fredag 31 januari 2014

Hjärtefilt

Eller jättefilt, som maken tyckte att jag sa. :-D
Hjärtefiltarna är ett initiativ från Sandnes garn. De står för garnet och en beskrivning och det är bara att hämta ut ett garnpaket i ansluten affär. 

Filtarna blir inte jättestora utan lagom till en bebis och Sandnes ser till att varje filt kommer fram till en bebis som behöver!
Igår fick jag tag på ett paket, så nu är min filt på gång!

tisdag 28 januari 2014

Min kofta

Nu har jag börjat på min gråa kofta! Men jag testar min tankar med färgglatt restgarn och jag tror nog att det kommer vara utslitet innan jag är helt säker på hur jag vill göra. Det är så kul att planera och drömma!

lördag 25 januari 2014

Imorgon

Imorgon är väntans tid antagligen över och maken kommer hem! Imorgon ska jag passa på att skicka 9 par sockor som ska värma kall fötter långt härifrån i ett flyktingläger. Där är några mössor också, hoppas de kommer till nytta, de med!

onsdag 22 januari 2014

Ishbel

Nu är den klar, restgarns-Ishbel!
Fame trend och Zauberball och nu är båda restgarnen slut.
Liten lila dutt kvar!
Jag är så nöjd med Ishbel, jag stickade extra omgångar spets och det var mysig stickning hela vägen!

Upphittad fin vante

Den låg där igår, den låg där idag. Välstickad ullvante.
Den ligger på elskåpet på Skomakaregatan 2-8, mitt emot Landalaskolan, Göteborg.

söndag 19 januari 2014

Tekniska förbättringar

Vi har legat lite i bak-kant, sonen och jag. Till helt nyligen hade jag en mobil med knappar och utan kamera. Och min dator håller ju på att lååångsamt ge upp. Under tiden är den låååångsam. Sonens dator är snart 7 år och batteriet går inte att ladda men fläkten går fint. HELA tiden...
Så igår fick finaste dottern nog och köpte inte en utan TVÅ iPad...s. En till sin bror och en till mig. Fantastikt fin present. 
Fantastisk tös!♡

Extra sticktid

Som jag skrivit förut så stickar jag raggsockor till flyktingar i Syrien och jag hade egentligen tänkt sticka slut på det turkosa, det röda och det grå garenet men nu blev det extra sticktid så då rotade jag fram ännu mera Raggi.
Drt är vilsamt och trösterikt att sticka sockor!

torsdag 16 januari 2014

Livet går upp och livet går ner...

Gammal schlagertext, tror jag bestämt, men ganska så sant! Det har varit lite tjorvigt några dagar men nu är vi nog på spåret igen! :-)
Jag är en lyckligt lottad människa och jag tycker nog att jag i allmänhet har tur om än inte i första hand i spel.
Nu har jag emellertid vunnit! Två gånger!
Först vann jag en underbart vacker slända:

Det var i novemberdragningen hos Hearthwise och den kom idag. Det var för övrigt Louise med bloggen I en liten ask som sett att jag vunnit så om hon inte känt mig och om jag inte gått på stickcafé och hon inte gått på stickcafé vid precis samma tillfälle som jag och om hon inte tänkt på att säga till mig...Japp, jag hade tur!
Den är len och underbar att hantera och jag vet inte om jag vågar spinna med den för jag tänker att om jag inte tycker om att spinna med den kommer jag att bli besviken...moget, jag vet!

Sedan är jag ju med i en Facebookgrupp där vi sparar lite pengar till något ändamål genom att lägga undan en tia  för varje nystan vi avslutar och där vann min sparbössa och jag första pris! Det har inte kommit ännu men den som väntar på något bra väntar gärna!

Sedan så var det så att när jag lagade dotterns mycket trasiga sockor så blev jag så sugen på att beställa mer av det ljuvliga garnet...och det kom idag:
Garnet heter vackert också; Spring frost och Life's a beach!
Men påsen det kom i var dubbelt så stor som de här och då visade det sig att den innehöll en gratis goodie bag:
Det var lite allt möjligt och inget som fick mitt hjärta att banka hårt, men nålar att sätta maskor på och en  flätnål var ju inte fel! Där fanns ett häfte med koftor och lite annat med beskrivningar, beskrivning på en halsduk och en massa garn av oklar härkomst. Det är alltid trevligt att bli överraskad, så tusen tack Potluck yarn!

fredag 10 januari 2014

Fredagskväll i sticksoffan

Jag stickar på Ishbel ikväll men sedan kommer jag att snabbsticka raggsockor som ska värma kalla fötter i Syrien. Detta via en grupp på Facebook. Första paret är nästan klara.
Vill du sticka till detta men inte är med i Facebook kan jag förmedla!

tisdag 7 januari 2014

Stick-cravings...

