torsdag 30 juni 2011

Jaha, så kan det gå!

Skulle lämna in lite grejor på second hand och där stod den, min spinnrock! Gamla Elsa i bakgrunden, nya nätta Marta framför.
Nu har jag tre,,,hrm...
Och så mötte jag Ann och det visade sig att vi hade en del gemensamma bekanta!
Jag hann inte prova spinnrocken så mycket men den snurrade på bra och är så fin!

Så här blev sittunderlaget, hoppas brorsonen ska gilla det:
Jag har inte kunnat logga in och inte heller kommentera på hela dagen, gjorde vissa orättvisa försök att skylla på sonen, det känns ju liksom bra att lägga skulden på någon... :-)

Tur igen?!

Troligen ingen idé att köpa lotter nu, min tilldelning av tur måtte gått åt nu! Så här lång tråd blev det kvar när jag maskade av sittunderlaget: Alldeles lagom att fästa med!
Nu är det 58 cm gånger 54 cm, det ska bli spännande att se hur det ser ut efter tovningen.Idag åker jag till Göteborg. På "ska-göra-listan" står
tvätta
gå till biblioteket
betala räkningar
sy gardiner till dottern samt
visa lägenheten för hyresvärden. De vi vill byta med vill ha lite fixat och det behövs verkligen men det är frågan om i fall hyresvärdens representant har rätt glasögon på...Om någon har en stund över att skicka lite stöttande tankar på fredag klockan 11 emottages dessa med stor tacksamhet! :-)

onsdag 29 juni 2011

Falu rödfärg

luktar inget vidare...läste någonstans att den förr tillverkades med sillspad som en viktig ingrediens, det var kanske ändå värre...
När jag öppnade färgburken så var färgen lite separerad och jag tyckte inte jag ville smeta ut den sörjan på själva huset. Däremot på bodarna. Så nu är hela gamla boden röd och grann och två sidor av nya boden.Veden bakom gamla boden har jag lyft undan och nu ska den delen av golvet som inte ruttnat få träolja. Den delen som ruttnat har sonen brutit bort till största delen så nu hoppas vi att maken vill snickra till ett nytt golv! :-)

tisdag 28 juni 2011

Tur med vädret!

De senaste åren tycker jag ibland att jag haft väderotur; suttit i bilen eller arbetat eller gjort något annat så att jag missat de fina dagarna och sedan suttit inne och surat, ledig i regnet...
Men nu är det inte så, här är jag, ledig och nöjd och solen är generös!
Idag har jag stickat i solen:Visst blir det finare randigt än det gamla?
Oljat in uteplatsen:Badat två gånger och njutit av det. Snart ska jag i igen.
Planerat lite för sommarfesten med grannarna.
Förberett lite för sonens födelsedag fast det är en hel månad dit!
Övertygat sonen om att det är hans tur att laga middag! :-)

Igår hittade jag en mindre tunna med falu rödfärg, kanske blir gaveln mot sjön lite uppfiffad imorgon?

Handlingskraft i blå timmen

Igår kväll tog sonen och jag kvällsmaten med ned till bryggan. Timmen var blå och sjön smältande vacker.Fast horisonten var i verkligheten... horisontell.... tips till kameratillverkare: Sätt ut märken på var sida om skärmen så att klåpare sådana som jag kan liksom sikta in horisonten mellan dem... :-(
Plötsligt mindes jag de små fina vallmona i grushögen på byggtomten där det sågats och grävts hela dagen och greps av omedelbar handlingskraft, ett par plantor MÅSTE räddas in i min trädgård!
Sonen är tålmodig och stöttande i sådana lägen och följde med och var moraliskt stöd. Jag är nämligen strikt uppfostrad att inte gräva upp andras plantor, inte ens sådana med oklar ägare och av ogräskaraktär...
Nu står de i alla fall bredvid mina frösådda Valerianor och det kan nog bli fint i fall de slår ut. Valerianorna syns inte i bild, de är vitrosa och höga och luktar ...kanske gott...eller rätt illa. Det beror på hur nära man står och hur man associerar! :-) De gula brukar jag kalla Lysing men är osäker på om det är rätt?!
Idag på morgon har jag också visat handlingskraft; Jag stod inte längre ut med übertrista sittunderlagsstickningen och gav den på båten. Jag har i alla fall fått en idé som ska provas senare, nu kommer jag sticka dubbelt och randigt på kors och tvärs:Mer om detta senare!

