söndag 30 januari 2011

Gladgarn och lilla löken!

Såhär blev det:Tror jag måste anmäla mig till nybörjarkursdagen OCH fortsättningsdagen, lyssnar man finns det ALLTID något att lära och ta in, om inte annat nya idéer. Jag har verkligen inte tänkt på att spinna ihop färger såhär förut, obegripligt varför? :-)
Nästa gång I´m worth någonting så blir det en påse blandade ullduttar! :-)

Av alla mina amaryllislökar blidde det ju mest gröna blad i år men tillslut har en av de minsta lökarna fått upp en blomstängel med två ganska små men underbart mörkröda klockor.Naturens under ännu en gång!

lördag 29 januari 2011

Workshop

Nu har jag varit på workshop på Blå stället i Angered.
Åh, det var roligt att spinna med slända igen. Jag hade tappat lite handlag men viktigare var att Ingrid Brundin, som höll i det hela, faktiskt pekade på detaljer som gjorde mig uppmärksam på varför jag lätt hamnar fel med sländan!Det jag tyckte var svårast från början var att allt hände på en gång och att koordinera det. Ingrid visade Park and Draft vilket gav tid till eftertanke...
Vi fick köpa ett litet kit med slända och ull, dessutom försåg hon oss med färgglad ull som en vinkypare fyller på glasen medan vi satt där.
Utöver det köpte jag kanske lite grand... bara 200 g vitt och glansigt topsband... Ingrid tyckte att det gick bra att göra på olika sätt och uppmuntrade till experiment vilket ju rent allmänt känns ganska bra!Det vita i botten är nytt och Jazz-ullen som låg i mitt startkit idag, det andra köpte jag från WoW innan jul.
Nu är jag trött och har lite huvudvärk. Tror att det blir lite bloggläsning en stund. Sedan bäddar jag rent i sängen och laddar för en lugn kväll vid den moderna familjehärden (=TVn!)
Trevlig lördagskväll!

onsdag 26 januari 2011

Fibrer och miljötankar

(Obs, ingen stickning, inget skojigt och inga lösningar i detta inlägg!)
Det är svårt att veta vad som är miljövänligt på riktigt. Att konsumera mindre är det förstås men om man nu ska köpa något man faktiskt behöver.
Bomull: Det trodde jag förr (i min ungdom!) var optimalt för det innehåller inga oljeprodukter till skillnad från normalfibern på 70-talet; akryl. Nu vet vi att bomullsodlingen är svår och även om man köper ekologisk bomull kanske det finns bättre alternativ?

Lin: skulle kunna vara det men det är inte så lätt att köpa t-tröjor och underkläder i lin. Min syster köpte en frottéhanduk i lin; helt underbar men 289 kr för en ganska liten handduk? Man drar sig...

Syntet:Skulle kunna vara bra om råvaran var annan än olja, men vilka finns i så fall? Och är processen miljövänlig?

Ull: Bättre går väl inte att få? Tillgången är ju obegränsad om man bestämde sig för att ta tillvara all ull som växer ute i hagarna...men den ull jag köper, är den processad på något bra sätt? Fraktad kortast möjliga väg?


Stod igår med två par strumpbyxor i händerna; ett par i ullblandning (52% ull, 48% syntet) och ett par i bomull, vilka var bäst?
(Jag tog bomullsbyxorna helt enkelt därför att de andra inte fanns i min storlek...)

Fick rådet att köpa vilket som och så äta potatis istället för ris för att kompensera men jag är inte nöjd med det, jag äter ju redan potatis och vill göra rätt i båda fallen, inte kompensera!

söndag 23 januari 2011

Mer akryl!

