fredag 28 februari 2014

Sticka sockor med mig KAL

Tillägg och förtydliganden med  röda bokstäver
Avsnitt 4: Kilen, hälen med korta varv utan hål
Hälar så som jag stickar dem består av dessa tre moment. Man KAN hoppa över kilen och man kan nöja sig med bara själva hälvarven men såhär  gör jag.
När sockan är lite drygt 1,5 gång så lång som bred gör man ett sista varv på undersidans resår. Då ser det ut såhär, ungefär:

Sticka första maskan på ovansidan, låt den glida över på undersidan eller sätt den på en sådan där gigantisk säkerhetsnål som man kan förvara maskor på.
Sticka resten av maskorna men sätt den sista, stickade maskan på förvaringsnålen också. Samma sak med den andra sockan. Då blir det såhär:
Om man inte har en sådan säkerhetnål kan man sätta maskorna på trådsnutt!
Vänd arbetet och låt det som var sista maskan bli den första på undersidan. Sluta med resåren och sticka slätstickning och plocka upp maskorna som du sparat undan.
 

Resultatet är alltså att undersidan nu har två nya maskor (18 maskor +2=20 maskor i mitt fall) och att ovansidan har blivit två maskor smalare (18-2=16 maskor i mitt fall)


Här har jag knutit garn kring de två yttersta maskorna bara för att de ska synas, med det fyller ingen praktisk funktion.
Det här med att flytta maskor från ovansidan till undersidan är en förberedelse inför avslutningen av hälen.

Nu är det dags att sticka kilen. Det är verkligen lätt!
Öka en maska innanför det två första och två sista maskorna  på undersidan. Gör ett omslag eller plocka upp mellan två maskor i föregående varv.
Jag gör omslag
Ovansidan stickas utan ökningar.
Nästa varv är utan ökningar.
Upprepa detta en, två eller tre gånger. Jag gör det totalt tre gånger på de här sockorna och då ser undersidan ut såhär:

På ovansidan är det alltså fortfarande 16 maskor men undersidan har nu 20 + 2x3 = 26 maskor.
 Nu är det dags för de (för-) korta (-de) varven.
Enklast är att sticka lite på en socka i taget nu så vi börjar med den första.

Sticka alla maskor utom tre på undersidan:

Lägg garnet framför nästa maska och lyft över maskan till högerstickan:
 
Vänd hela arbetet och lyft tillbaka maskan:
 
Nu har den som en liten ögla runt sin nedre del. Sticka aviga maskor tills det är tre maskor kvar på varvet.
Lyft maskan med garnet framför maskan:
 
Vänd arbetet och lyft tillbaka maskan, nu med en liten ögla omkring sin nedre del.
Sticka räta maskor tills det är fyra maskor kvar, lyft maskan med garnet framför, vänd arbetet och lyft tillbaka maskan:
 
Fortsätt sådär, fram och tillbaka, tills det är små öglor runt nedre delen av alla maskor utom de mittersta (och de yttersta på var sida, förstås!) På de här sockorna, i såpass tjockt garn, lämnar jag 4 maskor i mitten, med ett tunnare blir det kanske 6 eller 8 maskor, ungefär 2 centimeter tycker jag brukar bli lagom:

Sticka nu alla maskor med en ögla runt genom att lyfta över maskan från vänsterstickan till högerstickan, lyfta upp öglan och sätta den tillsammans med den nyss lyfta maskan. Flytta tillbaka båda i en "klump" till vänsterstickan och sticka dem båda tillsammans:
Här ser man maska och ögla liksom i kors precis innan jag stickar dem tillsammans.

Avsluta varvet:
 
 och ta sedan itu med de korta varven på nästa socka.
Såhär ser det ut när båda hälarna fått sina korta varv:
Nu är det dags att sticka ett varv på framsidorna och sedan ta itu med att förlänga varven igen.

Sticka upp längs andra sidan (högra sidan) av första sockans häl på samma sätt som på andra sidan, sticka både maska och ögla.
Sticka de mittersta maskorna och så en till. Lyft nästa maska med garnet framför. (Kontrollera nu hur många maskor du har kvar på vänstra stickan.)

Vänd arbetet och lyft tillbaka maskan. Sticka på avigsidan dels den extra maska du just stickade, de mittersta och så en till. Lägg garnet framför nästa och lyft den. Kontrollera nu att du har lika många maskor kvar på vänsterstickan som när du vände arbetet förra gången.

Lyft tillbaka maskan och sticka den extra, de mittersta samt två till. Den här gången ska du INTE lyfta öglan utan bara låta den vara. Lyft nästa maska med garnet framför, kontrollera antalet maskor på vänsterstickan (det ska vara en mindre nu, än förra gången),vänd arbetet, lyft tillbaka maskan och upprepa fram och tillbaka.
Sista gången är man lyfter och vänder är det bara två maskor kvar på vänsterstickan:

Nästa gång avslutar man varvet med att lyfta en maska, sticka ihop de två yttersta och lyfta tillbaka den lyfta över de två ihopstickade.
Dessa tre stickas ihop till en maska med en döhpt som blir maska som håller ihop hörnet och gör att det inte blir något hål! 
Såhär ser det ut när ihopstickningen är gjord:
 
Det är ju i princip en maska från ovansidan, en maska från kanten och en maska från den utökade undersidan som stickas ihop vilket minskar risken för hål i stickningen.
Gör samma sak med den andra sockan!

Sticka varvet på ovansidan och inled sedan varvet på "undersidan" (det har ju blivit baksidan av hälen nu!) med en likadan ihopstickning som varvet avslutades med, lyft en, sticka ihop två och lyft den lyfta över den stickade:
Här syns de två som fick en rosett tydligt med kilen och hälen liksom innanför. Det syns också var det skulle kunna bli ett hål...
 Nu är i princip hälen klar, med kil, korta varv och förseglande maska och allt, men vi stickar ett par varv innan det är dags att fundera på skaften! På grund av kilen är det fler maskor på baksidan av benet än på framsidan. 
Men nu passar det bra att prova:
 
Stiligt, eller hur! :-D

6 kommentarer:

Rosenvante sa...

Det sista får jag allt ta i morgon, behöver lite koncentration känner jag och det är svårt så här sent.
Vilket jobb du lagt ner till oss,tack snälla du.
Vila lite nu

AnJa sa...

Precis som jag trodde, hopplöst efter :-). Som tur är finns ju dina inlägg kvar och jag kanske spurtar ifatt på slutet! Trevlig helg!

Synnöve sa...

Har just hittat hit. Skall göra ett par för din beskrivning ser så klar och redig ut. Tack tack tack! Rapporterar tillbaka hur det blev.

Anonym sa...

Åh, vad roligt, första gången jag stickar från tå och även första gången med två sockor på rundsticka! Men, har stött på problem! När du skriver: "Sticka nu alla maskor med en ögla runt genom att lyfta över maskan,....". Vilken maska ska jag lyfta över och hur...från vänster sticka till höger eller...?

Anonym sa...

Stort Tack för den förklarande texten, nu blev det genast mycket lättare! Och ett ännu större Tack för den snabba återkopplingen, du gör ett kanonjobb, så roligt att sticka efter din beskrivning!

Marika sa...

Tack för din beskrivning! Nu har jag första gången fått snygga hälar på tå-upp-sockorna och dessutom stickat magic loop och båda sockorna samtidigt! Jag kan!!!! TACK! :)