tisdag 28 februari 2012

NYFO

Not Yet Finished Objects ligger liiiite längre fram i pipelinen än UFO...
Och nu ska jag hålla räfst och rättarting med mina NYFO och mig själv:
1) Knitcol-vantar till dottern; bara toppen på handdelen saknas ännu Färdiga!
2) Uppsalavantarna, det gäller att inte förlora det lilla handlag jag fick till, på dem igen så snart jag har lite ostörd tid. Kan inte sticka litelite i taget där, måste få sitta vid. Jag gav upp Uppsalamönstret och gjorde tvåfärgade men med enklare mönster. På det hela taget nöjd!
3) Modifierade Hitchhikern som knappt fått synas i bloggen, det är nog några timmar kvar på den. Färdig och bortskänkt!
4) Dotterns födelsedagsstrumpor...himlans tunt garn, där... Färdiga!
5) Sonens nya strumpor, också där är det himlans tunt garn... Färdiga!

6) Dubbelstickade mössan...kanske får bli enkelstickad på toppen och platt upptill som en fez? :-D Överförd till nästa lista...

Detta är tredje gången jag definierar en Att-gör-lista, och det har fungerat utmärkt de två tidigare gångerna. Jag har inte gjort ALLT, men det mesta. Faktiskt. Inom rimlig tid!

Utöver detta har jag ett gäng verkliga UFOn som jag ska ta tag i någon gång... Vernal Equinox räknas inte dit eftersom den finns på landet.

Utöver detta har jag många USO (UnStarted Objects) som ligger och längtar bland annat flera fina sjalar, men just nu är jag lite sugen på en fin rödgrön Pyttipanna... Men den får INTE, jag upprepar INTE påbörjas förrän åtminstone tre punkter är strukna från listan ovan.


I alla fall två...

måndag 27 februari 2012

Jag vill ju gärna tro att jag kan lära mig saker...

..och det kan jag väl men uppenbarligen inte det där med att till spetsmönster bör jag välja enfärgat eller långsamt tonande garn... å andra sidan, med det här garnet syns inte det ganska dumma förväxlingsfelet jag gjorde på Theano.

Nåja, nog om detta, jag är så himla nöjd med Theano!Garnet är Scarlet print, 58% lin, 26% viscos och 16 % bomull. Väldigt behaglig kvalitet att sticka med. Det gick åt ca 125 gram.
Mönstret var skojigt, på rundsticka blev varje varv ett mönstervarv. Mönstret var lätt att fatta och kändes liksom belönande.
Avmaskningen var ett elände, picotavmaskning som jag trodde aldrig skulle ta slut men så blev det himla fint också! Mest kommer jag nog ha den som på bilden ovan men om jag känner mig frusen om öronen eller dramatiskt romantisk kan jag dra upp den över nacken, som en slöja.Tjusigt, eller hur?
Nästa Theano gör jag nog i ullgarn eller kanske tunt, tunt silke?

söndag 26 februari 2012

Vintern har varit alltför lång!

Och kanske är den inte slut men det har varit en härlig helg!
I går åkte jag till mamma och idag gick vi en sväng på stranden vid Långasand. Där är så fint, min kamera fångar inte ens in hälften av härligheten men ändå:Skogen är låg och vindpinad, på våren och sommaren grön och doftande!Äntligen; en bro! Man kan gå torrskodd!Fiskenäten hänger här, redo för våren.Otroligt som det verkar, men här badar man. Springer och hoppar över småvågorna gör jag, kan trots mogen ålder inte låta bli. När det är varmt! :-)Långt därute går fartyg, zoomar man in på detta ser det ut att vara något fraktfartyg.Här är den andra badviken, på den utskjutande kulle finns en fantastisk fikabänk med vid (ändå vidare!) utsikt. Men så långt gick vi inte idag. Efter promenaden fikade vi i bilen och sedan åkte vi en sväng och njöt av en bit av vackra, vackra Halland!
(Vill dementera alla rykten om en lutande horisont på Hallandskusten, den är som överallt annars helt horisontell, det är fotografen som lutar på ett rent förargelseväckande sätt!)