Mamma och jag tog en sväng till LYSen i Falkenberg (vet inte om det finns fler?!) för mamma ville ha fler nystan till ett projekt hon håller på med. Och jag föll för två olika akrylgarner!Det gröna är NEONgrönt och ganska så rätt för dottern, hon ska få sockor i det.Det jättetjocka var liksom flätat och är redan stickat och klart.På bilden har jag på min nya halsvärmare OCH en väst i finast Vålberggarn, tala om kontraster! Färgerna är verkligen helt fel; tröjan jag bär är sweatshirt-grå, halsvärmaren purpur och västen djupröd och brun.

Om en liten stund vidtar steg 2 i 1000-stegs-projektet RÖJA I SKITEN. Förra veckan gjorde vi en hallgarderob nu blir det nog ett kökskåp.

fredag 21 januari 2011

Alldeles för mycket jobb...

...den här veckan.
Så nu är jag trött.
Imorgon bär det av på mitt mammabesök; bara tre veckor sedan sist men jag har bytt helg med min syster, för nästa helg ska jag på spinn-work shop.
Jag tar bilen till mamma.

Stickat något?

Jodå, på min duck egg kofta (tror färgen hette så, duck egg...garnet är Rowan feltet tweed) och det går galant, inga bilder på det just nu.Och på en varannan-för-annan-mössa i akryl (ibland är jag inte så principfast, faktiskt!) Mycket trevligare garn den här gången, glansigt och mjukt.Nu har jag läst bloggar en stund och känner mig redo för sängen, ska bara ladda iPoden inför helgen med de första skivorna av Ninni Schulmans Flickan med snö i håret. Vet inte om den är bra men jag hoppas!

Trevlig helg!

måndag 17 januari 2011

Onålat är bäst!

Nu är brudsjalen losstagen:Den varierar lite mer i färg än vad som syns på bilderna, från hyfsat mörkt blått till nästan vitt och tillbaka!Enda bekymret nu är; vad ska jag ha på mig idag så att jag kan ha sjalen? Borde varit något ljust och omönstrat men har jag det?

Jag kom upp lite plötsligt idag, maken skulle med tåget klockan 5.55 och det fanns inga taxi att få... så vi åkte iväg i vår bil, jag med en kopp kaffe i handen, denna gång i vanliga kläder, sånärsom på strumpor som jag inte orkade ta på. Och precis som förra gången; när jag släppt av honom var det en hel svärm med taxibilar som blev lediga samtidigt och for omkring som ilskna bålgetingar!

Nu ska jag återstarta dagen i sängen med tidning och frukost!

söndag 16 januari 2011

Brudsjal klar!

Stickglädje HELA tiden! Inte alls så särskilt svår. Gjorde lite egna lösningar eftersom jag inte gillar att sy och jag är så nöjd! Skir som spindelväv, tunn, fluffig och PRECIS som jag ville ha den! Pure bliss! :-)
Här kommer bilderna:





Hedängens ull och garn, entrådigt underbart ullgarn, stickor 6 (mina julklappsstickor Nova)

Tofflorna i förra inlägget är riktiga favoriter. Jag stickade dem i Fritidsgarn med tjocka stickor, kanske 4 eller 5 och jag tror att jag lade upp 52 maskor eller något sådant. Sedan stickade jag som vanliga om än jättestora raggsockor och körde i tvättmaskinen. Det var dottern som ville ha men hon tyckte de blev för hala, passar bättre på mig som har ett värdigare rörelsemönster! :-)

Smalsjalen i förra inlägget stickade jag av garnet jag spann av Ruby-röd merino från World of wool. Jag spann rätt så tunt och tvinnade sedan ihop till ett tvåtrådigt garn. 195 m som väger 108 g. Det var den tredje och sista sjalen i mitt "håll-med-om-att-ull-inte-sticks!"-projekt! Mer om det lite längre fram!

fredag 14 januari 2011

Blockad och klar!

Smalsjal i självspunnen merino, färg Ruby. Perfekt till tant Röd! För sent som julklapp, det blir liksom ett lite annat grepp med mina tre sjalar, ännu en plan jag har...
Hoppa-hage-mattan är perfekt!
Längst ned i bilden skymtar mina fötter i tovade sockor, ser lite ut som sådana där spiraliga glassar...

