tisdag 25 februari 2014

Sticka sockor med mig KAL

Avsnitt 3: Att prova och att eventuellt göra sockan "figursydd"
Om nu sock-tån är ungefär lika lång som den är bred kan man fundera på att sticka resår på undersidan så att sockan följer foten. Jag gillar det, tycker att det är snyggt och bekvämt.

Men prova först. Det du stickat ska täcka tårna och kännas lagom stort på bredden. Om det är för stort eller för litet är det lika bra att göra om eller inrikta dig på att ge bort sockorna till någon med lämplig skostorlek.
Eller varför inte skänka dem till insamlingen till Syriska flyktingar. Det är dit mitt par ska!

Nu till resåren!
Man kan välja den resårstickning man trivs bäst med, gärna den man planerar att använda till skaftet.
Jag gör 2 räta, 1 avig för det tycker jag är en smidig och lite diskret resår.

Mitt maskantal är 18 och det är jämnt delbart med 3 så jag börjar med 1 rät, 1 avig och sedan 2 räta osv stickan ut. Då slutar varvet med en rät.
Hade jag haft 19 eller 20 maskor hade jag börjat med 2 räta.

Väljer man annan resår kan det vara bra att anpassa så att det både börjar och slutar med en rät och hellre en rät extra än sluta med avig. ( Lite nörd är jag nog...)
Sticka resåren på vilken sida som helst, det blir undersidan. Slätstickning på ovansidan.
Sticka vidare på det sättet tills sockan är 1,5 gånger så lång som bred. Min socka är ungefär 9 cm så jag håller på tills den är ungefär 13-14 cm.
Då når den nästan fram till "trampdynan" på hälen. Nästa avsnitt kommer att handla om kilen!
Usch, så suddig bild....Tar ny ikväll! :-D

4 kommentarer:

AnJa sa...

Har lagt upp och stickat fem varv!!! Superstolt... tills jag upptäckte att det är ett avigt varv längst fram i tån. Fröken, fröken *viftar med hela handen* varför blev det så??? :-D

Rosenvante sa...

Nu har jag letat fram garn och ska försöka mig på det här. Bara så du vet, jag har aldrig stickat sockor så här och inte mad Magic loop heller så det är helt nytt för mig. Håll tummarna så kör vi. :)

KataM sa...

Stickat från tån har jag provat, men aldrig två sockor på en gång. Är inte alls i sockstickningstagen just nu, men jag kanske använder mig av din beskrivning någon gång framöver.

Mia stickar sa...

Oj vad har jag missat, måste skaffa garn, går det att komma lite försent fröken?