Kom på att jag inte visat mina sockor:Snitsig fläta på tvärsen, resår under hålfoten och upp längs skaftet. Häl i korta varv. Zauberball, ett rent trollnystan som räckte till dessa sockor och en tidigare skruten med mössa!Hoppas alla andra haft en god helg med en skön söndagskväll att vänta!

fredag 24 februari 2012

60 g Bamboo silk...

Jag har inte köpt mycket garn alls den sista tiden (läs det sista året, faktiskt!) men i onsdags slog jag till:Men, VAD ska jag sticka av allt det? :-)
Jag hade ett lite projekt på gång men tappade liksom tråden, om man så säger!
Randig bebismössa, kanske?
Apropå flerfärgat, jag har för många projekt på gång, men måste i alla fall visa min sjal:En ruta då och då är som honung för själen! Bara restgarn och när jag blir gammal är den klar! (Skönt med exakt planering och tydliga tidsramar, där, tycker jag!)

måndag 20 februari 2012

Theano och stickmarkörer

Jag stickar på en Theano, en spets krage/huva som kommer bli spektakulär! Kanske...
I alla fall så skulle man ha 16 stickmarkörer och jag brukar ju hoppa över sådant. Om jag vill ha något alls i den vägen kör jag med ull-öglor, så jag klippte till 8 stycken ulltrådar, 16 verkade som overkill.
Men faktum är att mönstret har varit lite småpetigt så jag har varit glad för markeringarna och allteftersom har jag tänkt att det skulle vara trevligt med numrerade markörer, så man vet när man närmar sig slutet på varvet.
På Panduro hade de inte nummerpärlor (varför diskrimineras så ofta siffror, de är väl också både fina och användbara?) men väl bokstavspärlor så nu har jag markörer som går från a till h och hjälper mig både att hålla reda på mönstret och var på varvet jag är.Theano är, så vitt jag vet, ett grekiskt kvinnonamn och den mest okända kändisen som burit detta namn är kanske Pythagoras hustru (eller så var hon hans dotter, lite oklara besked, där!) Hon förestod eventuellt matematikskolan på Samos och vissa rykten gör gällande att det var hon som knäckte det där med beviset av Pythagoras sats...men vem fick all kredd? :-D

lördag 18 februari 2012

Lite i taget!

Jag kan inte sticka på Uppsalavantarna i långa svep för när jag blir för ivrig tappar jag handlaget. Men jag har i alla fall kommit en bra bit:och jag tycker att jag blivit bättre på att få det jämnt:Här har varit tråkigt väder idag (plusgrader, småregn och blåst) så sonen och jag har mest varit inne. Firade sista kvällen i stugan med god middag med efterrätt och nu sitter vi och lyssnar på Jerusalem av Selma Lagerlöf. Måste nog säga att hon är bra, Selma. Hon skriver så rakt på om det mänskliga även om det är andra bekymmer än dem de flesta av oss tampas med idag.

fredag 17 februari 2012

Navajo tvinning

Har funderat på det sedan jag såg MiA göra detta på WWSIP. Det såg fiffigt ut och ÄR ju fiffigt; bemästrar man metoden slipper man blandade delar på garnet om man spunnit i flera färger och inte vill ha det. Och så gör man det från en enda tråd!
Det var emellertid, som så mycket annat, något som förtjänar respekt och övning! :-)
Mitt första försök blev ganska så blandat.Den första tredjedelen blev rejält trasslig med stora klumpar på ojämna avstånd. Nästa tredjedel blev faktiskt hyfsat bra och sista tredjedelen blev tokigt övertvinnad eftersom jag var så upptagen av att få till "virkandet" att jag missade att övervaka inmatningen på spolen.
Nåja, nu är jag redo till sommarens odling av olika sorters klängväxter som behöver bindas upp!

