan som inte funkar och var närmsta offentliga toa finns..
Hoppas det löser sig!

Unknown sa...

Jag har som sagt inga erfarenheter av Mulltoa än, det får jag först nästa sommar. Men jag fattar ändå inte, Mulltoa har funnits i 40 år, och dom sälja många 1000 varje år. Den har vunnit fler test genom tiderna. Konstigt att så många tycker om Sepralett, var man ska leda kisset ut i en dunk eller annat, och sen ta hand om det, samtidig som det koster 3 kr pr. toalettbesök - verkar äckligt, och inte en lösning för mig då toa är på första våning. Har läst om olika lösningar, och har kommit fram till att Mulltoa är den ända lösning. Är övertygat om att dom som har problem, inte har gjort precis vad som sägs i instruktionen - minst 18 grader värmt, lufttillförsel i ytterväggen 100 mm, isolerat toilet rum, isolerat rör till utluftningen, ingen korsdrag vilket innebär att det kan bli lukt i toalettutrymmet, rätt montering helst utan böjd, men max 45 grader. Sen är där det med belastning, och om toaletten är anpassat till rätt antal personer. Om man har 5 kissande barn/kvinnor, så är det klart att där blir problem. Det gäller om att ha rätt balance. Man kan evt. tillföra extra mull en gång i veckan. Om det är för tort kan mullen bli hård, och bryt pinnen kan gå av - så man måste spraya med vatten. Igen de har sålt denna lösning i 40 år, och har förbättrat den. Det jag säger är det jag hoppas på enligt Mulltoa :) Men jag kommer att låta professionelle hantverkare montera mitt, för att vara säker på att allt blir rätt - sen är det upp till bevis :) Har haft en elektriker, som bland annat har monterat uttag till Mulltoan och till en värmekälla. http://www.mulltoa.com/pdf/mt-instruk-sv-eng-fi.pdf

Miialainen sa...

Hej, sitter här och googlar på detta och det är i alla fall skönt att höra att flera har samma problem... Har haft en tömning förra året som var helt katastrof med sörja som bara välde ner. Detta år använder jag mycket mull... Men det är nog inte själva mullningen som kommer igång... Kanske det handlar om stöet. Vad köper ni för strö??

Miialainen sa...

Kan lägga till att vi hade en mulltoa från 70-talet innan och denna var mycket trevligare på många sätt, men framför allt tömningen var så smidig...