söndag 4 oktober 2015

Det handlar om hälar!

Jag började fundera på olika hälar jag gjort och vilka jag tänker göra igen, med och utan förstärkning och planen är att fylla på med bilder och tips i detta inlägg, allt eftersom. Jag beskriver hur jag gjort, i första hand för egen räkning.
Här kommer en uppräkning på sådana jag gjort och gillat eller som jag verkligen vet att jag tänker göra:
1) Häl med lapp och upplockade maskor, uppifrån och nedifrån
Detta är den klassiska hälen som jag tror att många svenskar i min ålder lärde sig i slöjden eller av någon ur en tidigare generation. En gör likadant, varesig en stickar från tån eller från skaftet och det börjar med en flapp på ena sidan, eller på två av stickorna om man stickar på strumpstickor. Eftersom jag stickar från tån kommer flappen hamna under hälen och jag lyfter första maskan i varje varv för att få bra kantmaskor att i nästa skede plocka upp nya maskor genom. Jag började med flappen när stickningen nådde fram till benet.
Sedan stickade jag fram och tillbaka tills flappen var nästan lika lång som bred. 
Stickade ca två tredjedelar av maskorna, stickade ihop två i bakre maskbågen och vände. Stickade på aviga tills jag hade ungefär en tredjedel av maskorna kvar. Stickade två ihop, vände. Kollade att minskningarna car symmetriska och sedan upprepade jag tills alla maskor var "minskade". Plockade upp en madka i varje kantmaska på sidan samt en i mellanrummet mellan över ochundersida. Stickade översidan, ökad en i glipan cch plockade sedan upp längs hälflappens andra sida. Sedan minskade jag på vartannat varv. 
Förstår varför jag övergav denna häl, den är lite otymplig med plockandet och det blir LÄTT ett hål vid kilen. Där pennan pekar!😊

2) Häl med kil och förkortade varv, nedifrån

3) Fleegle heel, nedifrån och uppifrån
Jag stickade precis enligt beskrivning.
Kilen påbörjas när sockan når benet nedifrån eller når foten, uppifrån. Antalet maskor på hälstickan ökas i kilar på vardera sidan  från 20 till 38 maskor. Det ska vara 2 maskor mindre än dubbla antalet, 2x20-2=38, i detta fall. Sedan blir det en smal hälkappa/trampdyna såhär:
Sticka till mitten, sticka två maskor till och sedan ihop de två nästa i bakre maskbågen. Sticka en maska till. Vänd, lyft första maskan, sticka  till mitten och två maskor till och sedan två ihop. Sticka en till. Vänd. Kolla att hälen blir symmetrisk. Lyft första maskan och sticka fram till "gapet". Förslut det genom att sticka ihop två i bakre maskbågen, vänd och så vidare!
När sista två stickats ihop på vänstersiden, vänd INTE utan sticka vidare runt hela sockan och sticka ihop de två sista maskorna på högersidan av hälen från rätsidan.
Hälen är lätt att sticka, inget krångel, inga hål. Väldigt lite räknande.  Bra.  Men...den är lite klumpig, lite...ful. jag kommer säkert göra fler! Ändå!

4) Faux flap heel, nedifrån
Hm...nä...det är något i beskrivningen som jag inte greppar... Antingen blir det skaft som passar Pinocchio, så smala, eller så blir det hälar för en jätte. Känner igen det nu, det var så det blev   förra gången också. Försöker mig på Barbros variant, se nedan.

5) Istickshäl...fast den gillade jag inte så mycket, den satt inte bra på mina hälar. Men den kan få en ny chans!