Tack för alla snälla kommentarer om mina tekniska försök med google docs,( känner mig nästan så stolt som om jag uppfunnit det!) och om sjalonchon! Jo, jag hittade på namnet själv, ponchal var det andra alternativet.
(Vill man hellre göra en poncho är det ju bara att fortsätta runt, runt och inte öka mer över axlarna men fortsätta med det mitt fram och bak!)
Nu ska jag sitta i den ljuva morgonsolen en stund, njuta av att morgondisken är avklarad, tänka bort motorsågen i bakgrunden och fokusera på koltrasten!

måndag 27 juni 2011

Beskrivningar

Jag gjorde tidigare i år en ponchosjal i galet grillit garn som jag spunnit själv.

Nu har jag skrivit ihop en beskrivninga av hur jag gjorde den och försökt lägga ut den med Google docs...men när jag tittar själv ser det mysko ut. Hur ser det ut för just DIG? :-)
Länken finns till höger!

Tillägg: Haha! Jag loggade ut och då såg det bättre ut! :-)
Tacksam i alla fall för synpunkter; är det ett smidigt sätt att lägga ut beskrivningar, finns det bättre?

söndag 26 juni 2011

Tråkstickning

På grund av ett missförstånd mellan maken och mig har jag ingen riktigt inspirerande stickning just nu, pärmen med beskrivningar, nya garnet som jag fått och de redan påbörjade roliga ligger i kassen som står i köket i Göteborg.Nåväl, ett blivande sittunderlag är också stickning...

lördag 25 juni 2011

Nu är det gott att leva!

Midsommaraftonens ruskväder verkar ha dragit förbi och idag har vi hunnit med en liten utflykt, trimning av gräskanter, klippning av gräsmatta, dammsugning i stugan samt ett bad i sjön.Bildbevis! :-)

Nu sitter jag i hängmattan och njuter av koltrastens sång och den goa värmen som kommer efter ett riktigt kallt bad, för så var det, SVÅRT kallt!

Imorgon kommer dottern till stugan, kanske har hon badkläder med, i så fall ska jag bara titta på ! :-)

Ikväll ska inviga nya grillen om vädret vill. Det är ingen skrytgrill, 199 kr på Jula. Gamla grillens ena ben hade rostat...

I alla fall så hinner man ju sticka en del när vädret är dåligt. Ernstine är klar:Hade jag varit lite mindre ivrig att pressa det sista ur nystanet hade jag kunna maska av lite generösare och den kunde, paradoxalt nog, blivit större.

Så har jag avslutat ett par helt vanliga raggsockor i Järbo:Min erfarenhet av Raggi är att sockorna har en tendens att töja sig så jag har stickat dem väldigt nätta, precis efter foten.

Inget onödigt garnspill här heller:Jag fick något ryck i våras och köpte ”nålar” från Kni Pro De är riktigt bra att fästa trådar med när garnet och stickningen är hyfsat grovt, det är tippen som gör det hela så smidigt!

torsdag 23 juni 2011

Om anonyma kommentarer tycker jag

INTE!
Jo, jag vet att blogger dummat sig och några ibland kommenterat anonymt men skrivit till sitt namn i själv kommentaren, det är ju FÖRSTÅS helt okej och alldeles välkommet!

Men helt och hållet anonyma kommentarer tar jag bort!

Leather and lace

Sjalen är snart klar, är i det där läget att jag stickar så snabbt jag kan för att bli färdig och det finns ingen vila i det. Återigen den där halvtrista upplevelsen av att nystanet är vackrare än garnet blir uppstickat...Bakom ligger det blivande sittunderlaget. Det kommer bli supertjockt och dessutom tänker jag sätta på en bottenplatta av skinn. Köpte en bit för 16 kr. Jag inser att det kommer bli svårare att tvätta underlaget men handen på hjärtat, det gör man ju inte så ofta i alla fall?!

