söndag 31 augusti 2014

Skärpning!

Dags att få lite ordning på stickandet, jag kan ju nu. Lite i taget och med iakttagande av vissa hållningsregler; vänster arm lite ut från kroppen, axeln ned och bra svank. Slut med att sitta och sloka som en gam.
Bra så!
Så nu får jag göra färdigt lite, annars blir det inte kul.
1. Silkessjalen måste vara blockad och klar den 25 september efter som det är "bal på slottet" den 26.
2. Pyttelite kvar på neonsockorna, de ska inte få skaft så det går i ett huj.
3. Presentsockor, igen. Ytterligare en av dessa fantastiska människor som sprider glädje och hopp ska få varma sockor i röda toner.
4. Sonens folkdräktsstrumpor, de måste vara klara i början av december, och hela foten är gjord på båda. Visserligen har han långa ben men det känns lugnt ändå, perfekt TV-stickning.

Jag gör inte listan längre än så, det kan lätt bli överväldigande annars. Detta tål jag!

På vår egen tomt!

Hade tänkt sluta visa kantarellerbilder som substitut för stickningar, men dessa utgör en personlig seger!
I våras tittade jag ut ett ställe som såg kantarelligt ut fast där inga fanns, varken förra året eller året dessförinnan. Jag röjde bort sly och döda träd. Släppte in ljus och luft och nu vågar de sig fram, favoritsvamparna!

söndag 24 augusti 2014

Skämt ut mig på stan!

Jag lyssnar ofta (läs: ALLTID) på ljudbok på stan. Det gör mig tåligare och mer tålmodig. Men idag lyssnar jag på en bok som är så rolig att jag måste skratta högt och det tycks genera andra människor. Gör dem illa till mods så nu bloggar jag istället.
Vilken bok?
Saker min son behöver veta av Fredrik Backman. Han som skrev En man vid namn Ove. Och Min mormor hälsar och säger förlåt, fast den tyckte jag inte så mycket om.
Snart hemma nu, då kan jag lyssna vidare!:-D

fredag 22 augusti 2014

Nu går det riktigt bra!

Jag firar att det funkar att sticka med att sticka en spetsponcho i Heaven's hand, handfärgat råsilke. (Kanske lite som att svära i kyrkan men det är en väldans massa knutar...mellan knutarna är det ljuvligt!:-D)

söndag 17 augusti 2014

Förstärkt stickning del 2

Del 1 skrev jag den sjunde juli och det har inte blivit mycket stickat sedan dess, men nu verkar det gå lite bättre.

Den andra möjligheten har förstås också två varianter, lyfter man den lyfta maskan som en rät maska eller som avig blir intrycket pyttelite olika eftersom det innebär att den maskan vrids eller inte vrids på nästa varv, men vilket som blir ytan liksom lite våfflad istället för randig.

I alla fall, såhär, om man stickar runt, runt:
Varv 1: sticka 1rät, lyft nästa med garnet bakom
Varv 2: räta maskor (aviga, om man stickar fram och tillbaka som på hälflappen)
Varv 3: lyft nu den maska som stickades på varv 1, sticka den som lyftes
Varv 4: som varv 2

Smart att inte hålla garnet alltför hårt nät man lyfter maskan för då blir det lätt väldigt stumt.

Man kan också hoppa över det räta varvet när man stickar runt men varför missunna sig ett rätvarv?!
:-D

lördag 16 augusti 2014

Mer svamp

Tidigare i mitt liv har det normala varit att svampplockning slutat med en handfull kantareller. Och så har jag sagt att "det räcker ju, de smakar ju så mycket!" Och det är sant.
Men det är härligt att kunna äta sig mätt på lättfångade kantareller! En liten pyttesväng in i skogen och sedan är det bara att håva in.
Med mina mått mätt!
Jag plockar bara kantarell och taggsvamp, annars ser väl dessa helt okej ut?
Jag har emellertid inget alls lokalsinne så för att inte gå vilse har jag ett antal fasta punkter: taniga björken, äckliga eken, twin peaks och så favoriten, cigarettpaketet:
Njuter stilla, enslig kväll i stugan. Blir det fint väder i morgon ska jag nog jobba på vedlagret för vintern 15/16, det gäller att ha framförhållning!



torsdag 14 augusti 2014

Utmaningar

Ibland behöver man göra nya saker och stugan har gett mig goda möjligheter till detta.
Jag har redan förevisat min elkedjesåg, motorsågen kallad!
Jag har konnit igång med röjsågen fast än så länge i egenskap av ohyggligt effektiv trimmer. Lite jobbig att få igång med startsnöre när ena armen är lite stel, men jag ropar på sonen! När den väl är varm startar den på första rycket!
Jag har kört släpkärra, vilket jag verkligen borde gjort mycket tidigare, det var ju ingenting! (Jag har inte ens provat än att backa, förstås...)
Jag har varit i kontakt med ett skogsbolag och lite andra saker som jag skall skriva mer om en annan gång.
Slutligen har jag gjort en sak som jag tyckte var bra äcklig...
Förre ägaren till stugan hade skruvat bort den lilla inspektionsluckan på avloppstanken (BDT-vattnet, bad, disk och tvätt) och även om slamsugaren är en trevlig karl vill jag inte att han ska köra bort regnvatten.
Så grafitsnöre till packning införskaffades samt 12 stabila skruvar med mutter och sedan var det bara att stå nere i avloppsbrunnen med näsan i äckellukten. Oj, så nöjd jag var när detta var klart!


lördag 9 augusti 2014

Att fastna

Eftersom det inte går så bra att sticka just nu händer det att jag garnsurfar lite, som för att plåga mig... Nej, det är inte plågsamt, jag kommer ju kunna sticka igen! Och då, ja, då är jag redo!

Men idag har jag plågat mig med att försöka hitta till en speciell, tysk firma. Förr la de ut nytt garn på tisdagar och på onsdag var det mesta slut. De har vackert garn, hög kvalitet och höga priser och jag kan inte komma på namnet! 

Gah!

R- någonting-wolle...kanske?

Kan någon hjälpa mig?

Wollmeise!  Superdupertack för hjälpen!
Det blir nog en bra dag det här, har fått koll på wollmeise, hittat affär som säljer takstegar, pratat med granne om liten affär och fått soppåse full med gotlandsfårull!

tisdag 5 augusti 2014

Sticktorka

Det är nog så...
Jag inbillar mig att jag ska sticka men hinner bara några få varv innan det känns som svår mjölksyra i axeln som sitter ihop med den frusna skuldran. Som jag kanske inte skrivit om.

Märklig åkomma som ska gå över men just nu gör det ont när jag gör vissa rörelser eller ligger på favoritsidan när jag ska sova och så är den stel.

Värre saker kan man drabbas av men var tusan ska händerna vara framåt kvällen?

På dagen kan jag göra allt möjligt som att såga ved, klyva den, trimma, röja, diska, laga mat, plocka svamp men när kvällen kommer blir jag rastlös och spelar datorspel.
Senet är favoriten just nu fast det är inte så bra grafik, som di unge säger.
Men det lugnar inte själen så som stickning gör.
Abstinens eller möjligen bara saknad, segt är det...