tisdag 22 december 2009

Min koreografi; SYTYCK, beskrivning

SMS-vanten PENSÉ

Garnförslag:
Vitt Fabel, lila och grönt Debbi bliss, baby cashmerino
Stickor:
Strumpstickor 2-2,25 eller rundsticka med 100 cm kabel

Vanten stickas från toppen och under vägen finns ett antal fria val, förstås!

Börja med att lägga upp 14 maskor såhär. (Jag visar med tvåfärgat garn så att det syns lättare hur det ska bli. Min gröna ände är sluttampen, den vinröda den jag ska sticka med! På bilderna håller jag i stickspetsarna eftersom jag fotograferade själv. Stickorna är också onödigt brett isär för att det ska synas bättre, allt för pedagogiken!)) Börja en bit in på garnet!
Lägg en ögla kring den ena stickan:
*För nu garnet om vardera stickan, ovanifrån, utifrån och in.
(Ja, skärpan ligger en anings fel...!)
Vrid ändarna om varandra och de första tre maskorna är på plats.
Upprepa från * till det är 14 maskor på den ena stickan och tretton på den andra.
Trä garnet en sista gång så att det nu är 14 maskor på varje och så att du har den långa tåten ytterst att börja sticka med!

Varv 1: Sticka ett varv runt om hela.
Varv 2: Sticka 2 maskor, öka genom att lyfta garnet mellan två maskor, vrida till en ögla och sticka. Sticka 11 maskor, öka en. Sticka tre maskor, öka en och sticka sticka 11 och öka en. Nu borde det vara 32 maskor på stickorna.
Varv 3: Öka inte på detta varv men börja med mönstret enligt diagrammet nedan, börja vid O. Den lila maskan vid kanten är just kantmaskan och den lila markeringen i mitten är bara där för att markera mitten.
Varv 4 och jämna varv: Öka som ovan tills varvet består av 52 maskor.

Sticka tills vanten når väl ned i tumgreppet. När du är där stickar du två maskor från kanten som vanligt. Sedan stickar du 9 maskor (färre om du har tunna tummar och fler om du har breda tummar!) i garn med avvikande färg. För tillbaka dem på vänstra stickan och sticka över dem enligt mönsterdiagrammet.

Mudd: När vanten är lagom lång, när den når nedanför handflatan stickar du resår, en rät en avig. Jag gjorde min vit men det är förstås efter tycke och smak. 5 cm ungefär kan kanske vara lagom.

Snölåset: Sticka ett varv med räta maskor. Öka en på var sida om mittmaskan, det vill säga *sticka tretton maskor, öka en, sticka en och öka en och sticka sedan tolv maskor* upprepa från * till * samt sticka varvet ut. Sticka ett varv till med räta maskor men öka inte.
Sticka tre aviga varv, öka på samma sätt på vartannat så att det bilas en kil av ökade maskor
Sticka tre räta varv, öka på vartannat.
Byt färg, sticka tre aviga och tre räta men nu behöver du inte öka mer om du inte vill ha jättekrås!
Byt färg igen, tre aviga och tre räta. Maska av. (Gör ingen spets, snölåset blir snyggare utan!)

Tummen: pilla ut den olikfärgade tråden, plocka upp maskorna som dyker upp och dessutom ett par i varje sida av tummen så att det inte bildas hål. Sticka runt, runt tills du är framme vid tumleden. Gör då ett knapphål på tummens insida enligt följande:
Sticka två, tre maskor på insidan. Maska av sex, sju maskor och sticka sedan vidare. På nästa varv lägger du upp lika många som du maskade av och stickar sedan runt, runt igen tills tummen når nederkanten av nageln. Börja då minska på vartannat varv genom att sticka ihop två maskor i vardera kanten på både tummens insida och utsida (= 4 maskor mindre för vart minskningsvarv).
När det är 6-8 maskor kvar klipper du tråden och trär den igenom maskorna.

Fäst alla trådar.

Gör nästa vante men tänk på att sätta tummen på andra sidan!

Nu orkar jag inte mer; hur lägger jag ut själva diagrammet! HJÄLP!

1 kommentar:

Zan sa...

Jag vet faktiskt inte hur man lägger ut diagram, men oj! Vilket jobb att skriva ihop en sådan beskrivning!
Du kan kolla in denna sida och se om de har några tips... http://fixa-din.blogspot.com