PAKET!!!

Tiden forsar fram, vad är det med den!

Idag när jag kom hem låg ett litet julklappspaket på dörrmattan, levererat av "postmannen":Jag försökte göra mitt vanliga superryck och kolla direkt men det gick inte, det ljuva, rosa paketet gjorde motstånd och jag fick sansa mig och få fram en sax. Vid första klippet fylldes näsborrarna av ljuv, somrig barndomsdoft; lavendel, mmm...:Dessutom en magnettavla med en av mina favoritblommor på, vallmo!

Tack snälla Tigris, jag vet att det var ett lotteri men det kändes i alla fall som presenterna var handplockade till mig som älskar lavendel och vallmor! En för övrigt bra dag blev ändå lite bättre!

Jag är snart klar med röda smalsjalen men den kom inte med på bild. För övrigt pågår stort familjeprojekt som är tidskonsumerande och spännande och vars detaljer jag ska avslöja längre fram! :-) (Nä, jag är för gammal för ny bebisar, inget alls sådant!)

Nu tänker jag bara plickplocka lite fram till fredagsmys och sedan blir det inte något mer gjort. Förutom stickning då, såklart!

Trevlig kväll!

måndag 10 januari 2011

Ojojoj, så snabbt tiden gått! (FO, också!)

Sonen och jag har haft det skönt på landet, tiden har liksom stått stilla men det har den ju inte gjort, varken i hemmet i Göteborg eller i bloggarna...ska läsa ikapp så småningom!

1) Innan jag fattade att mösskiten till Stickhjälpen skulle vara i akryl hade jag redan gjort allt utom vantarna i Raggi, 70% ull. Så nu har jag stickat två akrylmössor men orkar inte göra hela kit i det räliga garnet! Får ont i händerna av det!2)Just nu lyssnar jag på en ljudbok på engelska och jag vet inte om den är bra...men den gör mig liksom glad Eat, pray and love heter den och är skriven av Elizabeth Gilbert
3) 29/1 är det workshop på Blå stället; Spinna garn. Arrangörer är Studieförbundet vuxenskolan...funderar på att anmäla mig till det samt en kurs till våren...

onsdag 5 januari 2011

Nää, se det snöar!

I någon av Mark Levengoods böcker säger han att samerna har flera olika namn på snö men han skiter i dem allihop; snöhelvete täcker gott alla aspekter av det hela!
Jag tycker inte så illa om snö, rätt sort på rätt plats är helt okej, men att det trillar ner NY snö nu när det är nollgradigt är mindre kul eftersom sonen och jag tänkt fara till landet... :-(
Men endast döda fiskar simmar med ströms och vi tar bussen! HaHA!

Så jag började med att ta fram det viktigaste till packningen allra först:Sedan ska jag fylla min gamla ryggsäck med kläder och mat och så åker vi framåt eftermiddagen, det blir lite mer äventyr och det blir nog bra för oss båda att pulsa sista biten från bussen!

Innan jag åker ska jag gå en runda med vattenkannan. En pytteliten amaryllisknopp är på väg upp: Och orkidéen är en riktig njutning nu:Jag tar inte med datorn så jag kommer inte läsa bloggar och inte heller blogga eftersom man måste kunna skicka MMS för att få mobilblogga på blogger. Och det kan inte min kära gamla enkla telefon. (Inköpt våren 2007 för 299 kr funkar den fortfarande utan anmärkning och då har den ändå varit med mig i sjön en gång och blivit tappad i golvet (och i ansiktet...) åtskilliga gånger!)
Så det blir tyst från mig några dagar, skulle jag tro!
Ha det bra i snöyran, kör försiktigt och ta på långkallingarna! :-)

måndag 3 januari 2011

Moussaka och muscher

Det blir moussaka med potatis. Tror jag... Eller stek, som Rosenvante föreslog, det är ju gott... Får se vad Maxi har att erbjuda!

