torsdag 30 september 2010

Mysteriestickningen, andra rutan!

Hade tänkt vänta med nästa del till på lördag men inser att fredagen och helgen kan bli hektisk för mig så jag släpper ifrån mig del 2 redan nu. De som vill vara med och sticka men inte hunnit börja än hinner lätt ikapp för varje ruta går fort!

Var var vi nu?
Jo, en ruta är klar. Den har en ensam maska i ena hörnet och en fin fläta av kantmaskor längs två sidor. Nu ska vi använda dem för att plocka upp nya maskor till nästa ruta.

Håll rutan med rätsidan upp, som på bilden. Tag en ögla av den nya tråden och drag igenom den första kantmaskan, orange i hörnet som min tumme pekar mot.För att få färre trådar att fästa lägger jag sedan garnet dubbelt och drar igenom båda när jag plockar upp nästa maska, sådär en fem, sex maskor framåt.
Om man har räknat rätt och gjort kantmaskor bra så finns där precis så många maskor som man hade fram till mittmaskan!
(Ska man göra ett "platt" arbete nu lägger man upp resterande maskor på samma sätt som man gjorde från början och stickar en ruta till bredvid.)
MEN:
Mysteriestickningen blir nu lite mystisk för nu plockar man upp den lämnade - i mitt fall rosa!- mittmaskan, drar åt tråden och fäster den medan man plockar upp lika många maskor som längs andra kanten.Här syns rosa mittmaskan som nr 7 från vänster räknat.
(Enklast är att låta tråden gå med så man får dubbelt några maskor, snyggast blir det om man snurrar "rosa" änden kring nya tråden, ett varv mellan varje ny maska!)
Nu borde det finnas lika många maskor på stickan som lades upp till första rutan; sticka första varvet som är avigsida med rätstickning.
Nästa varv inleds med kantmaska och så samma gamla ihoptagning på mitten. Och sedan är det som förra gången; keep on knitting, helt enkelt! :-)

I mitt fall blev resultatet såhär:Någon som är redo att gissa?

Nu ska jag snart lägga mig! Tror på en angenäm arbetsdag imorgon och med handen på hjärtat, det är det egentligen allihop och jag är en bortskämd usling som gnäller...
Sov gott önskar jag er som ska och kan sova!
Trevlig natt till er andra!

10 kommentarer:

Rosenvante sa...

Spontant tänker jag babymössa. Kan ju bero på att jag pratade baby med Evelina i kväll.
Hoppas du får en skön natt och är utvilad i morgon så du orkar med helgen.

mary-ann sa...

och jag tänker på tofflor :)sova så gott och ha en underbar dag i morron :)

Iwona sa...

En filt, en liten, en pytteliten kanske? Till en hamster?

LadyNight sa...

Oh. Det kan bli mycket...en tosse eller kanske en vante. Kanske tillochmed början på en väska. Eller ett fodral. Ska bli spännande att se vad slutresultatet blir! :)

/LadyNight
http://pysselstund.blogspot.com

maja sa...

En väska kanske

Emmagjord sa...

Jag känner mig helt och hållet oklar över vad det kan vara. Möjligheterna verkar oändliga, men den som stickar får se hoppas jag.

Heldri sa...

Första tanken är att det är en socka/toffel, men jag är inte säker.

Spelar det någon roll om garnet är enfärgat eller måste det vara flerfärgat?

Fijaffa sa...

Hmm... det ska uppenbarligen bli något som inte är platt. Tänkte genast på en tärning/kub, men då behövs det ju bara sex rutor, inte tolv. Kanske det blir TVÅ tärningar! Sådana där "raggartärningar" att hänga i backspegeln ;-)

Dabelin sa...

Åh, jag tror det kan vara något som jag länge tänkt jag skall leta fram...
Jag tror det blir tofflor! :-)
Just nu stickar jag väldigt lite, så jag vet inte om jag stickar med, även om jag väldigt gärna vill...
Men jag stickar nog ganska snabbt ifatt när jag väl får letat fram garn...

Annika sa...

Tack för ideén om att fästa trådar. Att fästa trådar är pest, så detta ska försökas!