torsdag 28 februari 2013

Att utvecklas

Ja, det är banne mig inte kul alla gånger!
Nu har jag ju jobbat på det där med att lära mig spinna i snart två tre år. (Tänk så tiden går!!!) I någon mån kan jag spinna, i alla fall om man jämför med när jag började. Men jag inser också att jag bekvämlighetsspunnit, suttit vid spinnrocken och låtit den och ullen styra.
Skönt och meditativt.
Men nu så bestämde jag mig för att det är jag som är chefen vid min spinnrock!
Så jag fortsatte med cheviotullen (som jag köpte en gång mest för att Tage Danielsson har med ordet "cheviotkostym" i en rolig text...) och bestämde mig för att spinna
1) lite tjockare än jag brukar och
2) lite hårdare så att jag skulle få ett mer slitstarkt garn.
Sedan skulle jag kedjetvinna.
Och nu har jag gjort det!
Detta är inte precis en klassisk skrytbild, jag har inte valt bästa stället att fota, jag bara tog ett kort för även om garnet är ganska så ojämnt så är jag nöjd med att jag genomförde mitt beslut!
Och när jag blötte ned garnet luktade det gott får i hela badrummet, så man känner att allt det vita fluffet kommer från ett alldeles riktigt får!

onsdag 27 februari 2013

Skräppost

Jag får massor med skräppost just nu. Nästan varje dag men Blogger klarar galant av att skilja agnarna från vetet TROTS att jag inte har ordverifiering påslaget.
Ordverifiering är de där jobbiga, krulliga bokstäverna och oläsliga siffrorna som gör det hart när omöjligt att lämna sin kommentar! :-)
Man kan ta bort det från sin blogg, det är inte svårt! Beskrivning finns här!

Men var hamnar skräpkommentarerna, då? Jo, i Skräpkorgen, där de hör hemma! Den är enkel att kolla och tömma.
Klicka på Utforma.
Då får man upp en sida med en massa val, till vänster kan man klicka på Kommentarer.
Gör man det fälls två val ut, Publicerad respektive Skräpost.
Klicka på Skräppost.
Kolla att det bara ÄR skräppost, Blogger kan missta sig någon enstaka gång.
Riktiga kommentarer kan man bocka för och publicera, resten bockar man för och slänger!
Tada! :-D

söndag 24 februari 2013

Utflyktsdag idag!

Min slända och jag har varit på utflykt!
Spinnträff Kungälv, SÅ roligt och trevligt! Jag har mest spunnit på spinnrock så det var bra för mig att ägna mig lite åt min fina slända och cheviot-ullen jag hade på lager.
Tur att jag inte är ansvarig för att spinna ihop till familjens kläder, med den farten på spinnandet hade de allt fått frysa! Men det var verkligen värdefullt att sitta där och prata om lite av varje och ull och spinnrockar. Känner mig trött och nöjd i kväll!

Älskade kompost 2

I mer än 18 år har vi bott i detta hus och de första åren hackade jag hål i fastighetsskötarens huvud genom att tjata om återvinning, kompostering och rörelsestyrt trappljus....och nu har vi fått det. Och fastighetesskötaren verkar inte hata mig. Längre. Så mycket.
(Nej, sådär skrev jag bara för kul, han var vänlig och tålmodig hela tiden och jag tror att vi var överens hela tiden om att det var så här det borde vara i ett miljöcertifierat hus! Dock tror jag kanske att man på mer central nivå kunnat störa sig en lite smula på mig, men det är väl bara bra? Lite besvärliga måste vi vara om vi ska få saker som återvinningsrum och kompost behållare!):-D

lördag 23 februari 2013

Hemslöjd, Cirkus Cirkör, att-göra-lista och norsk frukost!

Igår råkade jag eventuellt starta upp en ny stickning, det var liksom inte tänkt så.

Här är min nya Ska-göra-lista:
1) Turkos sockor till dottern. Hon använder verkligen de sockor/strumpor hon får och sliter ut dem. Det är roligt! Färdig!
2) Tröjan i loppisgarn. Den blir ljuvligt lätt och jag är så nöjd, så nöjd. Vinröd, dominerar bilden. Har kommit ganska långt, i princip ärmarna kvar!
3) Sockor till kollegan istället för de som sonen fick. Det får bli Järbo, tjocka och goa! Nystan till vänser i bild. Färdiga!

4)Noro Aya-sjalen, den har vilat ett tag nu men den blir fin till våren. Syns lite under allt annat Färdig!
5) Pensionerings-sockor till den andra kollegan, hemspunnet garn. Skaften kvar!
6) Fabelkoftan, den är VERKLIGEN på gång! ....typ....
7) Dubbelmössan, mest för att jag verkligen inte vill repa upp det jag gjort hittills. Den är nu upprepad och omvandlad till Hat-heel-socks!
8) Dotterns patentstickade tröja. Fick tipset att göra ärmarna nu för att liksom dra igång processen, antagligen ett bra tips! (Den fick inte vara med på bild!) Inget gjort ännu....

