söndag 2 mars 2014

Sticka sockor med mig KAL

Tillägg och förtydliganden i rött!
Avsnitt 5: Skaften och avmaskningen
När hälen är avslutad (med eller utan det där "låset") återstår skaften.
Eftersom man lagt till maskor i samband med kilen har man fler maskor på baksidan. Hur många fler beror på om man gjorde en stor kil eller en liten och ifall man gjorde låsmaskan eller inte. Jag ökande totalt 6 maskor och minskade totalt 4  på varje socka så jag har nu 16 på framsidan och 22 på baksidan.
Man kan börja med vilken resår som helst hela vägen runt men jag är ju lite nördig och vill gärna att resåren ska vara symmetrisk.
 Oftast börjar jag därför med resåren mitt på baksidan och eftersom jag nästan alltid har jämnt antal maskor så letar jag upp de 4 mittersta, stickar räta maskor fram till dem, stickar en avig, två räta och en avig samt avslutar varvet med räta maskor. Så gör jag lika
dant två varv till. Då får jag en "resår-ås" mitt bak.

Sedan lägger jag till en "ås" till på resåren på var sida om den första åsen, stickar tre sådana varv.

Det kanske syns bättre från avigsidan:Mitt fram brukar det då fattas en maska för mig så då lägger jag upp en med ett omslag när det är så dags.

Då blir det såhär mitt fram:

Hur långa skaften ska vara kan bero på vad sockorna ska användas till men jag brukar tänka att skaft och fot ska vara lika långa som man viker vid hälen. Fast kanske lite kortare...om man typ tröttnat lite...
 
Maska av kan man göra precis som man vill, jag gör alltid väldigt elastisk resår om-uti-fall det ska stoppas byxor i skaften. Superelastiskt blir det om man stickar två maskor, sätter tillbaka dem på vänster stickan och stickar ihop dem. Sticka en till maska, sätt tillbaka båda och sticka ihop.
Sedan en tid tillbaka gör jag det med virknål:
 
Med tillförda extramaskor och elastisk avmaskning blir de gärna lite "buckliga" när de är klara:
 
Men på mig sitter de finfint:

De här ska till Syrien så nu är de buntade och ligger och väntar på transport!


Tack för vänliga kommentarer! Jag är också tacksam för förslag på förbättringar, jag har själv tänkt ut att det hade varit smartare med ett färgglatt garn och mer ljus så om jag skulle få tid över kanske jag byter ut fotona. Men finns det något annat som skulle förbättra beskrivningen?
Skulle bli väldigt glad om jag fick se sockorna som kanske ser dagens ljus via denna KAL!

Trevlig söndag!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag får tacka allra ödmjukast för denna KAL fast jag har ju inte börjat föränn idag, men såsmåning om ska väl även jag få ihop ett par!
Miastickar

Irene Lundell sa...

Hej,
Jag tackar för dessa instruktioner och sparar länken. Kommer definitivt återkomma!

Rosenvante sa...

En sak funderade jag över och skrollade upp o ner för att få svar på, visst har du två maskor mer nu på skaftet än i foten? Så gör jag nu i alla fall, mina stickor har delat sig så jag får fortsätta i morgon och förhoppningsvis blir de klara för redovisning då.