söndag 28 februari 2010

...och så...

Jo, jag fick en bok av mamma. Den har varit min farmors och innehåller redan på den tiden "gamla mönster". Tryckt 1925, så nu är de urgamla! :-)
Och så fick jag låna en bok. Där fanns en cirkelkofta, ljuvlig och skir som en dröm fast den lockar inte mig. Att sticka, i alla fall! Däremot fanns det en bård på en annan kofta som nog får bli en scarf till mig. Har en liten fin samling silkesgarn, någonstans, vill jag minnas, som nog kan passa!

En sak bort från listan...men fick en ny idé! :-)

Det vill säga, den är inte riktigt klar, varannan-för-annan-mössan, men garnet tog slut så jag gör blå snoddar i kväll. (Det blev en hel del stickat på tåget och bussen!)

Men nästa bebishjälm blir med sådana där optiska illusions bilder på framstycket. Små hjärtan, tror jag, jätteivrig på det också, nu!

Nystan nr tre är nästan slut på F&F-sjalen så det går framåt! (Tittade på curling med mamma, underlig sport, måste jag säga!)

lördag 27 februari 2010

Åh, jag vill...

1) Feather and Fan Comfort Shawl ( pågår!)
2) Echo Flower (snart...)
3) Laminaria (törs jag?)
4) Supersockan extra allt som jag planerat in till sista maska i duschen idag...
5) Vit varannan-för-annan-mössa
6) Få färdigt kamelhårsvantarna (lite pliktkänsla där, tror jag...)

Åhåhåhå, allt känns SÅ lockande just nu men när?!
Mot tåget med språng!

fredag 26 februari 2010

Impfaktor!

Idag hade jag min Tiger Eye Lace Scarf på jobbet.Kände mig fin och fick sådana där egomasserande kommentarer som man så väl behöver, typ "Men DEN har du väl inte stickat själv?!" och liknande så att jag falskt och ödmjukt kunde säga "Äsch, det var väl inget!"
(Fast det gjorde jag inte, jag sken som en stolt sol och sa "Jo, den har jag minsann stickat! Alldeles själv!")

Den var dessutom VÄLDIGT behaglig att ha på!

I morgon tar jag tåget till min mor, känns inte som jag vill utsätta mig varken för eventuell vårflod eller isgata... och ser fram emot två sticktimmar på tåget. Och hörbok! Hoppas nu inte det kommer någon social person och vill PRATA!! :-D

torsdag 25 februari 2010

Fildelning?!

Ha!
Gjorde bort mig rejält i morse...hade laddat in en ny hörbok (Den förlorade symbolen av Dan Brown) och ville rätta till titeln lite grand så jag använde sökfunktionen i iTunes, tryckte ctrl A för att markera alla filerna och sedan ctrl I för att få fram informationsfälten och så fyllde jag i och grejade...och det var inte förrän efter en stund jag insåg att jag fått med delar av andra böcker också! ca 65 spår blev nu begåvade med nytt namn och det blev en sådan onämnbar röra att jag raderade hela rasket!
Lyckligtvis hade jag det mesta redan på iPoden, bara två böcker försvann helt och en blev lite splittrad...
Tröstsockorna är klara, har inte fäst trådarna än men såhär blev de.
Hälen är nätt och lagom,nu vet jag vilka proportioner jag ska ha!
Tycker det är tråkigt med resårstickning så jag lät resåren komma i en båge...fast vid närmare eftertanke skulle nog resåren istället startat nere vid hälen med slätstickning på framsidan av benet.Frampå har jag antytt kängsnören! :-)

Har stickat magic loop på spårvagnen en del och fått två kommentarer. Den första från en ung man som såg bekymrad ut tills han förstod att jag tog garn från nystanets båda ändar; lite väl mycket magi att få till två separata sockor från en tråd!
Den andra från en äldre man som meddelade att hans mamma stickat men inte hans fru. Så tittade han en stund och sedan tyckte han att det var listigt att göra båda samtidigt "så blir de lika långa". Se, där var en som tänkte till!

Det går långsammare med sjalen nu och de nya nystanen är lösare tvinnade men jag är glad ändå!
Nu ska jag stämma felan!

Enkelspårig...