Uppsalavanten kräver min koncentration men nu sitter tum-maskorna på tråd!Bilden är barmhärtigt suddig...

Solen kom, som på beställning! Vi besökte Öxabäck och sedan promenerade vi vid Brokvarn.Där är så fint och vi åt macklunch med varm choklad.Den lilla promenadslingan var igensnöad och särskilt vid de spångade stycken blev det lite speciellt, men det var härligt med ljuset och luften!

Visa att du inte är en robot

Jag är normalt sett inte så förtjust i ordverifiering, särskilt inte när jag använder mobilt seg-band, men nu har Blogger bytt stil på sitt och nu tycker jag rejält illa om det!
Fula svarta och vita bokstäver som ser ut som om man tittar på gammal dålig skrivmaskinstext i förstoringsglas!
Jag har faktiskt svårt att visa att jag inte är en robot, tyder fel i skarven mellan svart och vitt!

Om du inte vet om du har Ordkontroll (eller som jag, som råkade sätta på det utan att jag märkte det!) så går det att kolla under Inställningar och sedan Kommentarer. Ordkontroll handlar alltså inte om stavning som jag trodde först... :-D

Skulle önska en solig dag idag! Jag hade svårt att somna så jag har sovit tungt som en klubbad när jag väl somnade. Det verkar som om sonen varit uppe och tassat och ätit något i natt och eftersom jag sover i "köket" borde det normalt sett väckt mig. Nu är jag tung i huvudet och längtar efter solen!


Tillägg: Hör nu att det var hack i skivan för den som lade in youtube-klippet men hey, blir det inte mer tidstypiskt då? Autentiskt retro, typ? Suppressed vintage, liksom? (Orkar inte leta efter ett nytt klipp, sitter här som sagt med segband!)

torsdag 16 februari 2012

Pretty in pink!

I natt var det kallt här igen, minus 16,3 när jag steg upp.
Vi har gått mera på isen idag och så har jag stickat rör till mina hörlurar:Rosa! Får hoppas att de inte är måndagsexemplar utan kommer att hålla en fyra, fem år åtminstone! :-)

Fear factor

Jag är en normalt försiktig människa, tror jag. Går inte genom parken när det är mörkt och kör försiktigt när det är halt. Som barn var jag ofta rädd (okända platser, smaker, ljud...) men som vuxen är jag betydligt tryggare. Tror inte jag varit överförsiktig med barnen heller.
Å andra sidan är jag inte precis någon adrenalin junkie.

Men det finns en sak som skrämmer, och då menar jag SKRÄMMER, mig och det är att gå på isen.

Vet inte varför, jag hade inga bekymmer med det som tonåring.
Men nu! Huvudet snurrar och jag har svårt att hålla munnen normal, den vill liksom fastna i ett fyrkantigt gråtuttryck. Minsta knak och jag sätter fart mot punkter som jag bedömer som säkra, lagom långt från utflöden och vass och bryggor.Sonen och jag gick igår till Solvik över isen, 5 minuter ren skräck! Och sedan 5 minuter på tillbakavägen också!

För övrigt var det en fin promenad, bort mot den gamla byn som inte finns lägre och längs vägen som om vi skulle runda Dräggsjön. Men det skulle vi inte, utan gick, som sagt, tillbaka!

Här är minus 16 grader nu på morgonkvisten, får se om det blir någon stadsutflykt idag!

onsdag 15 februari 2012

Skryt, skrävel och kompani!

Muddarna blev 7 cm och sedan satte jag igång med mönstret. Fort går det inte men eftersom det är Visjöull går det oväntat bra.Tokstolt över att jag lyckades tänka både på att det är 2012 i år, inte 2010 som på mönstret, att jag har tummen på olika sidor och att jag inte helt sonika spegelvände årtalet i den processen!Sonen hjälpte mig att nysta och gjorde ett rugbybollsnystan:Sedan satt jag igår och var varm och go i mina yllesaker och kom på att jag inte visat varken möbiuskrage eller hitchhiker.
Möbiuskragen blev nu NÄSTAN precis som jag tänkt mig, good enough, i alla fall.Sitter om halsen och värmer som ett våtvärmande omslag precis där jag kan känna mig bar som en kalkon när det är kallt.
Hitchhikern är strålande!Och inte ett ord av beröm har jag lyckats locka ur min omgivning utan att direkt säga "Titta här på min vackra och fantastiska scarf, är den inte alldeles extra?" Gah!