Nåväl, nupp-stickning. Jag gjorde två små filmsnuttar som inte går att visa så nu blir det stillbilder.

1) På ett avigt varv stickar man en rätmaska, släpper inte av, gör ett omslag och stickar ännu en maska, ett omslag osv tills man har sju maskor i en.
2) När man kommer fram till den stora hopen maskor stickar man den första som vanligt3) Sedan sätter man nystickade maskan tillbaka på vänsterstickan...4)...och LYFTER nästa maska över den första maskan man stickade:5) Sammanlagt lyfter man över sex maskor...6) ...tills alla sju maskorna ligger omkring den första maskan7) ...och sedan är det dags att flytta den där ursprungliga tillbaka till högerstickan och dra lite grand i tråden så att nuppen rätar till sig fin!

ELLER så kan man göra så att när man kommer fram till de sju maskorna så flyttar man dem en och en utan att sticka dem över på högerstickan, alla utom den sista som man stickar.
Sedan lyfter man de övriga sex över den stickade maskan.Sista alternativet hamnar nog närmre det "rätta" sättet att göra men i en större stickning så tycker jag inte att jag ser någon skillnad och det första går lättast och blir alltså det som jag gör!

Nu blir det stickning och Cold Case!

Tjoho, jag vann!

Jag vann hemligt paket hos Tigris!
Jag blir som barn på nytt, kan inte bärga mig!

Jag har försökt göra min nupp-stickningsvideo men det blir töntigt... :-(
Jag kommer lägga upp stillbilder istället, där jag själv varken syns eller hörs onödigt mycket.

Otra vez, emellertid, för nu ska jag tänka ut något att bjuda makens dotter med sambo på imorgon kväll... Inget juligt för nu är vi lite trötta på julmat, inte lax eller kyckling för det brukar det vara...

Mustig gryta, mitt säkra kort. Eller lammburgare?! Eller så kanske alla är helt GALET sugna på hämtpizza?! Nähä, inte så troligt nä...

FO; julklapp

Så blev den klar, makens tovade dragspelsbasker:Den har en har ett pannband i dubbel, mjuk flanell så att den inte ska klia:Vi är båda rätt nöjda men det är först idag den kommer ut i den kalla verkligheten så maken kan känna efter om den är trivsam och varm. God jul, make!
Jag fick mycket gjort igår, jag tvinnade ihop det spunna garnet också. Jag glömde väga innan jag blötte ned det men det borde vara runt 100 g. Det är i alla fall 195 m och lent som en puss; det kommer bli en finfin scarf till tant Röd! (Något mer vinrött än bilden visar.)

Jag har just läst en bok som stannade kvar i hjärtat, den heter Niceville av Kathryn Stockett. Tre kvinnor, två verkligheter, en historia:

söndag 2 januari 2011

Söndagskväll på det nya året

Så tog vi en ganska oplanerad tur till stugan, maken, sonen och jag. Vi har haft det skönt.Sonen och jag gick en sväng i Assbergs raviner. Här kommer tre bilder därifrån:"Där kan man sitta och spela sig från mörker till ljus...!"

Jag har stickat på brudsjalen (nej, varken jag eller någon jag känner ska gifta sig, såvitt jag vet!) men fast jag tyckte mönstret var urenkelt har jag lyckats sticka fel MASSOR av gånger! Men nu tror jag att jag är på banan igen.
Jag skrev ju om att jag överlistat nupp-stickningen och nu har jag två varianter på det, en lite fuskig och en lite mer PK. Tänkte göra litet filmklipp när kamerans batteri återhämtat sig!

Har kommit på en sak till som ska stå på Att-göra -listan och det är 9)Ett par gråa, tjocka raggisar till dottern!

Igår kväll satt jag framför brasan och spann den röda ullen.Kanske att jag tvinnar idag men troligare så blir det så att jag syr foder till makens basker...
Nu ska jag putsa lite på min bloggs högerkolumn...