För mig är "Leather and lace" en låt som Lee Hazelwood sjöng i duett med...Nancy Sinatra (?) på 70-talet men jag tror att det finns en yngre generation som tänker på en helt annan sång. Den vet jag inget om... :-)

söndag 19 juni 2011

Den vita virvelvinden

Det gick inte att lura iväg mamma från städningen så jag fick minsann också putsa och städa! Piska mattor, putsa inglasade uteplatsen, tvätta lampor, moppa golv.

Och det var banne mig riktigt roligt!

Här bjuder jag på syrrans två bästa tips:

1) Börja i ett hörn och arbeta dig runt rummet. (Tillämpas med lite urskiljning, har man börjat torka taklister kan man lika bra ta sig runt hela rummet, förstås!) Detta står i bjärt kontrast mot mina städvanor där jag motvilligt tittar mig omkring och sedan surmulet griper mig an det enklaste...

2)Börja inte hoppa över saker! Om hyllan verkar jobbig så är det bara att bita i det sura äpplet, börjar man fuska kommer man snart sluta städa helt och hållet! (Hon är en hårding, eller hur?!)

Vi var inte helt klara när jag åkte igår så hon fejar på idag men verkar närma sig ytterdörren enligt sms-rapporter jag får; hon hade hittat mina kvarglömda skor.

Och nej, nähä och INTE EN CHANS att hon går att låna; hon är MIN! :-)
Vi ska städa tillsammans till jul, jag kommer till henne för två städdagar och hon till mig för fyra, eller vad som kan behövas... :-)
Nu känns det i alla fall skönt att veta att mamma har det betydligt renare och fräschare inför sommaren och inte behöver oroa sig över det!
(Enbart lånade bilder idag...)

fredag 17 juni 2011

Städdag hos mamma

Är SÅ inspirerad...inte.
Min insats blir den första, jag ska röja plats i förrådet för att sedan med egen tass konka ut 2 vävstolar i bitar.Imorgon kommer min duktiga städande syster. Hon tycker att det är roligt att städa och hon gör det bra, då ska jag ta mamma på utflykt så att den vita virvelvinden får dra fram ifred...

Apropå skräp; ville bara berätta att jag hittade min skräppost på blogger härom sistens. Om man går in på Design och sedan klickar på Kommentarer så finns det en flik därunder med Skräppost.Jag har ju inte ordverifiering (väl?!) men blogger silar bort en del skit åt mig. Dock låg en helt okej kommentar där också första gången jag tittade så den markerade jag som Inte skräp och fick in på rätt ställe
Heja Blogger! :-D

onsdag 15 juni 2011

Det är skönt för en katt att få vara två...

Vad är nu detta, en liten mörk kattnos?
Möt Dresden, dotterns andra katt! Cornish rex också hon.
Jag var med och hämtade Dresden och fick se det första mötet mellan Lilja och henne och det var minst sagt avvaktande... och fräsande!
Men när jag var där i ett par dagar senare nosade de vänligt på varandra och lekte lite, smög lite på varandra och fräste inte alls. :-)

Mjölksjal, FO

Nu är äppeltiden över för mig...
Sitter här och snörvlar.
Såhär är det; som björkpollenallergiker är mitt värsta bekymmer att jag inte tål äpplen, så kallad korsreaktion.
Under pollensäsongen preparerar jag mig med tabletter, nässprej, ögondroppar och "astmainhalator" och sålunda rustad kan jag njuta av våren OCH äta äpplen.

Tyvärr har allergimedicinen en biverkan, långvarigt bruk kan göra en folkilsken (!) så när björken haft sin våryra trappar jag ned medicineringen och så småningom tar alltså äpplesäsongen slut.

Så nu snörvlar jag allergisnörvel och ska inte slarva mera!