Det är lite fokus på Gotland, här i stugan! Just nu lyssnar jag på Morden i Buttle och dessförinnan på en bok som hette Inkräktaren som visade sig handla om ett par som flyttat till om inte Gotland så Fårö (det verkade i boken som att man ska skilja på det?) Och så stickar jag på vantarna från Rosenvante som förövrigt kommenterade att det är lite retligt när man känner till trakten som beskrivs och så har författaren tagit sig friheter med beskrivningen.

Precis detta hände i Inkräktaren där en person dagligen åker spårvagn förbi Prinsgatan 8. Buss, JA, spårvagn, NEJ!
Jag borde veta, jag har arbetat på bageriet på Prinsgatan 10 i två år och har min tandläkare på Prinsgatan 12. (Jädrans vad med wienertosca tandläkarna åt på den tiden! :-D )
Spårvagnen går på Linnégatan och det finns en hållplats vid Prinsgatan men man behöver vara bra långsynt för att se Prinsgatan 8 därifrån...gruff, gruff!
(Den lilla dörren längst till höger i bild, under H som i Hembageri har jag låst upp och låst otaliga gånger. För länge sedan!)

tisdag 14 februari 2012

Visjögarn, mmmm

I Uppsalavanten som jag stickar med garn och mönster jag vann hos Rosenvante är det Visjögarn från Östergötlands Ullspinneri.Det är som lyxchokladmousse där andra garn är chokladpudding!
(Okej, det finns fler ljuvliga garn, men Visjögarn är verkligen extra!)

Är en bit på resåren men nu är jag så ivrig att börja med mönstret att jag försöker övertyga mig om att det blir FINARE med 4 cm mudd istället för 7 cm... men jag är inte lättlurad, jag! Nejdå, 7 cm lite DRYGT ska det bli!

Ohämmat, hållningslöst frosseri!

I går var första kvällen i stugan. Rena lakan lade vi i sängarna men annars blev det mest brasmys. Och i mitt fall stickning! Som en barnunge i godisaffär stickade jag på "allting" även på Vernal som inte ville vara med på bild eftersom hon krympt sedan hon senast syntes i bloggen och därför känner sig lite blyg.
Dotterns vantar, modifierad hitchhiker i lyxgarn, vantar från Rosenvante samt nykomlingen Theano. Theano ska stickas i ullgarn enligt beskrivningen men jag gör en vårvariant i linblandning. Har inte kommit så långt än, bara lagt upp....

Det har snöat inatt så det blir väl lite skottningsarbete såsmåningom. Än så länge njuter jag av brasa och den effektivitet som jag kan få till i gryningen. Jag har ovanligt lite arbete med detta lov men också det ska ju göras!

Får jag prsentera mina två vänner Braständarna:Den vita är hal och har en tendens att inte vilja ligga där jag lägger den. Och så luktar den ganska illa, man får tänka lite på grannarna. Den bruna är sträv och lättplacerad men tappar lätt huvudet (tändhatten!) och utan den är den svår att få liv i. Brukar, för ökad frustration i livet, ta en av varje! :-)

söndag 12 februari 2012

Paus i teknikaliteterna...

Nu ska jag till slut skicka in lite mössor till Stickhjälpen:Mamma har gjort de flesta och de bästa!

Telefonkarusell (obs, ej läsvärt. Alls!!!)