Såg på ravelry att någon stickat Echo Flower UTAN nupparna... lite lockande men förlorar inte sjalen lite av sin själ? (Sjal-själ...?)
Hm, hm.
Måste sticka klart F&F innan jag börjar på EF. En sak i taget mår jag bäst av!
Nu snöar det inte... :-)

tisdag 23 februari 2010

Sjal i Fame trend

Hm, det här med sjal känns lite som min grej, just nu... Njuter oerhört av min F & F Comfort Shawl stickning.
Inga kort i dag heller.
Någon gång när jag känner mig mogen ska jag sticka Laminaria i tunt, tunt garn...kanske. Hamnade dock i ett stim av underbara sjalar och känner mig som en unge i godisbutiken.
Men i alla fall tror jag att jag ska sticka emellan (Haha!) med en Echo Flower i mitt Fame trend. Kan undra om det blir fint? Ska kolla garntjocklek och hur mycket som går åt och vara realistisk en annan gång, nu drömmer jag bara.
(Bild från Ravelry!)
I dag har jag emellertid städat toaletter, tvättat samt veckohandlat så inte har det blivit mycket stickat, inte.
Kanske en stund nu, istället för Sudoku?.
(Nä, dålig idé, jag vet ju det. Antingen håller det mig vaken eller så stickar jag fult och fel!)

söndag 21 februari 2010

Insnöade!

Inte någon särskilt originell rubrik, säkert, men ändå! Problemet i vårt fall var kanske inte själva snön utan att bilen stod längst ned i en backe på sammanlagt 75 meter med två nittiograderssvängar...
Sonen och jag förberedde oss för ännu en natt i stugan (inte mycket smaskens kvar i förråden..) när plogbilen kom till slut vid 5-snåret. Vi kom iväg i en farlig fart och på tredje försöket klarade jag sista backen med sväng och allt samt sladdade ut på "stora" vägen i ett moln av lössnö i tredje svängen som är i det närmaste 180 grader...
Här följer några bilder:
Ved måste man ju ha; här är jag på väg förbi huggkubben mot vedförrådet.Sonen pulsade i lårhög snö ned till bordet på stranden, här har han ställt sig på bänken...Jag är vanligtvis lite avundsjuk på alla er som bor närmre naturen än jag men när jag för andra gången på ett dygn skottat fram bilen insåg jag att det sitter muskelfästen lite varstans på min kropp men att muskeln som skulle finnas däremellan saknas... så omvärderade jag källargaraget i stan lite grand...I morse när jag drog upp persiennen hängde denna istapp där:Solglittret ville inte riktigt fastna men det VAR verkligen vackert!
I alla fall så går det finfint med mina två stickningar; sockorna får en jättefin och nätt häl och ny prognos för sjalen är att den blir 63 cm mitt bak, dvs ca 126 cm tipp-till-tipp oblockad vilket jag tror blir precis bra. Orkar inte fota dem nu, ska duscha och lägga mig och vila mina stackars veklingsmuskler och låta dem lugnt förtvina igen! :-)

torsdag 18 februari 2010

Citat

Varje morgon, en daggvåt minut,
när endast morgonstjärnan är vaken
och skuggorna tumla om bland taken,
fattar jag friska beslut.
(Nils Bolander)

I detta fall: Jag repar upp tröstsockehälarna och trimmar dem. Har tänkt ut PRECIS hur många maskor det ska vara, hit och dit! Har mätt foten och räknat procent! :-)

Vad du än gör, så gör det helt.
Inte styckevis och delt

brukade min mamma säga. Hon påstod att det kom från Peer Gynt av Ibsen men efter en stunds googlande är jag lite osäker...
Som devis är det lite lätt moraliserande...men man kan ju välja i vilka sammanhang man vill hänvisa till det. Köp alla garnerna du vill ha, ät hela chokladkakan...

Jag har nog en tendens att göra 90% ...av städningen, tvätten, arbetet...koftorna bara 70%...
Därför trivs jag med mina SMÅ projekt som jag slutför och känner mig nöjd med.

Men SJALEN! Den ska minsann bli en fyra-nystans-historia! 2,0 hekto tygstycke! Haha!

Good enough!
brukar kloka kollegan Pia säga. Tror det fylls av större mening från det sammanhang hon citerar men vitsen är att om man hela tiden strävar efter 100% blir man aldrig nöjd. Tillräckligt är bra!