6)  Här finns plats  för ännu okända, blivande favoriter

7) Barbros variant!
Barbro Wilhelmsson har på sin sida Barbros stickning  beskrivning av en häl med kil som påminner om Faux flap heel men där man får bra passform med hjälp av lite finurliga ökningar. Beskrivningen finns i höger kolumn, ganska långt ned.
Jag tror att jag gjort rätt här. OBS! Nej, jag gör nog inte rätt, blev bra i grovt garn, mindre bra i tunt. Detta måste nog utforskas mera!
Såhär: när sockan når från tån fram till benet påbörjas kilar på var sida, en maska ökas innanför en eller två maskor på på vardera sidan om trampsidan av sockan tills antalet maskor är  ungefär 50% fler än från början. (20 maskor blir 30, 26 blir 38, 32 blir 48...Om en har m st maskor från början så multiplicerar en med 1,5. Är det udda antal från början avrundar en uppåt om en har höga hälar och nedåt om en inte har det. Jag avrundar uppåt!)
Sticka till mitten av varvet. Sticka sedan hälften av det ursprungliga maskantalet, minskat med en fjärdedel av ursprungliga antalet, 4, 7 eller 8 och ytterligare 2 Öka en maska, sticka en och vänd med garnet runt nästa maska. 
Nästa varv, på avigsidan på samma sätt.
Efter vändningen, sticka fram till den nya maskan, öka en, sticka en och vänd med garnet runt nästa.
Detta upprepas tills man ökat fyra maskor på var sida om det som ska bli "hälflappens" bas. Om en så säger. Och det är 4, 7 eller 8 vändmaskor efter varandra på vardera sidan.
Sedan stickas ett varv runt hela foten, vändmaskorna har ju en ögla runt sig, plocka upp öglan och sticka tillsammans med vändmaskan.
Därefter stickas hälkappan såhär. Sticka fram till första ökade maskan. Sticka ihop den med nästa maska i bakre maskbågarna och vänd arbetet. Lyft över första maskan till högra stickan. Sticka avigt fram till första nya maskan på den sidan, sticka ihop och vänd.
Då BÖR det vara så att maskorna fördelar sig i tre grupper. En mittgrupp och antalet maskor i den ska vara lika många som det var innan en ökade för kilen. De två andra grupperna ska innehålla lika många maskor.
Sticka hälkappan upp och när sista maskan gått åt på vänstersidan av hälen vänder en INTE utan stickar varvet runt och stickar ihop de sista på högersidan av hälen från rätsidan.
TADA!
Fördelar och nackdelar...
Lite pilligt att få till med ökningar och så men den sitter riktigt, riktigt fint! Ful utan fot i men det kan ju kvitta lika. Lätt att anpassa, de som har ännu högre hälar än jag gör kilen lite större, hälflappen får ändå rätt bredd.
Om man gör ökningsmaskan en maska före föregående ökning får en kanske en rundare häl...provar det nästa gång!

8)
Jag har faktiskt gjort två hälar till men det är osäkert om jag bryr mig om att ta med dem...

Avslutar med ett kort på nya sjalen som ska finns på arbetsplatsen där det är ett dragigt fönster PRECIS där jag sitter! (20 oktober: idag kom en glad man och tog bort elementet under fönstret och nu är det ett hål, 15cm högt och brett, rätt ut mot gatan. Svinkallt!)
Den väger 200 g och är lätt och luftig.
Istället för att göra den rak gjorde jag liksom ett hörn på mitten.
Den blir nog go att ha när höstvindarna börjar vina!

4 kommentarer:

AnJa sa...

Vilken härlig sjal! Jag ser framemot dina hälar. Måste leta upp garn i gömmorna nu och börja med lite sockar. Slängde 3 par idag som var obarmhärtigt trasiga :-(

Maritas Maskor sa...

Jag har inte provat så himla många olika hälar, men det är ju kul att ha något kvar! :)
Sjalen är superfin!!

KataM sa...

Sjalen ser helt ljuvlig ut!

Rosenvante sa...

Häl nr 1 är den jag gör, men jag stickar inte så ofta sockor efter mönster. Vilken kul idé med sjalen och du kommer garanterat inte frysa med den på. Jag har en kofta i garnet och den är så varm, så varm.
Hoppas allt är bra med er.
Kram