I julas fick dottern en riktigt fin mobil från telefonbolaget. Eftersom
hon är nöjd med den hon har gav hon den gamla till sin bror som blev glad.
Därmed övergav han sin gamla mobil som han fick för snart 5 år sedan.
Den är på så vis något äldre än min mobil men den kan skicka MMS, vilket
min inte kan. Så jag lade rabarber på denna för att jag vill kunna
mobilblogga. Bara lite.Men det visade sig förstås lite krångligt och
inte löst mellan frukostmackorna, så istället e-post-bloggar jag nu, en
konst jag testat någon gång men aldrig med bild! :-)
(Lite fusk var detta, för jag fick lägga in bilden efteråt....) :-D

lördag 11 februari 2012

Upp-packning och packning

(Jag skriver inget om att det gått en hel vecka, IGEN, det låter bara gnälligt...)

Nu är det sportlov och sonen och jag ska tillbringa delar av det i stugan. Maken är där idag och tinar avloppet som besynnerligt nog frusit.
Sonen och jag tar ett rejält tag här hemma i lådor och skåp där vi ställt saker "så länge"!
Samtidigt packar jag lite som vi ska ha med. Jag är förstås inte utan arbete men det ligger i prydliga plastfickor i väskan, nu packar jag belöningarna:Jag har dessutom min omstartade Vernal equinox sjal i stugan och sedan ska jag sitta och bläddra bland mina mönster och bestämma vilket som ska bli nästa projekt...

söndag 5 februari 2012

Morgonpromenad

Kanske, kanske jag kunde sadla om och bli naturfotograf? Se, hurusom jag fångat rådjurens flykt!Jo, då, det första sticker fram vid lekstugan och det andra kommer alldeles bakom den första, dvs bakom lekstugan! Man ser om man zoomar. Tillräckligt! :-D

Minus 22 grader var det som värst i natt, vi tror att det är det kallaste vi upplevt här i stugan.

I höstas blåsten den stora björken vid sjön ned, den ligger kvar med rotvälta och allt:
Igår stod folk här och fiskade och några åkte skridskor, nu i tidiga morgontimman var det som om Morran dragit fram!
Lite avloppstrassel har vi i kylan så maken är och köper diskbalja och fågelfrö (har inget med avloppet att göra!) och snart lyser solen över hela kalla härligheten!

lördag 4 februari 2012

Därute är det kallt

men här inne är det varmt och skönt!
Harry Potter, vantstickning och brasa... Dottern visade mig på en fin bild:
Visst blir man nyfiken på boken? Någon som vet något? :-)

Vart tog veckan vägen?

Nu blev det så igen, jag hatar när det händer! Att varje stund känns väl använd till både arbete, vila och nöjen men ändå är det måsten kvar...
Nåja, jag har min specialare: timmarna mellan 4 och 8 är jag supereffektiv, det är tyst och stilla i hemmet och huset och arbetet flyter på fint.

Nu håller vi på och vaknar och förbereder oss för att åka till stugan för att under ett dygn trotsa kylan med brasor och varma drycker. Och elelement! :-)

Inte har jag stickat mycket heller. Påbörjade mitt filtprojekt fast jag har gjort om det till ett sjalprojekt. Min arbetsplats är fläckvis mycket kall, en stor sjal i lappteknik tror jag kommer att göra susen.När jag gjort ungefär tolv lappar insåg jag att jag liksom inte gjorde på bästa sätt så jag rev upp de lappar som satt ytterst och gjorde om. Jag tänker inte välja garn och försöka tona fram en älg i lappteknik och jag tänker inte heller fuska och köpa garn; det får bli som det blir med det som jag har! Rätstickning hela vägen.

Men jag har avslutat min Hitchhiker, också!SÅ glad i den! Flikarna längs kanten känns så fiffiga och själv asymetrin lyfter den från fin till fabulous!

Apropå fabulous; Cirkus cirkör! De är här i Göteborg just nu med sin föreställning Wear it like a crown.
Fantastiskt, vackert, sorgligt, skickligt, generöst, imponerande, roligt och upplyftande.Gå och se!