Nu är bilen lastad med tre sopsäckar som ska till Erikshjälpen i Skene och i hallen står packningen...nu åker vi!

Jo, jag har skaffat mig bakgrund! Gillar det gröna, lätta på sidorna men knapp-paraden hade jag lätt avstått ifrån...:-)

onsdag 17 februari 2010

Sådär!

Varför trassla till saker och ting?Garnet fanns, samma färg om än inte samma parti och jag slog till på två nystan så kan jag sticka tills jag känner att jag kan svepa in mig ordentligt! (Färgen är inte så grå...)
Tack för hjälpen med tänkandet, Willow Fairy!

I morgon far sonen och jag till stugan för lite spännande vinterliv! Stugan är ju egentligen avstängd för säsongen så vi tar med sovsäckar och varma kläder. Lägg sedan till hörböcker, stickning, ved och obligatoriska "banana sprengur" (isländska bumlingar banankola med choklad utanpå!) så ska vi nog reda oss gott!

Inventering. HJÄLP!


Finns:

*Underbar sjal som verkar bli en smula för tätt stickad. Med kvarvarande nystan blir den inte den underbara "Jag tycker det är lite kyligt, nu när grillen slocknat"-sjal som tanken var.
*ETT nystan
*Stickor som är 0,25 kraftigare än de jag hittills stickat med, kabel 80 cm, fast.
*Kabel 120 cm.

Inköpslista:
*Ett till nystan...om det finns
*Spetsar 2,5 mm

Hm...om det inte finns mer garn...hm,hm... Repa upp? Tänka om? (Den kan bli en härlig "våren-är-inte-riktigt-här"-sjal!) Hitta matchande garn?

Hm,hm, hm...funkar det att gå upp i sticktjocklek eller blir det en stor volang av nedre delen av sjalen? Kan jag gå upp i sticktjocklek ännu mer?

Många frågor....

Ni erfarna, vad ska jag göra? Går jag på i samma stil som hittills blir sjalen ca 80 cm mellan spetsarna oblockad, kanske 100 cm blockad.

Tror jag tröststickar lite på sockorna ett tag nu! :-)

tisdag 16 februari 2010

Fettisdagen!

Semlor från scratch! Nästan...Bullar fyllda med riven mandelmassa blandad med bullinkråm, hyfsat snålt med vispgrädde, (varken sonen eller jag tycker det är så gott med grädde) och pudersocker ... Yummie!HEMLOR! :-D

Nu är första nystanet slut och sjalen är lite längre än jag beräknade, snarare 29-30 cm än 28.Det betyder att jag tror att min färdiga, oblockade sjal kommer att mäta 42 cm ungefär. Då borde jag ha kvar garn till kantvirkningen.
Nya nystanet hade den goda smaken att börja med samma nyans som det gamla slutade med men nu längtar jag efter någon kontrastfärg, grönt eller gult eller så. Men det är ju det som driver en framåt, fortfarande VÄLDIGT glad i min sjal!

måndag 15 februari 2010

Trolleri med maskor... POFF!

Mina "envis-som-en-åsna"-kvaliteter kom till användning igår och jag fick ordning på de två maskorna. En härstammade från en felstickning som jag hittade och den andra kom väl från någon annan felstickning...men den maskan trollade jag bort och nu är allt bra igen! ;-)

Sedan har jag envisats med kilhäl fast jag stickar från tå och upp på tröstsockorna. Min plan är att sätta mig ned någon gång och fundera ut PRECIS hur jag ska tänka när jag gör sådana...för det blir dels väldigt lätt fel och dels inte som jag tänkt mig... Kilen bli för stor, hälen för bred och alldeles för kantig. Men det är OK som det är nu, tänker inte repa upp alls, det är liksom inte själva idéen med tröststickning! :-)

Jag lyssnar nu på Anansi Boys av Neil Gaiman som jag nämnt tidigare. Jag är i det närmaste all-lyssnare. När jag började med hörböcker fanns det inte så mycket att välja på så då lyssnade jag på allt jag kom över. Även sådant jag inte skulle läst med ögonen och böcker på engelska.
Några gånger har jag på så sätt fått trevliga nya bekantskaper: The curious incident with the dog in the night time (Mark Haddon) och Toast (Nigel Slater) är två exempel.