Hela jul- och nyårshelgerna har jag suttit tillfreds med mina sockstickningar och restgarnssockeplaner.
Igår hörde jag en svag men ettrig inre röst som sa "Ishbel! Jag vill sticka en Ishbel nu!"
Nej, svarade jag med fast och lugn röst, inga exter nu!
Ishbel-bild från Ravelry
 "Jo!" pep det någonstans inifrån. "En Ishbel! Du har beskrivningen! Ta garnet du gnällt på som uselt sockgarn och gör en flammande restgarns-Ishbel med extra spets! Du vet att du vill"

Vad var det där, var kom det ifrån? "Du vet att du vill"?!
Impertinent, minst sagt!

Jag slog dövörat till men i morse när jag läste bloggen Stickfantasi och såg Bosniatofflor hördes rösten igen!
"Sådana också! Bosnia tofflor OCH Ishbel! Du är värd det!" (tror att min inre röst ser för mycket på TV?!)  och i ett svagt ögonblick letade jag upp beskrivningen på Bosnia tofflorna (finns på Ullcentrum men jag klickade mig in här, hos Soili med Soans pysselblogg) och min gamla nedladdade beskrivning på Ishbel och medan jag duschade puttrade och pep skrivaren ur sig båda beskrivningarna.

Så som en slav under mina cravings sitter jag nu och stickar Ishbel!
Och det är så roligt!

Den inre rösten hade rätt men jag erkänner aldrig!

måndag 6 januari 2014

Berättelsen om ett par sockor eller Är detta galenskapen som knackar på?

I december 2009 besökte min dotter och jag London. Vi såg Pink och så köpte jag garn. Bland annat Cherry tree hill supersock yarn, tror jag att det var.

Det rosa är ett klappgarn som fortfarande väntar på att bli ett par fina sockor till mig. Det andra stickade jag sockor till dottern av men de var inte klara förrän i maj 2011.

Sedan dess har hon använt dem en hel massa, de har tappat i färg och förra julen var det dags att laga dem. Då hade jag inget kvar av ursprungsgarnet så jag valde ett i lagom tjocklek.

Hela processen kan följas här, det var en ganska så djärv insats och resultatet blev inte vackert men sockorna gick ju att ha ett tag till. Närmare bestämt ganska precis ett år till, för här är de nu.

Rejält trasiga både här och där.
Men nu hampade det sig så att resten av garnet (som jag hade använt till ett misslyckat projekt, repat upp, härvat och tvättat) låg och väntade på sin chans. Så nu hade jag möjlighet att ge sockorna en varsin ny tå i originalgarn!

Jag stickade lika många maskor men sockorna har nog töjt sig lite med tiden!
 
Lite trixigt att få ihop gamla sockan med nya tån, de får ju inte bli löjligt långa eller alldeles för korta.
 
Man kan ju verkligen undra om det är nya sockor med gamla skaft eller om det är de gamla sockorna med STORA lagningar?! :-D
Sedan var det det stora hålet på hälen. Precis i skarven mellan gammal lagning och originalskaft. Först försökte jag en hederlig, gammaldags stopp men min svamp var för liten och jag fick det inte fint. Så då tänkte jag sticka en lapp och fästa i kanterna men det blev knöligt, skavsårsvarning! Så det slutade med att jag i maskorna på sidan sydde fast en tråd, stickade ett varv på lappen och fäste tråden med maskstygn på andra sidan. Varv för varv.
 
Jag avslutade med maskstygn i överkanten. Med lite övning borde det kunna bli väldigt fint, min lagning blev väl sådär.

Det här lagandet är väl lite över gränsen, det som är kvar av de ursprungliga strumporna är så slitet och tunt så jag tror inte att de kommer hålla särskilt länge, ville bara se om det var möjligt...

Kanske ska nämna att jag hade drömmar om att bli konservator i yngre dagar! :-D

Men i sammanhanget vill jag också prata lite mer om garn.
Parallellt med Cherry tree hill sockorna har dottern använt ett par sockor stickade i Fabel. De har kvar det mesta av sin ursprungliga färg och form och är inte lagade. Trevligt, billigt och lättstickat garn som ger bra valuta.

Men tveklöst är att Cherry Tree Hill garnet (som inte är billigt!) är en ren dröm att sticka och det är mjukt som en bebispuss och om man tvättar det mer varsamt kanske färgen består lite bättre?
I förra inlägget gnällde jag lite om Fame trend och jag har gnällt förut om Zauberball, samma sak där! Vackra färger, inte alltid kul att sticka men sockorna verkar faktiskt hålla!

söndag 5 januari 2014

Vackra sockor...men kommer de hålla?