Sitter i soffan och har lugn förmiddag, var på Landvetter tidigare och hämtade maken och han ligger just nu och sover ikapp lite grand. Med sig från hotellet hade han smörgåspaket eftersom han reste därifrån innan frukosten serverades och det blev en rejäl macka till honom, en till sonen och en till mig!

På Landvetter gick jag in på Pressbyrån och blev genast 89 kr fattigare men en fantastisk tidning rikare:

Det verkar som att nästan varenda artikel i detta nummer intresserar mig, det känns lite som ett rekord! Lite extra kul är det förstås att en artikel handlar om cirkus Cirkör och deras föreställning Knitting Peace eftersom vi ska gå på den ikväll!

Häromdagen fick jag med mig en fantastisk bok från biblioteket:

Inte precis för att genast dra igång ett nytt projekt men för att titta och fascineras!
Det är ljuvligt med solen som lyser in i lägenheten, jag ska sitta här en stund och låtsas att det är vår!

onsdag 20 februari 2013

Stick-café!

Åh, så härligt med stickcafé!
Gott att äta och dricka, trevliga, trevliga människor och så får jag en massa sticktid!
Är det inte onsdag snart igen?

måndag 18 februari 2013

Nu är de klara, skönt!

Nä, det blev inte någon trivselstickning, trots att sockstickning är min bästa meditation! Men jag kom aldrig i rytm med garnet, fick börja om flera gånger för jag fick byta stickor och ändå har jag haft svårt att sticka jämnt. Men nu är de klara:

Jag gillar både flamgarn och självrandande garn och jag fattar att det innebär att hälarna får bredare ränder, det är okej:

Till och med kul, och jag har inte ont av att mönstret liksom ändras på framsidan också. Men det här tyckte jag inte om:

Ett endaste ensamt varv i blått. Jo, jag kunde klippt tråden och löst det så men på något vis kändes det som garnets sista lilla elakhet och jag kapitulerade: Vinn, då, dumma garn!

Så de här sockorna kommer säkert med framgång värma min sons fötter men jag känner inte att det är roligt att ge bort dem till kollegan.
Så det kommer jag inte att göra!
Så det så! :-D

lördag 16 februari 2013

Lyxlunch!

Igår gick vi på vandring och åt lyxlunch i en snödriva; varm choklad och ostmacka! Så oslagbart gott när man är ute i friska luften!
 
Det är spännande med nya trakter, nya stigar att vandra, nya favoritställen att upptäcka! Vi sitter i korsningen mellan Flianleden (Grön markering) och Petersburgs-stigen, blå markering! Det var härligt att komma ut men tungt att gå i kramsnön och det hade varit fint med en gnutta sol.
 
Jag har stickat färdigt bebishjälmen:
 
Ekologisk bomull från Strikk.

Inspirerad av syrran försökte jag mig på att sticka rätstickning  från rätan:
 
Det gick men kändes ganska...avigt! :-D (Jo, Birgitta kunde bättre än jag!)
 
Kanske blir jag klar med sockorna till i maj, då kollegan som ska få dem går i pension.
Det ska bli lite, lite skönt att komma hem till Göteborg...En anledning är duschen, vi har ingen här, och en anledning är bredbandet. Då och då reser jag mig och öppnar balkongdörren för att släppa ut och in lite bredbandsvågor... Eller så hukar jag på golvet där de tydligen slinker in och ut via...kaminen?

Nu har vi de senaste åren sköljts över av diverse matskandaler och vi ojar oss ett tag och sedan är det över. 
Har en kollega som arbetat i mataffär och han berättade en gång vad de gjorde med köttet... 
Är det inte dags att fundera på det där med mat, vad äter vi och varför och försöka förankra det hela i någon form av vett? Fale Artut har skrivit bra inlägg om detta på de sista, fort dit och läs!

Igår kväll, när vi skulle lägga oss hörde jag tydligt hur någon bankade inifrån boden som jag varit ute och låst strax innan. "Dunk, dunk! Dunk, dunk!" Vem har jag låst in? Jag får tag i nyckeln, sonen erbjuder sig att gå med...men innan vi hinner fram till boden hör vi bättre vad det är och det är snötäcket på vedförrådet som långsamt kanar nedåt i jämna ryck!
Så våren är på väg och även om solen inte tränger igenom molntäcket så har i alla fall talgoxen fattat galoppen och vår-tutar för fullt!

fredag 15 februari 2013

Snöras

När vi kom hit förra lördagen hängde det en snöfrans längs tak-kanten. Trots att vi värmt upp stugan rejält har snöhättan på taket inte rört sig nedåt nämnvärt förrän igår då den plötsligt hasat 20 cm längre ned och för en liten stund sedan sa det kabrak och så släppte stora delar av fransen.
Troligen är taket ganska så välisolerat, det är bra!

