tisdag 31 december 2013

Nya blommor och Gott Nytt År!

Först ut är min lille kruktomte, visst är den söt?

Denna monsterlök köpte jag när jag var hos mamma i mitten av december. Vet inte om de finns på riktigt eller om det är en mutation?!

Nu är det i alla fall ganska fint, tycker jag.
Jag köpte också tre tazettlökar varav en har börjat blomma.

Den luktar dessvärre apa.
Amaryllisen kan råka slå ut vilken dag som helst....

Om man klickar på etiketten Amaryllisar i denna blogg hittar man en hel massa inlägg med storslagna amaryllisar som jag drivit fram själv; nu kan jag inte ens få fram en blomma från en dyrt inköpt färdigdriven lök! Jag har tappat det!

Här väntar en stilla nyårskväll i hemmets tjäll!
Dotern är ute på bus, som sig bör, men sonen är hemma och lyser upp gammelfolkets afton!
Från oss alla till er alla: Gott Nytt ÅR!

söndag 29 december 2013

Färdiga tofflor

Stickade tofflor till maken, präktigt stora före filtningen (min röda lilla tumstock är utfälld till 10 cm)

och hyfsat stora också efter en tur med handdukarna.

Just nu konkurrerar de med härliga,varma  Hotsocks utan en gnutta ull men vänta bara tills de blivit urtvättade, då kommer mina ulltofflor till heders! :-D

Någon av stormarna hade knäckt en gran i axelhöjd men den stod och lutade sig mot en ek. Skulle ekgrenen ge sig så skulle granen lägga sig tvärs över vägen så sonen och jag hade ner granen igår. I morse sågade jag de sista 8 meterna till lagom långa kubbar som ligger och vänta på att bli kluvna nästa gång vi kommer upp.

Motorsågen (egentligen el-kedje-såg men det är en såg och den har en motor, alltså en motorsåg!) är enormt effektiv!

fredag 27 december 2013

Snitsigt sparande

Läste på FB att några hade lagt undan en tia för varje slutstickat nystan och så tänker jag börja göra nu. Men för att uppmuntra mig själv att använda garn från laget får jag spara en tjuga om det är sådant garn och en tia om det är nyköpt. Pengarna ska sedan användas till en kardmaskin! Eller i alla fall en grundplåt till en kardmaskin! Till detta sparande har jag köpt en sparbössa på tiokronorsmarknaden på Coop i Skara:

Stilla stugkväll

Barnen och jag är i stugan. Barnen läser och jag stickar. I kaminen susar brasan på vår egen ved. I kylskåpet väntar fredagsmysmat. Kan man ha det goare?

torsdag 26 december 2013

Julpyssel

Det är alltid något man glömmer eller inte hinner;  i år var det klenäterna. Men nu friterar sonen kakor med stor precision och de smakar precis som min mammas!

Mandelkyssar

Vi ska baka kleneter (minimalistisk stavning, vet inte hur det ska vara...) och då blev det äggvitor över som sonen förvandlade till mandelkyssar! Yummie!

onsdag 25 december 2013

Julklappsfundering...

Jag hade inte många handarbetsinspirerade önskningar på min önskelista i år och fick  följdaktligen mest andra saker förutom dessa:

Färgglada och fina och kanske lösningen på mina bekymmer med virkning så som kramp i händerna och ont i axlarna . Tack barnen!
Men jag kan inte låta bli att undra om inte KnitPro borde ha en särslikd slogan för virknålar. För lite konstigt blir det ju:

Virknålar för dem som älskar att STICKA?!
Jaja, jag ska äta lite mer pepparkakor och se om det biter på mig, om jag blir något snällare?! :-D
God fortsättning!

Dan efter dopparedan

Här sitter jag med min morgonggröt och njuter av 23 tända ljus en liten stund. Det påminner om barndomens julaftonsmorgnar.

tisdag 24 december 2013

Julstrumpor

Nu är presentstrumporna överlämnade!
Fabelsockor till sonen:

Dessa sockor har jag stickat två gånger. Vet inte alls varför jag först stickade med för grova stickor och envisades med att sticka färdigt? I alla fall besinnade jag mig till slut och repade upp men då var garnet helt krulligt och de nya sockorna blev därför ganska ojämna...men det löste sig fint med beslutsam blockning på min fina sockblock:

Zauberball till dottern:

Jag har sagt det förut, garnet är inte i varje ögonblick ljuvt att sticka men färgerna gör att jag förlåter allt. Och de färdiga sockorna blir bra.
Nu ska jag bara sticka färdigt de två sista julklapparna, kan nog vara klart före nyår!
God jul till alla, min jul är finfin! :-D

God jul!

Från oss alla, till er alla: en riktigt god jul!

måndag 23 december 2013

Lika många maskor

Tänk så olika det blir! 28 maskor på stickor 2,5 jämfört med 28 maskor på stickor 4,5.

söndag 22 december 2013

Teamwork

Barnen sätter ihop pepparkakshus. Det kommer bli så fint!