Mjölkfibersjalen blev klar:Jodå, den är väl ganska fin men tyvärr luktar den sur mjölk... Kanske släpper det om jag tvättar den? Någon som har erfarenhet av mjölkfiber?
Stämde min beräkning? Ja, tillräckligt bra: Sjalen blev i osträckt skick 38 cm, inte 40. Men då har jag en liten dutt garn kvar och avmaskade med dubbel tråd (vilket svarar mot 3-4 varvs garnåtgång det vill säga ungefär 1 cm)

Jag har i alla fall bestämt mig för att inte köpa mer garn som är tillverkat av något som går att äta, ull är bra, varför krångla till saker och ting?

Mina tomatplantor har vuxit så det knakar i hinken:Blommar gör de också!

lördag 11 juni 2011

Mental note to self:

1) Ernstine får nog bli Tulippa...fast garnet har alltid lockat mig för det påminner om luktärt! Och lite om tulpaner. Som mönstret!

2) Brorson behöver dubbelstickat, trekantsmönstrat, tovat sittunderlag...

3) Nuvarande sjal-in-progress är 32 cm mitt bak. OM min tokiga beräkningsformel (som ska gälla alla trekanstssjalar!) funkar så räcker garnet till 40 cm. Nu gäller det att sticka på för att stilla nyfikenheten... Garnet är mjukt och lent, vackert på nystanet, fult stickat. Påminner om 70-talets basfärger brunt-orange-gult vilka jag såg nog av då det begav sig. :-)

4) Äntligen har jag fått kläm på hur sniderierna i Hagakyrkan ser ut, det får bli mönster på nästa sockpar...(Det är inte alltid en skolavslutning kräver ens fulla uppmärksamhet...)

Tillägg:

5) Kattkorgar...

tisdag 7 juni 2011

Mer om krukväxter

Vi har haft två köttätande växter som lyckats överleva ganska länge, längre än familjens intresse, egentligen. En venusfälla och en kannranka(Denna kannranka saknar dock numera kannor och är på väg mot sophinken!)

Venusfällan är roligast eftersom den slår ihop sina blad när det kommer en fluga och sätter sig(Denna bild hittade jag när jag googlade, lånad från...mig själv!) :-)

Så i stora röjivern bestämde jag mig för att slänga dem båda och ställde ut dem på diskbänken...
Men då vred jag på kannrankan så jag fick syn på detta:
Kannrankan skjuter från höften, så att säga! Den får absolut en ny chans!

söndag 5 juni 2011

Söndagskväll med lördagskänsla!

För det är ledig dag imorgon med!

Det har funnits perioder i mitt liv när jag tröstshoppat böcker. Samma med godis och garn. Aldrig kläder, skor eller alkohol men helt uppenbarligen måste jag haft en period när jag fick tröst av ...förlängningssladdar:Utöver dessa finns det fjorton till i lägenheten, jag räknade dem alldeles nyss...
Underligt...

Ännu en dag!

Att vara kattvakt ger tillvaron en annan rytm. Jag förmår inte hoppa upp och fnutta omkring när Lilja suckat och rullat ihop sig i mitt knä... Så jag blev sittande en låång stund med tidningen och nu sitter jag, krokig som ett s i soffan; katten i knät och datorn bredvid. Det är nog snart dags för dottern att komma och hämta katten, här kan hon nog få för sig att det är hon som är universums centrum! :-D

Igår tröttnade jag på Ernstine och tog mig för att provvirka ett mönster jag köpt:Min plan är att virka i tunnare garn och tova, antingen till koppunderlägg eller kastrulldito eller möjligen grytlappar!

Min mamma hittade ett koftmönster som hon ville virka men när allt kom omkring var garnet (Muskat) för grovt i hennes smak. Någon som har ett fint virkmönster, gärna typ galler, i hyfsat tunt garn? Har letat lite men inte riktigt hittat rätt...

Dagens program? Packa ned vinterkläder, dammsuga och röja i "kan-vara-bra-att-ha-elektriska-lådan" Den borde gå att krympa rejält!

lördag 4 juni 2011

...vi hurra för den resan när vi kom till Köpenhamn...

