onsdag 29 september 2010

Mysteriestickning?!

Vill du sticka lite dominostickning, med restgarn, och delta i en tävling med ett pyttelitet pris så är detta bloggen för DIG! :-)

Jag håller på med en sak som går att använda, jag gör den i dominostickning och jag kommer att visa, steg för steg här på bloggen. Den som först gissar rätt vad det ska bli vinner äran och ett nystan mini Järbo...eller något sådant. Priset är ännu ej utsett och heller ej inköpt.

Okej, om du vill vara med och faktiskt sticka så behöver du något garn i stil med Fabel. Eller annan grovlek men inte för luddigt eller glittrigt, tror jag. Jag börjar med en dominoruta med sidan ca 9 cm. Undersök hur många maskor som behövs i ditt garn för att göra 9 cm, lägg upp dubbelt så många PLUS en maska till, det måste vara ojämnt antal maskor.

Bäst blir det om man lägger upp så där så att man gör en löpögla som man sätter på vänstra stickan. Sedan stickar man en maska i löpöglan, lyfter den till vänsterstickan och upprepar proceduren genom att sticka en maska i den man just skapade.

Lite tröttsam metod men när det är gjort stickar man första varvet med räta maskor. (Avigsidan!)

På rätsidan börjar man med att lägga tråden som om man skulle sticka en avig maska men man gör inte det utan bara lyfter maskan; då får man så småningom en snygg kant som blir användbar i nästa steg! sedan stickar man fram till maskan före mittersta maskan . Den lyfter man, stickar ihop mittersta med nästa och drar sedan den lyfta över de två ihopstickade.

Nästa varv är på avigan och stickas med räta maskor, ingen ihoptagning men väl en tjusig kantmaska i början.
På nästa varv (gör man först en kantmaska!) och sedan ihoptagning av de tre mittersta maskorna. Efter några varv ser det ut som ovan eller om man vill som nedan
Börja varje varv med att lyfta avigt och ta ihop så tre-blir-en på mitten varje varv på rätsidan. Då blir det såhär:När det blir tre maskor kvar vid ihoptagningen bryr jag mig inte om att sticka ett mellan varv, jag tar ihop de tre sista till en på avigside-varvet OCH LÄMNAR SISTA MASKAN som en ögla.

Det går inte att gissa nu vad detta ska bli, förstås, men kanske redan efter nästa ruta...när nu den kommer?

Idag var det kallt, tog min nya lila jacka till jobbet och min Echo Flowers passar som en dröm till. Men sedan började yra om min dragspelsbasker som säkert också passar bra fast kanske inte samtidigt som sjalen... man får alltså antingen frysa om huvud eller hals om man vill vara fin i kanten. Eller kanske sticka något nytt som matchar till både sjalen och baskern?!

Köpte mig en lampa häromsistens på IKEA. Jag är precis tokig i allt som har med solenergi att göra så den var ett ABSOLUT must-have-item! Titta! Ingen sladd! (Och lite laddar den kanske upp sig själv fast förstås inte så vidare värsta mycket.)Men det fina var att jag kunde känna att det fanns lite av en välgärning att konsumera just denna gång för när jag köpte min så skänkte UNICEF samtidigt en likadan lampa till något barn i Pakistan!

16 kommentarer:

Agneta sa...

dumma dig;-)...det här måste jag ju hänga på och se vad det blir...sånt här kan jag inte låta bli:-)

Rosenvante sa...

Fasen jag som har så mycket på g nu. Men jag kollar vad ni gör, så jag hänger på så i stället.
Så bra med lampan och så generöst att de ger bort en också, då är det verkligen en god gärning.

Zandra sa...

Oj, jisses... Nu får jag beslutsångest! Har ju hakat på Katrinas dubbelsticknings KAL, har precis lagt upp till en mössa, lärmig knyppla och så kommer en så härintressant liten mysteriestickning.... Jag klurar tills på fredag och ser hur det ser ut då! Bra instruerat förresten! Har alltid funderat på hur man får ihop den där mitt-tjofräsen..

mary-ann sa...

har aldrig stickat domino men tack vare din beskrivning så ska jag prova till helgen :)

Veronica sa...

Screw citronsjalen, jag ska sticka mysteriestickning =)
Jag tar mitt evighetsfabelgarn =)

Smart lampa. En sån måste jag kika efter på Ikea nästa gång jag är där.

Heldri sa...

Jag som har funderat på att lära mig det där med dominostickning länge, har till och med en bok i ämnet. Vilket ypperligt tillfälle när man kan kombinera lärande med lite spänning och mysterier. Jag är på, ska bara rota lite i garnbackarna imorgon.

Fijaffa sa...

Spännande! Det hade jag gärna hängt med på men med tanke på att jag har lite svårt att få tid till stickning så hoppar jag över ändå. Fast jag är nyfiken och kommer så klart följa med och se hur det går vidare.

Elanit sa...

Vad glad jag blev över din kommentar! Trodde faktiskt inte att jag hade några besökare längre! Ska bli spännande att se vad det blir av dominoprojektet!

AnJa sa...

Den kan jag nog inte låta bli att hoppa på :-) Började för sjätteförsta gången på en sjal häromdagen, denna gången i Kauni som så många pratar om... Nu är den uppriven som den förra och förrförra och... Sjalar i tunt garn verkar inte vara min grej :-(

Tigris Predikantan sa...

Oj, oj, oj det där är överkurs, skall bli roligt att få vara med till "slutprodukten"!
:)

Mia stickar sa...

Så typiskt, inget passande garn hemma men en massa ull som jag ska lära mig spinna av och alldeles för lite tid, men jag kommer att kika och följa er, spännande!

Lilli sa...

Kul grej med mysteriestickning! Hinner dock inte sticka detta just nu, men följer gärna med och kollar vad ni andra gör. Du beskriver väldigt bra och lättfattligt hur man ska sticka :) Ett roligt initiativ!

BiZen sa...

Nu har jag chansen att lära mig sticka dominorutor. Vilken bra lärare du är, verkligen pedagogiskt! Ha en skön torsdagkväll! //BiZen

The Willow Fairy sa...

Sådan välgörenhet gillar jag. Många missbrukar order välgörenhet. Köp en flaska vatten så skänker du 50 öre till brunnar i afrika - hade väl varit bättre att dricka kranvatten och skänka en tjuga till brunnarna då...

Hinner inte med mysteriestickning just nu, men jag är gärna med och gissar.

Ulla-Bella sa...

Dette er spennende. Jeg skal følge med videre:)

Dabelin sa...

Sådär ja, första rutan klar...
Så jag är visst med i alla fall...

:-D