Mammas fruktkaka

Smeten eller degen var en dröm men jag gillade inte apelsinskalen. Även detta recept har gått förlorat så jag gör min egen utifrån  kokbokens recept som jag smaksätter lite extra med vanilj och citron och så i med tranbär, cashewnötter och mörk choklad. Undrar bara om det var ett misstag att sätta in kakan under brödet? 
På kortet syns bröd, kaka, spistillverkares logga och yours truely i förkläde...:-D
Det är ändå selfie-dagen idag!

lördag 21 december 2013

Pappas kola

Det var liksom lite extra när pappa kokade chokladkola till jul. Jag har inte hans recept men detta luktar väldigt nära!

torsdag 12 december 2013

Nästan bara blommor

Jag arbetar hemifrån idag och det är skönt och så kan man ju fuska lite och gå runt med kameran en stund och njuta av sina välsignelser:

Denna novemberkaktus köpte jag till mig själv för flera år sedan samtidigt som jag köpte en till en kollega som tack för hjälpen. Den har inte blommat sedan förra flytten men nu trivs den. Väl? Eller är det en desperat sista gärning?

Vita, fina hyacinter! Inget vatten, lärde jag mig förra året men jag har fuskat lite. Nog är det för hårdhjärtat att inte ge dem något alls?

Jag hade nästan gett upp! Köpelöken från blomsterlandet i Skara verkade väldig ointresserad och när det väl kom någt verkade det bara vara blad. Men nu finns det en knopp, det blir nog lagom till jul! Duktig lök! :-)

Älskar färgövergångarna! Jag säger inte vad jag stickar eller till vem, men garnet är Zauberball och jag har haft nystanet hur länge som helst! Visste väl att det skulle bli alldeles extra att sticka det garnet!

söndag 8 december 2013

En award till mig!

Denna slaskiga, snöiga stormiga eländesvädersdag kan det väl passa bra med en Sunshine award och jag har fått den av Mia med bloggen Mia stickar.

Med awarden följde några uppmaningar; jag skulle länka till den som gav awarden, skriva 10 saker om mig själv och skicka vidare till 10 andra bloggare som lyser upp bloggvärlden för mig.

Så nu börjar jag med att skriva 10 saker om mig själv....hm....FINNS det ens 10 saker att säga om mig? :-D

1) Jag gillar att sticka strumpor, har just nu 5 par på gång, men det är det ingen som vet, jag låtsas att det är två för fem är bara too much!
2) I källaren har jag en massa ull som jag längtar efter att få spinna!
3) Jag har en nyupptäckt vurm; storkok. Idag har en jättegryta gulasch och massor med köttgrotta sett dagens ljus. Just nu är det rejäl mat från 60-talet som gäller. Inget franskt rajraj. :-)
4) Precis nu pågår säkerhetskopiering av min dator eftersom jag fick en rejäl varning förra helgen då min dator plötsligt vägrade starta. Lång historia i kort format; den gör det nu men jag hann fundera på vilka foton som enbart ligger på datorn....
5) När jag började blogga trodde jag att jag skulle hålla på 3 månader. Max!
6) Bloggivern går lite upp och ned men det gör inget. När jag håller på som mest så läser jag och kommenterar massor. När det är lite segare med bloggen lägger jag mest ut färdiga alster och läser väldigt få bloggar. Men jag läser alltid Rosenvante, AnJa, Mia stickar, Fale Artut, Nu eller aldrig, Sunnas blogg, The knitting seaman, Kamolini, Maritas maskor och Stickfantasi. Jag kommer inte skicka awarden vidare men om någon av ovanstående skulle vilja ta åt sig så vill jag säga tack för alla trevliga lässtunder!
7) Vi har flyttat alldeles för mycket de sista åren men nu är både lägenhet i stan och stuga på landet helt rätt, det känns skönt!
8) Jag önskar att jag slapp att gå ut i regnsnöploppet men om en stund måste jag. Verkligen.
9) Jag kommer inte på något mer att skriva....
10) Tack till dem som härdat ut ända till tionde punkten! :-D

Trevlig andra advent!


Skrytbild

Väldigt nöjd, garnet gör mönstret rättvisa och jag tycker mycket om scarfen! Behöver inte skämmas för den julklappen!:-D

lördag 7 december 2013

Eye of the tiger....

Tiger eye lace scarf är klar. Det är den andra jag gör och den är tänkt som present. Jag tror att färgen är perfekt för mottagaren, inte för mig.

Men den är finare än den ser ut på de här bilderna, det är liksom hederlig, kall puderrosa.

30 mönsterrapporter har jag gjort och även om det tog mig ganska lång tid att bli kompis med mönstret så är jag det nu, jag liksom förstår det.
Om någon vill sticka en likadan så är lingarn perfekt och mönstret är gratis.
Jag använde Scarlett från Permin och med sina 58% lin, 26% viskos och 16% bomull är det möjligen lite för mjukt för att göra mönstret rättvisa. Men den kommer  i alla fall inte klia! :-)

Lite för nära hemmet...

Jag köper ju egentligen inte garn nu och lyckligtvis finns ingen garnaffär på min hemväg från arbetet.
Men om jag fuskar och åker spårvagn så finns det en massa möjligheter att fuska vidare  med allt möjligt vid hållplatsen: man kan köpa dyr mat på serviceaffären och hämtpizza och numera till och med garn. Det tjocka garnet har reflextråd i sig....Nästan nödvändigt att köpa, väl? Liksom det ärtiga sockgarnet, ullgarn med neonfärger...