Igår gjorde jag färdigt den ena lilla mössan.

Har aldrig stickat någon jordgubbsmössa förut (och förstås inte nu heller!) men mönstret var sådär angenämnt enkelt och bra, bara att ösa på! Garnet är Tilda multi, 50% bomull, 50% akry. Fint i färgerna och bebislent men mina händer vill inte sticka bomull och akryl så jämnt och fint som jag kan med ull... Men det är good enough, jag ska tvätta och blocka så jämnar det sig väl lite. Dessutom är det bara sådana som jag som kollar på mössan på en bebis, resten av befolkningen tittar förstås på bebisen!)

Imorgon åker vi tillbaka till Göteborg, bäst att tvätta och städa lite inför den stundande arbetsveckan! Troligen har det varit en bra ledighet eftersom jag inte har den blekaste aning om vad som står i kalendern på jobbet...det får bli en överraskning och jag är optimist, förstås enbart roliga överraskningar!

Nu ska jag beundra hackspettshonan som med möda hänger och klänger på tagbollarna, lätthackat är det ju och troligen gott eftersom hon gör sig besväret! Precis nu kom en nötskrika, så grann i färgen och så tråkiga att höra på, "skoga-skata" kallade grannen på gamla landet den!

onsdag 13 februari 2013

Älskade kompost!

Jag tänkte att ärlighet varar längst; här är mina andra stickningar...

En regnbågshjälm, en nymodig jordgubbsmössa och så de gamla sockorna som jag hållit på med ett tag. Ingen skugga över sockgarnet, men jag gillar det inte. Det vill liksom inte kännas...gôtt!

Här i trakten av Skara finns andra fåglar än jag är van vid. Förra gången vi var här såg jag massor av tofsmesar och i skogen hör jag hela tiden  kungsfågeln svirra. Just nu är jag fascinerad av den lilla stjärtmesen:

Kritvitt huvud och lång, svart stjärt. Kommer alltid i familjeflock.

Fem stycken som samsas på talgbollarna, så söta! (Skulle det vara så att det är svårt att uppskatta sötheten på dessa eminenta bilder kan jag föreslå en fågelbok, hrmpf!!!)

Sonen har varit flitig med såg, yxa och vedklyv och en gedigen Kaplaträning i barndomen har gjort honom till en god vedstaplare...(Fast det var inte riktigt sant, vi har har kört så att han sågar och klyver, jag staplar på sjöpall vi blivit vid på dotterns jobb!)

Livet här i nya stugan är gott, jag saknar egentligen ingenting från den gamla utom duschen och KOMPOSTEN Hur mycket insåg jag när vår nya komposttunna var på plats i förrgår.

Ville liksom klappa lite på den. Köpte mat med siktet inställt på sådant vars rester komposterar bra, tex bananskal. Kaffesump är perfekt men avocadoskal är inte nedbrytbara. Alls, tror jag!

Eftersom mobila bredbandet fungerar bäst på golvet alldeles intill kaminen känner jag mig nu väldigt varm på sidan som är vänd mot kaminen och väldigt kall på sidan som är vänd mot golvdraget under dotterns säng, dags för en kopp kaffe innan sonen och jag drar till skogs igen, vi ska elda!

måndag 11 februari 2013

Senare, samma dag! :-)

Det blev en bra dag. Jag sov lite grand och började om dagen vid halvåtta på betydligt bättre humör. Vantarna blev avslutade och sedan satte jag på mig gummihandskar och vantarna utanpå och så tvättade jag vanthänderna grundligt i såpvatten, omväxlande varmt och kallt, så nu är de valkade:
(Suddig bild, men vantarna är riktigt släta och fina, faktiskt!)  Eftersom garnet tonade över från senapsbrunt till nyponorange blev vantarna ganska så olika. Därför kastade jag också om bakgrundsfärgen i vante nummer två, syns bäst på zickzackranden på mitten
Jag är nöjd med dem och mig själv så nu ska jag ge mig i kast med mössan i tvåfärgsstickning, har klappat det garnet sedan i julas!
Uppifrån-och-ned-tröjan är så lättstickad, dumt att jag bara tog med två nystan.
 Å andra sidan kanske jag får lite mer gjort på Fabelkoftan då?!
Sonen och jag gick igenom lite lådor här i stugan och han återstiftade bekantskapen med sina kaplastavar! Fantstisk leksak, trästavar i storleken 10cm x 2cm x 0,5 cm och man kan bygga vadsomhelst!

Nästan.
Sedan gick vi ut och eldade kvistar och staplade ved, vad mer kan man önska sig av en dag mitt i februari?