En annan sådan som stannat kvar i medvetandet Intrång (David Morrell), inte så mycket för berättelsen som sådan utan för byggnaden som beskrevs...jag gillar hus, både inuti och utanpå!

Jag är ganska petig med inläsaren, funkar inte sättet att läsa så händer det att jag slutar lyssna.

Neil Gaiman läser jag på rekommendation av dottern. Det är trevligt att dela en upplevelse. Jag är nu inne på Anansi Boys och lyssnade förut på Neverwhere. Båda böckerna har drag av det övernaturliga men inte på trollerinivå. Neverwhere utspelar sig i London och i ett parallellt London. Spännande och lite mystisk.
Anansi Boys är lite mer rakt på rolig men också den med en vardagsperson vars tillvaro blir förändrad i centrum. Det är alltså inte deckare och inte tung litteratur men väl hörvärt med inslag av fantasy...

Rund snodd!

Fyra platta tåtar behövs Tag tåt nr 1, för den över tåt nr 2 och runt tåt nr 3. Döp om tåtarna, nr 2 blev nr 1 och nr 1 blev nr 2. Gör nu samma manöver från andra hållet, dvs nr 4 förs över nr 3 och runt nr 2. Upprepa från vänster osv Med lite övning kan man sedan få till en sådan här snodd!Jag tror att jag sa att jag kunde fyra sorter...eller fem...hm. Undrar vad jag tänkte då... Vet att jag räknade noga, så det kanske blir någon mer snodd, rätt som det är! :-)

söndag 14 februari 2010

Hur svårt kan det vara?

Jag löser sudoku varje kväll som sömnpiller; 1,2,3,4,5,6,7,8,9 räknar min omtöknade hjärna tills jag PLOPP tappar pennan, släcker lampan och somnar.
1,2,3,4,5,6 är vad jag behöver räkna till på F&F Comfort Shawl...dvs inte ens lika långt och det har gått superduper fram tills NU. Jag har två maskor för mycket kvar ...
Så nu tänker jag äta nybakta bullar, sticka på tröstsockorna och njuta av rosen jag fick av maken på alla hjärtans dag!
Så det så! :-)
Trevlig söndagskväll!

lördag 13 februari 2010

Tom handarbetskorg, nästan...

Lite pyssel finns alltid i den, men stugan är väldigt övergiven just nu.
Vi vågade oss på att åka hela vägen ned till stugan men hade inte räknat med att vår infart var helt igensnöad.Bordet på uteplatsen i olika skepnader....
Sommar:Vinter:Utsikten från uteplatsen:(Det runda huset är en flytande bastu som står på gräsmattan hos grannen och väntar på sommaren!)
Vi gick en liten sväng på sjön men det var inga andra ute och så knakade det och då gick vi upp igen på torra land.
Det blev en skön dag, lite stickning framför brasan och sedan hem igen, kanske, kanske en tur till i slutet av veckan med sonen som kan tänka sig att sova över när det ändå är sportlov och allt! :-)

Sjal i dagsljus

Lite bättre syns det hur den ser ut...
Nu har jag räknat och stått i och kommit fram till att den kommer vara 28 cm lång längst bak när första nystanet är slut och nästan 40 cm när båda är slut. I oblockat skick. Ska bli spännande att se om dessa båda beräkningar stämmer!
Min vippjasmin blommar generöst! Tyvärr så luktade det underbart om den i affären men lite mer åt det obehagliga hållet här hemma. Man måste TÄNKA "Ah, jasmin!" för att inte uppfatta doften...fel... :-(
Idag blir det en utflykt till stugan. Där är kallt men vi vill titta till och så kan man ju kanske ta en promenad. Kanske vågar man sig ut en sväng på isen på sjön, pirrande otäck känsla att veta att fiskarna simmar omkring under fötterna!
Dottern har köpt en ny kamera som ska provas och sonen har böcker i stugan som han vill ha hem. Själv tänker jag sitta i bilen och sticka på mina tröstsockar, vill inte ta ut sjalen på utflykt!
Vi har en del is här hemma också, undrar om grannen ovanpå fortsatt att vattna sina balkonglådor?! :-D
Isbilderna är tagna av dottern med nya kameran.

fredag 12 februari 2010

Cybervänner!

Åh, det är gott att ha dem!

Tack för goa kommentar om min sjal!