Det går långsamt fram men det händer i alla fall en del. Golvet är skrubbat och bonat. Garnet packat, det blev bara 2 flyttlådor. Då har jag i och för sig räddat ut några gobitar som jag ska roa mig med i sommar...
Ernstine är ett synnerligen flexibelt projekt men just nu har jag planer på en halvcirkelformad variant av Ernstine som kan få heta Ernstine 3.14 och så grubblar jag på Ernstine 2.0 som blir trekantig och lite lättare. Tror jag. Under tiden stickar jag hejvilt på Ernstine 1.2, här är hon:När vi började tänka på att flytta (ursäkta om jag blir en smula tjatig!) så skar jag ned och skänkte bort alla bladen på mina monstreor. Behöll bara sorgliga stubbar .Den ena stubben skickade ganska snabbt upp ett skott som nu blivit till två små blad och ett tredje är på väg:Den andra försökte jag ta livet av genom att förvara den på balkongen i smällkalla vintern. Men titta här:Otrolig livslust!

Jag har mest visat Lilja när hon sover men här kommer en stilstudie: Drottninglik hållning, inte sant?

Jo, en sak till...det verkar som om blogger är tillbaka i fin form! Eller har jag bara tur?
Trevlig lördagkväll!

Feltänk

Jo, inatt var jag inte så glad åt lilla gullet; hon skulle absolut in under täcket och så liten hon är så är hon tokigt varm. Så när jag rullade undan ställde hon sig med sin lilla kalla nos mot min stora varma och mjauade och när hon var säker på att ha min uppmärksamhet boxade hon in sig under täcket igen... Men nu är det morgon och nästan allt är förlåtet!
Här sitter emellertid jag och tänker fel!
I källaren står lådorna som det ska packas i och eftersom det känns som att jag ska börja med det så borde jag hämta upp dem. Men eftersom jag är oduschad och ovårdad vill jag inte åka hissen ned till källaren innan jag duschat... Höhö, tala om undanflykter!

Fast det fixar sig nog, bara jag får en kopp kaffe!
Enbart lånta bilder idag, för ovårdad för att ta kort också, tydligen! :-D
Skärpning! Mot kaffebryggaren, med språng!

fredag 3 juni 2011

Fredagskväll med katten

Hon är väldigt sällskaplig, Lilja! Kanske för att hon inte är hemma hos sig själv?
När jag varit iväg till biblioteket mjauade hon anklagande och tittade på mig som om någon större "katta"-strof inträffat. Så fort jag sätter mig i soffan sätter hon sig antingen i mitt knä eller på kudden bredvid mig, tvättar sig noga, suckar djuuupt och krullar ihop sig. Reser jag mig reser hon sig, mjauar irriterad och driver omkring en stund tills jag sätter mig igen. Nu har jag egentligen lust att borsta tänderna men har jag hjärta att störa?
Parketten blev väl liiite finare men jag tycker nog att texten på flaskan var lite överdriven...

I alla fall gav jag upp Ernstine 1.0 och är nu i full gång med Ernstine 1.1:Det blir nog inget av den heller men jag lär mig en hel del och så här jag kul! Therese tipsade mig om att googla efter idéer om hur jag ska få ihop mina mönster och det är en utmärkt idé!

Imorgon ska jag hämta upp packlådorna maken hittade i källarförrådet och börja packa garn och pysseljox. Då kan jag flytta min pysselhurts och feja elementet, väggen bakom och djupskrubba parketten. (OM pysselhurtsen får följa med till nya adressen (som inte är spikad ännu, men just nu hoppas vi mycket på S-gatan!) ska jag pyssla (!) om den lite; sandpapper och lacka, kanske?
Det hade varit käckt om jag kunnat tömma och flytta gråa hyllan också, men de kartongerna står på arbetet... :-(
Kanske får jag någon genial idé imorgon som att slänga bort böckerna, packa dem i kassar eller
helt enkelt bara stapla dem?! :-)

S-gatan? Liten fin lägenhet med balkong, tillräckligt centralt för att göra maken glad och tillräckligt många träd att titta på från föntren för att hålla mig nöjd...Modernt stuk med garage i källaren och vettig tvättstuga som man kan åka hiss till. Låg hyra! :-)