Tidig morgon

Jag vaknade för drygt två timmar sedan i full panik över...ALLTING!!! Efter en stund fick jag klart för mig vad klockan var och om jag då bara gjort som man ska klockan tre på natten (gått på toa, stannat till vid kylskåpet på väg tillbaka till sängen och tagit något att äta eller dricka) så hade jag väl inte suttit här nu. Oordning på hela dagen har jag fått... gnäll, gnäll...klockan stod på väckning nu, halvsex. Planen var en timmes stilla frukost vid brasan med stickning följt av tre timmars arbete innan sportlovsaktiviteterna skulle ta vid. (I mitt fall montera ihop en kompost och elda kvistar.) Nu har jag ätit men inte stickat och är på uselt humör... Nåja, det går väl över, jag ska strax kura ihop mig i sängen och ta en lur och sedan vaknar jag, pigg och fräsch som en nyponros...typ.
Jag har fina stickningar med, när dagsljuset kommit ska jag ta bättre kort:

Tvåfärgade vantarna är klara, lite trådar att fästa, en tumme att sy ihop i toppen. Tröjan med flätan i halsringningen går framåt och fabelkoftan rullar på, trevliga stickningar alla tre och eventuellt har jag något ytterligare med, undanstoppat i någon påse. Det gäller att alltid vara beredd!

Tror att jag ska smyga mig ut till vedförrådet nu och hämta in en torr fin björkvedklabb att boosta brasan med. Kanske två, när jag ändå är ute! :-)

Lite gladare nu, när jag fått gnälla, lite!

onsdag 6 februari 2013

Patons Piccadilly by Beehive

Detta är mitt garns stolta namn.Är lite nyfiken på Beehive så jag tänker göra så som man gör nuförtiden: jag ska googla. Men det får blir en annan gång för nu stickar jag på ett nytt projekt. Fick idén häromdagen och igår var jag bara tvungen att börja.

Jag stickade halsringningen som ett band med en enkel fläta och så plockade jag upp maskor längs med och ska sticka en uppifrån och ned tröja, enklast möjligt eller kanske med någon liten krusidull...om jag får någon kul tanke kring det!
Garnet köpte jag på Erikshjälpen i Skene i september 2010 så det har  verkligen legat till sig.

Tillägg: Googlade direkt, Patons yarn finns och ger ett väldigt solitt och gediget intryck, Med bikupa och allt!

fredag 1 februari 2013

Tacka vet jag att sticka!

Det var roligt att virka de här små toktossorna, men jag får ont.

I tummen.

I axeln.

I handleden. Och inte vet jag vem som skulle sätta de här på sin bebis, eftersom jag stickade i ren bomull är de ganska tunga men jag är bara tvungen att le när jag tittar på dem och så funderar jag på om jag kunde göra ett par till mig själv. Om jag bara virkar lite, lite i taget? Något tjockare garn, förstås. Ull. Alla gånger, det ska vara ull i mina...
Har inte skaffat fina knappar än till småtossorna och jag gjorde dem inte riktigt helt och hållet efter beskrivningen men igen, de är som små karameller! :-)

Tiden rusar fram!

Tack för olika tips och vänliga Heja-rop vad gäller mina Uppsalavantar!
Jag SKA sticka mig ett par. Så småningom, när jag tränat mer. Precis nu tog jag fasta på att göra två förändringar; inte sticka magic loop och välja enklare mönster men kortare löpande trådar. Och det har gått riktigt bra.

Tror att jag ska hålla på så där med ett antal mindre projekt tills trådarna löper bekvämt och lagom i handen. Känner ibland att det är så, fast grepp om båda och ändå rör de sig individuellt.
Vantarna blir aningens för stora men jag tror att jag ska tova dem lite lätt, det här garnet tovar sig fint och jag älskar tovade vantar!
Nästa projekt blir att virka in mina nya hörlurar. De gamla gav upp i natt men jag tycker nog att instickning eller invirkning inte bara minskar trasslet utan också verkar förlänga lurarnas livslängd. Kanske att slitaget vid kontakten och där sladden delar sig minskar med mindre trassel?

I övrigt har jag en intensiv morgon framför mig; jag ska ut till bilverkstaden och betala bilen (den übergullige verkstadskillen lät mig köra iväg utan att betala en krona när det trasslade med betalningsmetoderna!), sedan till arbetet jag ska ha aulaskrivning med 60 elever och SAMTIDIGT bjuda arbetskamraterna på kaka...hur planerade jag detta, måntro?

Kakan är Kamolinis Fudgekaka. Superenkel att göra och supergod!
Nåja, sedan är det nedförsbacke och frihjul efter lunch... fast jag ska förstås tvätta bilen eftersom jag ska åka till mamma över helgen. Nåja, endast döda fiskar simmar medströms!