Den är ju inte så märkvärdig egentligen men ni KÄNNER min iver och min glädje och min stolthet. Ni vet precis hur det känns när garnet glider mellan fingrarna och det som växer fram blir PRECIS det man ville och hoppades!

torsdag 11 februari 2010

Gula randen, den är känd!

Håhå, jag stickar som besatt! Satt och pratade telefon med luren inklämd mellan axeln och örat sådär som tanter gjorde förr i filmer, och stickade frenetiskt.(Förr var dock lurarna lite tjockare så jag tror inte den tidens damer fick kramp alls i samma utsträckning som jag fick!)
Sedan har jag tittat på antikrundan och stickat. Fort går det alltså inte men jag är så belåten! Och jag hann in på det gula idag, fast det tog längre tid än vad tidsoptimisten trodde, men det är jag van vid! (Färgerna på bilden är väldigt missvisande, min sjal GLÖDER!)
Nu ska jag se om sonen och jag kan äta någon liten macka och komma i säng!

onsdag 10 februari 2010

Fortfarande buskul! :-)

Vad är det med det här med att sticka? Hur KOMMER det sig att det är kul att sitta med två pinnar och pilla tråd genom öglor?
Ett mysterium!

Jag har nu stickat 59 varv på min F&F Comfort Shawl och om jag höll på en timme till skulle jag komma in på det gulaktiga, tror jag, som jag är så nyfiken på...men nej, här måste nog vilas nu!

Det är en dag i morgon också, som min barndoms bästis mamma brukade säga med förnumstigt tonfall. Åh, så jobbig hon var! :-)
Mest för att hon hade rätt, förstås! :-D

tisdag 9 februari 2010

Åh, roligt!

Nu har jag stickat 37 varv på sjalen, det går ju lätt när det första består av tre maskor...
Det ÄR så barnsligt roligt att se hur garnet byter färg och hur färgerna liksom går i varandra på ett magiskt sätt! Jag älskar sådana garner, vilket knappt kan bevaras som en hemlighet om man bläddrar i min blogg.
Dock får jag anstränga mig lite med Drops Delight, det är lite ojämt i strukturen och lite löst, vilket är en del av charmen, men också gör det en smula svårstickat. Måste TITTA mer än jag brukar, även på räta varv.
Mönstret är lätt; det mesta är "knit", vart sjätte varv är "purl", 4 "yo" vartannat varv för att få till själva trekantigheten och så är det "fjäder & fläkt" vart sjätte varv.
Om jag går ut en liten sväng kanske jag kan stuka foten tillräckligt illa för att inte kunna arbeta? Bara jag inte slår armen...
:-)

måndag 8 februari 2010

Även den längsta resa börjar med ett litet steg

Kunde inte hålla mig:Och varför skulle jag? Det är ju dags nu, efter TEL-scarf skulle jag ju sticka Feather and Fan Comfort Shawl och detta är början.
Cast on 3 sts, står det. TRE maskor. Haha!
Även den största sjal börjar med helt få maskor, kanske?

Och det största skatbo börjar med några pinnar i en snöhög:
TILLÄGG:
Jag stickar med Drops Delight och tyckte nog att första färgen som kom fram ur nystanet var lite av ett nedköp men det är ju det som är kul med randande garn, man tar det man får och ibland får man sticka en stund med en färg man inte skulle valt själv för att så småningom få glida in i ett underbart "svartvinbärskräm-och-mjölk"-parti som sedan blir till "aprikoser-i-konjak"... ...borde kanske äta något, typ?!

Tröstsockorna

Åh, det är så mysigt!
Men helt vanliga kommer de inte bli, dels tänker jag antingen göra den krångligaste hälen som jag kan eller eventuellt lära mig någon ny och så har jag tänkt ut ett litet mönster till skaftet så att det ska se lite kängaktigt ut...
Rena rama klåfingrigheten!
Sitter och väntar på att få gå och simma med sonen och sedan har vi lite andra äventyr på gång och i kväll ska jag börja med Feather and Fan Comfort Shawl!

söndag 7 februari 2010

Upphittad!

Min gaffel!Med snodd!
Öh! Måtte ha ändrat inställningarna mellan dessa två bilder...creepy, jag gör tydligen saker jag inte vet om!? :-D
I dag blir det lite allmänt komma-i-fas-med-livet-pyssel och så skridskoåkning!
En härlig söndag önskar jag alla!