Jag kunde inte låta bli att köpa det vackra, blå nystannet på Pernillas garn och pyssel i Skara i höstas. Fame trend, blått i smältande toner.

Sockorna blev också smältande blå. Jag har stickat i Fame förut och trivts hyfsat bra med det i samband med tjocka stickor och sjalmönster men som sockgarn är jag djupt misstänksam. Det saknar nästan helt twist och det är väldigt ojämnt. På något ställe var det lite trista skarvar och jag kommer inte sticka fler sockor med detta garn om det inte visar sig vara extremt hållbart.
Dottern får vara testperson, som vanligt!
Amaryllisen är här och nere vid löken kommer en knopp till, allt är förlåtet! :-)

Nu är det restgarnssticknings som gäller så att jag ska kunna lägga lite pengar i min avslutat-nystan-burk! :-)

lördag 4 januari 2014

Nära nu!

Lagom till att vi ska börja arbeta slår till slut amaryllisen ut. Nåja, två njutdagar är ju kvar. Och en afton! Trevlig sådan!

Facebook

Nä, jag skulle verkligen inte vara med på FB. Fast så blev jag det liksom ändå för att kunna få vara med på den sidan med alla människor som spinner. Och så blev det lite andra grupper av bara farten.
En som jag gillar i princip är en där man kan sälja/skänka/byta i närområdet. Utbudet är inte riktigt anpassat till mig (mycket damkläder i fel storlek och barnkläder) men jag har fått sålt och skänkt en del.
Senast har jag gått med i två stickrelaterade grupper.
Den ena är väl lite självklar; Sockstickeklubben!
Den andra är 10:-/ nystan och dök upp strax efter att jag sett någon prata om den på Online stickcafé. Och jag var ju redo, hade redan skaffat både burk, sparprincip och sparmål!

Trevliga grupper båda, med glada och vänliga tillrop!

Idag är planen att åka till IKEA med dottern, hon ska titta på hylla och soffbord, jag ska köpa värmeljus och vanliga ljus!

(Stickas det något då? Jo, vars, jag ska visa ganska snart men jag bjuder på en liten förhandsvisning av ett pussel jag funderar på:
GÅR det ens att laga? Igen?)

onsdag 1 januari 2014

God fortsättning på det nya året, bortkomna och återfunna ting och första FO

Efter en verkligt lugn och trivsam afton vaknade jag i morse, fräsch som en (lätt  bedagad!) nyponros.
Och upptäckte att denna viktiga läderflärp saknades!
 
Dess normala plats är i spinnrocken där den håller spinnvingen och nu blev jag orolig att den kanske fanns i dammsugaren (en för all del säker men ganska trist plats att leta på!). Men utan att ens börjat leta återfann jag den här:

Bakom TVn. Det kändes fint.
Annars finns det i hushållet en sak som jag regelbundet letar efter och nästan lika regelbundet hittar:
 
Det är den lilla grejen som gör att jag kan sätta en finfin ballongvisp på stavmixern. När jag inte hittar den ropar jag ut det och familjen svarar "Ta den vanliga vispen, då!" varefter jag mumlande letar upp den lille rackaren. Just nu vet jag var den är! Det känns också fint.

Lite tidigare i höst när jag skrev till Järbo och klagade på ett knutigt nystan fick jag ju helt vänligt ett ersättningsnystan. Som jag, som den otacksamma människa jag kanske är, tyckte var fult.
Dottern tyckte i alla fall att hon kunde tänka sig ett par sockar i garnet varför jag satte igång.
Och jag tyckte allt mindre och mindre om garnet.
Det gör inget att det inte randar sig på samma sätt, det bryr jag mig inte om alls men när det kom två grilliga partier direkt efter varandra? Och en knut! och ärligt talat; turkos, lila och hoppgredelint? VEM tänkte ut den kombon?
Nåja, strax efter 12-slaget i natt blev de klara och här är de nu:
 
Och jag tycker om dem!
Undrar vad som hände där? Men de är liksom konsekvent inkonsekventa. De är fula på ett stolt och trotsigt sätt och de bär sin fulhet med ära!
 Ja, jag tycker om dem och jag tycker de är fina! På sitt alldeles egna sätt. Det känns fint.

Efter flera dagar av härlig ledighet ska jag idag sätta igång med det arbete som bör vara klart efter lovet. Det är inte helt lite men jag  tror att det ska gå bra nu, med återhämtade krafter i ryggen!
Jag gör aldrig någon tillbakablick på året som gått och jag lämnar aldrig några nyårslöften men jag är säker på att 2014 kommer att bli ett bra år!